פיקוד ממלכתי

סא"ל (מיל') שבתאי בן-בוחר , שירת במגוון תפקידי פיקוד ומטה במערך ההגנה אווירית וכמפקד צוות בפו"ם אפק. כיום משמש ראש מנהל מערכות הגנה בתעשייה האווירית 29.08.2023

הממלכתיות נמצאת בימים אלה במרכזו של השיח הציבורי במדינה. הפיקוד הממלכתי, כנגזר מיישום ערך היסוד "ממלכתיות", נדרש מכל שדרת הפיקוד בצבא. מן הראוי שכל מפקד בצה"ל יישם את מודל הפיקוד הממלכתי כחלק מובנה מהכלים ליישום מקצוע הפיקוד הצבאי בכלל, וערך יסוד הממלכתיות בפרט
דוד בן-גוריון בכנסת, ינואר 1957 . הראשון שטבע את השימוש במילה "ממלכתיות" במובנה המוכר כיום. צילום: ויקיפדיה

דוד בן-גוריון בכנסת, ינואר 1957 . הראשון שטבע את השימוש במילה "ממלכתיות" במובנה המוכר כיום. צילום: ויקיפדיה

אחת הדרישות הבסיסיות מכל מפקד בצה"ל היא הדרישה לפיקוד ממלכתי. הביטוי "ממלכתיות" מוכר ואף הוגדר כערך יסוד בצה"ל זה לא כבר, ואולם הפירוש בפועל מגוון ויישום הדרישה משתנה בין מפקדים שונים, גם בהתאם להבנתם האישית. הגיע הזמן לפרש את הדרישה לפיקוד ממלכתי באמצעות מודל פשוט להבנה וליישום בכל דרגי הפיקוד. בחודשים האחרונים מתחדדת המחלוקת בין המחנות בישראל, סביב האיזונים הדורשים (או לא) תיקונים בין רשויות המדינה הדמוקרטית.

אחד ההיבטים שבהם משתקפת המחלוקת באופן בולט הוא ממד הממלכתיות. מצד אחד ניצב המחנה הדורש לקדש את הממלכתיות ולהבטיח בכל דרך את עליונות עניינה של ישראל כמדינה על פני אינטרסים של קבוצות שונות, מגזרים מסוימים ואזרחים פרטיים, בכירים ככל שיהיו. מצידה השני של המחלוקת ניצב המחנה אשר מאגד שלל הצעות חוק שעשויות להתפרש כנוחות למגזרים מסוימים, ומיטיבות באופן פרטני עם דמויות נבחרות, למרות פגיעה אפשרית בישראל ובמהותה כמדינה. לא מפתיע למצוא את מרבית הקצונה הבכירה לשעבר, השזורה בהנהגת המדינה, במחנה המקדש את הממלכתיות. מדובר במפקדים שבמהלך עשרות שנים יישמו בפועל את ציוויי הממלכתיות בצה"ל והניחו את היסודות להגדרתה כערך יסוד, אחד מתוך ארבעה בלבד, לצד "הגנת המדינה, אזרחיה ותושביה", "אהבת המולדת ונאמנות למדינה" ו"כבוד האדם". באיגרת שהפיץ הרמטכ"ל לשעבר רא"ל (מיל') אביב כוכבי ביולי 2022, לצד ההחלטה על אימוץ הממלכתיות כערך יסוד בצה"ל, הבהיר כוכבי כי הממלכתיות היא עמוד שדרה ערכי לצה"ל: "חיילים ומפקדים, הורים ואזרחי המדינה חייבים לדעת שההחלטות והפעולות בצה"ל נעשות אך ורק לאור שיקולים מקצועיים, שיקולי הביטחון וטובת המדינה. זה הדבר אשר מעניק להם אמון בחברים ליחידה ואמון במפקדים, אמון אשר מגביר לכידות, ותורם באופן מהותי לאיכות התפקוד של היחידות ושל הצבא כולו. הממלכתיות היא עמוד שדרה ערכי השומר על תפקודו של צה"ל ועל אמון הציבור בצה"ל. חובתנו להגן ולטפח אותה באופן קבוע ושיטתי ומתוך הזדהות עמוקה".

הרבה לפני שהוכרה כערך יסוד בצה"ל שימשה המילה "ממלכתיות" באופן רווח בצבא, בעיקר כחלק מתיאור הדרישות ממפקדים. השימוש בה הפך שגור ככל שמדובר בקצונה בכירה יותר.

הספרות המקצועית והניסיון בתחום הכשרת קצונה בכירה במכללה לפיקוד ולמטה מלמדים שלמרות השימוש הנפוץ במושג בהקשר זה, לדרישה לממלכתיות מבעל תפקיד יש משמעויות שונות ומגוונות, שאינן מוכרות לכולם.

במאמר זה אבקש להציע מודל כולל ופשוט ליישום של ממלכתיות בקרב הקצונה בצה"ל. המטרה היא לתת למפקד כלים שיאפשרו לו ליישם את מלאכת הפיקוד הצבאי תחת ציווי "הפיקוד הממלכתי" ולסייע בהפיכת ערך היסוד הצה"לי לערך יישומי לכל מפקד.

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן