מגזין סוף השבוע של מערכות - 12 בספטמבר 2024
ממעבר ארז למעבר רפיח: מאמר מעט שונה בנוף של "מערכות", המתאר חוויות ולקחים של מט"ק חדש לאחר שמונה חודשי לחימה בשטח בנוי במהלך מלחמת "חרבות ברזל". על הכשרת דרג המש"ק בהקשרי קרב משולב ועל מידת העצמאות המוקנית לו בשגרה – מתוך ראייה של הכנת המפקד הזוטר למלחמה.
לקריאת המאמר המלא לחצו כאן
"עלינו לראות בירדן מקום אסטרטגי עליון בחשיבותו מבחינת איראן, שכן שטחה הוא המעוז האחרון הגובל בישראל שטרם נפל סופית להגמוניה השיעית [...] פתיחת חזית מזרחית מירדן תאלץ את צה"ל להתמודדות רחבת היקף, על כל משמעויותיה השונות".
מאמר בן שבוע וקצת בלבד, שלמרבה הצער התממש הבוקר בדמות הפיגוע שגבה את חייהם של שלושה במעבר אלנבי, על הסכנה ממזרח.
לקריאת המאמר המלא לחצו כאן
"כולם פחדו לפני שעלינו על הנט"קים לא חשבנו שנחזור. מצרים, סוף העולם, החיילים ביקשו לכתוב מכתבים הביתה [...] הוא נשמע כמו מבצע התאבדות אבל היה לנו ביטחון שנעשה אותו".
על מבצע "רביב" – פשיטת שריון שאפתנית ונועזת בלב מצרים שיצאה לפועל במהלך מלחמת ההתשה ב־9 בספטמבר 1969. עוד על המבצע, הדרך אליו וכיצד הפעילות הסובייטית במזרח התיכון עיצבה, בסופו של דבר, את מאזן הכוחות במלחמת יום הכיפורים, במסגרת הפודקסט "המבצעים הגדולים של הכוחות המיוחדים" על המבצעים שעיצבו את האתוס של צה"ל.
לשמיעת הפודקסט לחצו כאן
"אחרי 11 בספטמבר נפתחה מתקפה תקשורתית עצומה נגד האסלאם, לצד המערכה הצבאית. האסלאם נחשב למקור הטרור והאלימות בעולם. המוסלמים החלו להתמודד עם שאלות שונות מצד אנשי המערב בכל מקום, [שאלות] שבהן האשמות בעלמא כלפי האסלאם, ספרו [כלומר הקראא'ן], נביאו, השריעה שלו, הציוויליזציה המוסלמית, ההיסטוריה והאומה".
לטקסט אחראי יוסף אל־קרצ'אוי, אחד מגדולי אנשי הדת והפוסקים הסונים, שאחרי 11 בספטמבר ונקודת המפנה ביחס בין המערב לאסלאם סבר כי ראוי להתעוררות לעבור משלב ההתבגרות לשלב הבגרות והבשלות; מקנאות וסגירות לסובלנות ופתיחות; מאלימות לרחמים.
קרצ'אוי הציג את הווסטיה - זרם שאינו מתון, כפי שסברו כמה מהחוקרים במערב, אלא מעשי, וכזה שהעניק לארגונים אסלאמיים דוגמת חמאס והתנועה האסלאמית בישראל – את עקרונות הפרגמטיזם האסלאמי בגבולות השריעה.
עוד על הזרם – בפנים
"אחד התהליכים הבולטים בחברה הישראלית בעשורים האחרונים הוא עלייה בגיוס משרתי חובה המשתייכים למערכת הדתית, כלומר המחנה החרדי והמחנה הציוני־דתי. כמה מהמתגייסים נישאו עוד לפני תחילת שירותם, בעוד אחרים נישאו במהלכו".
מחקר שכתבה ד"ר אפרת חזן והתפרסם בגיליון האחרון של כתב העת חברה, צבא וביטחון לאומי עסק במתח בין מערכות תובעניות (מבנים חברתיים), לפעלנות בקרב בנות זוג הנשואות לחיילים דתיים קרביים בשירות חובה.