ספר חדש יצא לאור! פוסט לוחמה פסיכולוגית מאת רון שלייפר
האם עידן המידע שינה גם את הכללים הבסיסיים של תורת המלחמה? ספר זה מתמודד עם השאלה שיש לה השלכות ישירות על ביטחוננו כאן ועכשיו. הספר מתחיל בהגדרת היחידה הקטנה ביותר של מידע, בודק את הכלים שבהם המידע עובר ואת שימושיו השונים במלחמה, ומתמקד בענף הלוחמה הפסיכולוגית בתוך השדה הכולל של לוחמת המידע. זהו הענף המרכיב, בעזרת הניסיון ההיסטורי, מדריך להפעלת לוחמה פסיכולוגית.
חלקו האחרון של הספר בוחן את הלוחמה הפסיכולוגית בהקשר של הסכסוך הישראלי־ערבי, החל בפרשת גלעד שליט, דרך צעדות השיבה וכלה במבצע שומר החומות. חלק זה מסתיים במלחמת רוסיה־אוקראינה כדוגמה לשימוש העדכני של הפעלת לוחמת מידע בתום הרבע הראשון של המאה ה־21.
ד"ר רון שלייפר מלמד בבית הספר לתקשורת באוניברסיטת אריאל. הוא חוקר את תחום הלוחמה הפסיכולוגית כמה עשורים. ספריו ומאמריו עוסקים בהיבטים השונים של תעמולה ושכנוע בהקשרים של ישראל, המזרח התיכון והזירה הגלובלית. ספרו הראשון בעברית, לוחמה פסיכולוגית, יצא לאור בהוצאת מערכות בשנת 2007. זהו ספר ההמשך, התורם נדבך נוסף להבנה בתחום חשוב זה.
עכשיו בחנויות הספרים
"הצורך לשחוק מערכים גדולים של האויב מחייב פעולה בסדר כוחות גדול, למשך זמן ממושך. מערכה סדורה של פשיטות חוזרות ונשנות, בכוחות גדולים, עשויה להקנות לנו חלק מהיתרונות המבצעיים והמורליים הגלומים בפעולה קרקעית רחבת היקף, בלי לשלם מחירים מדיניים ופוליטיים הנגזרים מכיבוש המרחב".
מאמר חדש מאת שמואל שמואל, ראש המכון למחקר צבאי במרכז דדו, על הפשיטה, תכליתה והצורך לשים לב לאופיה בבואנו לבחור בתו"ל מסוג זה.
לקריאת המאמר המלא לחצו כאן
"מה שקרה בעזה נתפס בעיני העולם שיעי־פונדמנטליסטי, שחמאס בתוכו, שמדינת ישראל הולכת ונחלשת ובכל מקום שנלחץ אותה היא נסוגה, הנה עובדה: לחצת את ישראל בלבנון היא נסוגה, לחצת את ישראל בעזה – היא עשתה התנתקות, ועכשיו הזמן שלנו ללחוץ פנימה"
פרק מסדרת הפודקסטים "על התמרון" – שיחות עם תא״ל (מיל׳) יובל בזק על העבר, ההווה והעתיד של התמרון היבשתי.
בפרק השלישי – התמרון הישראלי במלחמת לבנון השנייה, ומה השתנה בגישה של צה"ל מאז להיום?
לשמיעת הפודקסט המלא לחצו כאן
"מפקדים בכלל הדרגים, נמדדים ביכולתם לקבל החלטות ובעיקר ביכולתם לקבל החלטות טובות בתנאי אי ודאות. הדינמיות, ובעיקר המפגש הכואב עם המציאות, הופכים את מקבל ההחלטות בקרב, המפקד, לשחקן הראשי בכל מערכה. כשלי חשיבה קיימים בכל הדרגים ועלולים לשבש את תהליך קבלת ההחלטות באופן הגורם להתעלמות מנתונים קיימים או מתן משקל מופרז לנתונים מסוימים. עם זאת, אין להתייחס אל כשלי החשיבה כגזירת גורל".
מאמר שהתפרסם בגיליון החדש של "מערכות", מאת סא"ל י', מפקד צוללת בשייטת 7, על אי רציונליות בתהליכי קבלת החלטות בצבא והדרכים לצמצמה.
לקריאת המאמר המלא לחצו כאן
"לכל התרחשות שאירעה בגזרת הגדוד התאמנו והוכשרנו בעבר. לצד זאת, החיכוך עם האויב יצר סביבה מבצעית שאליה נדרשנו להסתגל במהירות. היוזמה בעיניי היא אבן היסוד החשובה ביותר להצלחת היחידה. המפקד מכיר את יחידתו באופן הטוב ביותר, וחובה עליו לחשוב ולפעול באופן שמשרת את המטרה הן לפני ההתרחשויות המבצעיות והן במהלכן".
עשור ליציאת צה"ל למבצע "צוק איתן" – מאמר שכתב מג"ד 202 במבצע, קובי ולר, על למידה מבצעית, חשיבותו של שיח רב¬־חילי ובין־מדרגי, נקיטת יוזמה וכיצד המבצע הוא שעתו הגדולה ביותר של המפקד.