מגזין סוף השבוע של מערכות - 28 במרץ 2024

מערכות , בית התוכן המקצועי של צה"ל לצבא ולביטחון לאומי 28.03.2024

מגזין סוף השבוע של "מערכות": מאמר חדש על הרלוונטיות של הטנק, והצעה לשינוי מחלקת השריון / קולות מלחמה: סדרת פודקסטים על הסיפורים מאחורי השירים והלוחמים של מערכות ישראל. והפעם: השיר "גולני שלי" / בעקבות הפיגוע בסופ"ש האחרון באולם ההופעות ברוסיה – על פעילותו המיליטנטית והדתית של דאעש תא ח'ורסאן, וכישלונו של האסלאם הפוליטי והקיצוני בסוריה / מאמר חדש ובו מודל לצמיחה ולהתמרה בעקבות משבר בצבאות ובסוכנויות מודיעין / 22 שנים למבצע "חומת מגן" – על גדוד ופלוגה בלחימה, ומה אפשר ללמוד מהמבצע לימינו. "מערכות" מחזק את הלוחמים, מרכין ראש לזכר הנופלים, מאחל החלמה לפצועים ומייחל לחזרת החטופים בהקדם

"במהלך מאה השנים האחרונות חלו שינויים רבים בעולם, ובתוך כך גם בדרישות מהכוח הצבאי. בעוד החי"ר השתנה לבלי היכר, השריון נותר דומה מאוד בארגונו ובהיגיון הפעלתו. לאחר מלחמות רוסיה–אוקראינה ו"חרבות ברזל" אין עוד עוררין על עתידו של הטנק, אך הן מסמנות את הצורך לשנות את ההיגיון שבו מתארגן חיל השריון ומופעל".

מאמר חדש מאת שמואל שמואל על הרלוונטיות של הטנק והצעה לשינוי מחלקת השריון

"הלוחמים הם אלו שמשלמים בגופם את המחיר – ומייד ממשיכים. כושר ההתאוששות של גולני בלבנון, במלחמת יום הכיפורים וב־7 באוקטובר, היכולת לקום ולהמשיך קדימה עד לניצחון, למרות המחיר הכבד – הוא היוצר את האיכות, הייחוד, המורשת והרוח של גולני".

פרויקט חדש – "קולות מלחמה" – סדרת פודקסטים על הסיפורים מאחורי השירים והלוחמים של מערכות ישראל, בהפקת "מערכות" ובשיתוף היחידה לתרבות וכלים חינוכיים בצה"ל.

והפעם: השיר "גולני שלי", בהשתתפות תא"ל (מיל') יובל בזק, על הקרבות השונים של החטיבה במהלך ההיסטוריה ובהם גם הקרבות במלחמת "חרבות ברזל".

לשמיעת הפודקסט המלא, לחצו כאן

ארגון דאעש קיבל אחריות על הפיגוע בסופ"ש האחרון באולם ההופעות ברוסיה שבו נהרגו עד כה למעלה מ־130 אנשים. דאעש תא ח'ורסאן, הפועל בעיקר באפגניסטאן ובפקיסטאן, הוקם בתחילת 2015 על־ידי עריקים מאל־קאעדה וקבוצות טרור אחרות במרחב, ומבקש להקים ח'ליפות אסלאמית. 

מאז תחילת 2022 האתגר הביטחוני שהציב התא התפתח לכדי איום אזורי בקרב מדינות מרכז אסיה כדוגמת טג'יקיסטאן ואוזבקיסטאן. גם בישראל שלח הארגון את ידו בפיגועים בבאר שבע ובחדרה שגבו שישה קורבנות.

עוד על פעילותו המיליטנטית לצד זו הדתית - בפנים 

לדאעש ורוסיה חשבון ארוך. כאשר הופיע בשדות הקרב בסוריה במהלך מלחמת האזרחים הצטרפה רוסיה לקואליציה רב־מדינתית, הכריעה אותו ודחקה אותו ממאחזיו בדרום המדינה ובמרכזה אל עומק המדבר הסורי. 

עוד על כישלונו של האסלאם הפוליטי והקיצוני בסוריה לחצו כאן

"לאחר אירוע משברי ארגונים כמו סוכנויות מודיעין וגופים צבאיים לא רק יתאוששו מהמצב, אלא אף יוכלו להשתנות לטובה ולעבור התמרה בעקבותיו. אולם צמיחה זו אינה אוטומטית, ואף קיימת סכנה שהארגון יחזור לדפוסי הפעילות המוכרים לו טרם המשבר. נדרש חזון ומחויבות מנהיגותית לשינוי כדי להוביל לפיתוח תרבות ארגונית אשר תומכת בצורכי ההשתנות של הארגון ושל הפרטים החברים בו". 

מאמרו של רס"ן ד"ר אושרי בר גיל שהתפרסם בגיליון האחרון של "מערכות" שנגע במודל לצמיחה ולהתמרה בעקבות משבר בצבאות ובסוכנויות מודיעין.

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן

הסיסמאות של דבקות במשימה, פיקוד מכוון משימה, אומץ לב, אגרסיביות ונחישות בלחימה קרמו במבצע עור וגידים. הגדוד הפך, מקרב לקרב, למכונה אנושית יעילה, ערכית ומקצועית. הבסיס ליכולת הוא יסודות המקצוע, התורה הצבאית, ההבנה הטקטית ויכולת 'האלתור המלומד'. ללא מקצועיות של הלוחמים והמפקדים, הצבא יהפוך לאספסוף מזוין

השבוע לפני 22 שנים יצא צה"ל למבצע "חומת מגן" למיגור קיני הטרור ביהודה ושומרון.

חזרה למאמרו של תא"ל (מיל') אורן אבמן, במלאת שני עשורים למבצע, על גדוד ופלוגה בלחימה, ומה אפשר ללמוד מהמבצע לימינו

לשמיעת כל הפודקסטים שעלו עד כה על מלחמת "חרבות ברזל" וחומרים נוספים לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן