מגזין סוף השבוע של "מערכות" פודקסט על החמולות בעזה, והאם הן הפתרון לחמאס ביום שאחרי המלחמה / עשור לתחילת סיפוח חצי האי קרים / הפרק האחרון בפודקסט המשותף ל"מערכות" וגל"צ על הכוחות המיוחדים, והפעם: איך מנצחים את התמנון האיראני? / היום לפני: 107 שנים להולדת הרמטכ"ל השני של צה"ל יגאל ידין; 106 שנים למבצע "מיכאל". "מערכות" מחזק את הלוחמים, מרכין ראש לזכר הנופלים, מאחל החלמה לפצועים ומייחל לחזרת החטופים בהקדם

"כאשר אתה עובר על רשימת ההרוגים בכל סבבי הלחימה מ'עופרת יצוקה' וצפונה, תמצא בני חמולה כזו או אחרת שהיו מעורבים בטרור, בארגון כזה או אחר. אין חמולה שאין בה פעילי טרור, שאינה צבועה בצבעים של טרור. אין חמולה שהיא סטרילית לחלוטין, אין דבר כזה על הגלובוס".

ההיסטוריון הצבאי גיא אביעד על החמולות בעזה, בהן זו שחטפה ומחזיקה במשפחת ביבס, או זו שחטפה לפני שנים את גלעד שליט; על היום שאחרי מלחמת "חרבות ברזל", ועל הגורמים המקומיים שיכולים (או אולי לא) להחליף את חמאס.

לשמיעת הפודקסט לחצו כאן

ב־27 בפברואר 2014, תוך הסתייעות בתירוץ כי בעלי בריתם דוברי הרוסית במחוז נמצאים תחת איום של לאומנים אוקראינים, תפסו לוחמי ספצנאז רוסים וכוחות רגליים ימיים (המכונים "אנשים ירוקים קטנים" על שם מדיהם) את בניין הפרלמנט המקומי בקרים, חסמו את היציאות מבסיסי הצבא האוקראיני והניפו את דגל רוסיה.

למרות היותם חמושים בציוד רוסי ובמדים רוסיים, היעדר סמלים רשמיים וההכחשה הרוסית בקיומם של חיילים מטעמה גרמו לחוסר ודאות בנוגע לזהות התוקפים בנאט"ו ובאוקראינה. מבצע הטעיה זה נתן זמן מספיק בידי הכוחות הרוסיים ובעלי בריתם המקומיים כדי לתפוס עמדות במרחבי קרים – מה שהוביל בסופו של דבר לתפיסת המחוז כולו ללא קורבן בנפש בצד הרוסי. עם זאת, מסך הדיס־אינפורמציה הלך והתפוגג ככל שחלפו הימים. זאת, מתוך עדויות שהתחילו לזרום מהשטח עצמו ומטעויות שעשו חיילים מעורבים שהיו פחות מודעים לענן החשאיות ברשתות החברתיות.

הממשלה החדשה שהוקמה קבעה משאל עם ל"הצטרפות מחדש לרוסיה" שהיה מיועד להתרחש במאי אך הוקדם ל־17 במרס. 85 מ־99 המצביעים בחרו להתנתק מאוקראינה. הקהילה הבין־לאומית התחברה פחות לתוצאות המשאל והודיעה כי אינה מכירה בו. מאז אותה השתלטות על חצי האי קרים חלף עשור, ובו השנתיים האחרונות של מלחמה עצימה בין שתי המדינות.

עוד על מרכיב ההשפעה בלחימה הרוסית ככלי גאואסטרטגי – בפנים

"הגענו לכלל שלוש מסקנות עיקריות: נוכחנו שהגנת מדינה היא מושג אחר מהגנת הישובים: אולם המסקנות שהסקנו מהנחה זו טרם מצינו עד הסוף. ראינו כי צבא הוא צבא כל-זמן שאפשר לרכזו ולהפעילו בכל מקום שיש בו צורך – ולאו דווקא במקום המצאו ומוצאו. התברר לנו שאין אפשרות לדבר על תכנון בקנה-מידה גדול אלא אם כן נעשה רביזיה יסודית ומלאה במחשבתנו".

השבוע לפני 107 שנים נולד יגאל ידין, הרמטכ"ל השני של צה"ל

המבצעים הגדולים של הכוחות המיוחדים מבית גלי צה"ל ומערכות מחבר בין סיפורי קרב עוצרי נשימה לתיאוריה צבאית כדי לשפוך אור חדש על המבצעים שעיצבו את האתוס של  צה"ל. 

בפרק השמיני והאחרון: איך מנצחים את התמנון האיראני? 

בפרק הסיכום ריאיון עם נפתלי בנט. על הדרך מסיירת מטכ"ל, דרך מגלן ועד אישור פעולות מיוחדות בעורף האויב כראש ממשלה. איך נראה תכנון וביצוע מבצע מיוחד מעיני מפקד ומעיני המדינאי, מהו ה־DNA המאפיין את לוחמי הכוחות המיוחדים ואיך תיראה הפעלתם בעתיד? 

לשמיעת הפודקסט לחצו כאן

* הפרק הוקלט לפני 7 באוקטובר 2023

לשמיעת כל פרקי הפודקסט לחצו כאן

"בהתחלה, במשך שעתיים, חיפשו התותחנים הגרמנים את הארטילריה שלנו. אחר כך השתנתה פעולת הארטילריה שלוש פעמים: רבע שעה היא הפגיזה את הקו הקדמי שלנו בגז מדמיע ובפגזים נפיצים, לאחר מכן היא הפגיזה במשך רבע שעה את התותחים שלנו ואת המרגמות. 

לאחר מכן במשך 145 דקות ניסו כל קני הארטילריה, שלא הופעלו נגד הארטילריה שלנו, לפגוע בביצורים ובהגנות המיוחדות של החי"ר שלנו. נוסף על כך, מאות מרגמות, כבדות, בינוניות וקלות, השתתפו בקרשנדו של אש מכוונת. 

המרגמות הקלות החלו 'לנבוח' חצי שעה לפני שמסך האש החל להגיע לעמדותינו הקדמיות, משם לעמדותינו האיתנות שבעורף [העמדות הקדמיות] ומשם מערבה".

106 שנים למבצע "מיכאל"

לשמיעת כל הפודקסטים שעלו עד כה על מלחמת "חרבות ברזל" וחומרים נוספים לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן