מפנקסו של מפקד

טיהור מרחב – ההיית או חלמתי חלום?

סא"ל (מיל') מתן גרובר , מג"ד 87 בחטיבת המחץ (14), בוגר האקדמיה למפקדי גדודים במילואים. בעבר מ"פ בגדוד 87 ובגדוד 7001 וסמג"ד 87 19.09.2024

ברור לכול כי התמרון הקרקעי בעזה יהיה דומה בחלק ממאפייניו לזה הצפוי במלחמה בצפון. על כן נכון יהיה לשקול הסטה של תקציבי בניין כוח לשלבי טיהור המרחב, אשר הוזנח עם השנים לטובת קרב ההתקפה, בעל המאפיינים השונים, ואף לאמן את הכוחות לקרבות טיהור מרחב סיזיפיים וקשים לא פחות מהקרבות שבשלב ההתקפה

בעשור האחרון החל צה”ל לפרק את הציווי האלמותי אותו קיבל כל כוח מתמרן, “יתקוף ויכבוש”, להישגי משנה. ההישגים המבצעיים תורגמו לכדי טכניקות קרביות שנועדו להפריד את שלב ההתקפה וההסתערות, מהשלבים שאחריה – כיבוש, טיהור מרחב, השגת שליטה מבצעית וכדומה.

ואולם, בחלוף יותר מעשור מאז החלו להטמיע מונחים אלה, ניתנה לי לראשונה ההזדמנות כסגן מפקד צק”ג משוריין להבין את משמעותם, את הפיזיקה של כל שלב בקרב, את ההכנות שעשיתי לקראתם, ואת הדברים שלא הכנתי נכון להשלמתם. התאפשר לי לראות את ההכנות והמימוש של קרב ההתקפה, לעומת ההכנות והמימוש של קרבות טיהור מרחב וקרבות נסיגה.

בבסיס מאמר זה עומדת הטענה כי שלב טיהור המרחב ברמת הגדוד והחטיבה הוא השלב המשמעותי, הארוך, הסיזיפי והמאיים ביותר לכוחותינו בקרבות מלחמת “חרבות ברזל”. למרות זאת, מערכת ההכנות שנעשתה אליו בהקשרי בניין הכוח והרכבו, באימונים, במודיעין ובכשירויות הפרט והצק”ג היו לקויות, ולא תאמו את הנדרש מאיתנו בלחימה. הדרג שהוביל שלב זה היה בעיקרו דרג הפלוגה, נטול היכולות המשלימות הנדרשות לשלב זה, דוגמת אש, חבלה ואיסוף קרבי, ולכן שלב זה ארך זמן רב, ובוצע בצורה חלקית בלבד.

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן