כל דאלים גבר - מורה נבוכים למיליציות וארגונים חמושים בסוריה
ב־15 במרס 2011, עם תחילת מלחמת האזרחים בסוריה, השתנו פניה לבלי הכר. במקום שבו שכנה המדינה הריכוזית שהנהגתה נהגה להפעיל נגד כל גילוי של אופוזיציה את אגרוף הברזל של מנגנוני הביטחון - הפכה סוריה תוך זמן קצר לתוהו ובוהו של אזורי השפעה הנתונים לערב רב של ארגונים קיקיוניים ומגוון אינטרסים.
אם בעבר, כדי לכתוב את ההיסטוריה של סוריה המודרנית, היה צורך לעקוב אחר הביוגרפיות של המנהיגים השונים, בעיקר של חאפט‘ אל־אסד ובנו בשאר, הרי כדי לכתוב את ההתרחשות הפוליטית הנוכחית בה יש לעקוב אחר מאות ארגונים חמושים ולבחון את מקורם ואת האידאולוגיה שלהם.
המיליציות השונות בסוריה נבדלות במרכיביהן: מקורות המימון והאספקה לציוד, הקו המנחה האידאולוגי, כוח האדם של הארגון ושרשרת הפיקוד שלו. את המיליציות הפועלות כיום בסוריה אפשר לחלק לחמש קבוצות עיקריות:
· מיליציות שיעיות, לרוב בהשראה איראנית.
· מיליציות סוניות, מבית מדרשו של "האסלאם הפוליטי".
· מיליציות של גורמי האופוזיציה מול משטר אסד.
· מיליציות מקומיות, המבוססות על מוצא אתני.
· מיליציות שהוקמו בתמיכת הממשל הסורי.
חשוב להכיר את מוקדי הכוח והארגונים החמושים בסוריה, אולם חשוב לא פחות להכיר את המניעים, האינטרסים והאידאולוגיות של ארגונים אלה.
בחלק מהמקרים הבנת היחס לישראל, הנגזר מהאידאולוגיה של המיליציה, היא מרכיב שיכול לשמש לצורכי ישראל במקרה שתיאלץ לפעול בגזרה זו. החלוקה בין הקבוצות השונות אינה תמיד מוחלטת, אולם לרוב יש בה כדי להסביר את המניע העומד מאחורי כל קבוצה. מאמר סקירה זה מבוסס הן על המידע המתפרסם באמצעי המדיה השונים הן על היכרותו האישית של הכותב עם חלק מהגורמים במרחב הסורי.