אזרחים אוקראינים במלחמה הטוטלית "22"

רס"ן שחר הלר , ראש המכון לחקר לוחמת היבשה, דוקטורנט בחוג לניהול משאבי טבע וסביבה, אוניברסיטת חיפה 22.03.2022

נראה כי הצבא הרוסי אינו לומד מהלקח שלימד את הכוחות הגרמניים במלחמת העולם השנייה בקרבות בסטלינגרד, ואף לא מזה שחווה בלחימה באפגניסטאן, כאשר השבטים האפגאנים שניהלו מולו לחימת גרילה בהרים ובעמקים הצליחו להביסו ולסלקו. לקחים שתקפים גם לאוקראינה 2022
חסימת ציר תנועה על-ידי אזרחים אוקראיניים (מקור: טוויטר)

חסימת ציר תנועה על-ידי אזרחים אוקראיניים (מקור: טוויטר)

החל ב־24 בפברואר 2022 צבא רוסיה פועל בשטח אוקראינה במסגרת ניסיונותיו של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין לכבוש את המדינה או חלקים ממנה. זאת במטרה לשחרר את החבלים הבדלנים הרוסיים, דונצק ולוהנסק, להרתיע את אוקראינה מכוונותיה לחבור אל הגוש האירופי ובעיקר למנוע ממנה להשתלב בנאט"ו. התקיפה הרוסית מלווה בכוחות צבא משמעותיים ובהפעלת מערכות אש מגוונות, מבצעי סייבר, התלת כוחות צבא מיוחדים ללב הערים ועוד. נוסף על כך, הצבא הרוסי מפעיל כוחות ממוכנים רבים בשלושה חיצים עיקריים: בצפון דרך בלארוס (השותפה המרכזית של רוסיה במלחמה) בעיקר מול עיר הבירה קייב; מצפון מזרח מתוך השטח הרוסי מול העיר חרקוב; ומדרום מתוך השטח הכבוש של חצי האי קרים לעבר העיר אודסה ומריופול.

לנוכח הפלישה המוגברת ומגבלות ההתמודדות של הצבא האוקראיני עם הכוחות הרוסיים במרחב, החלו אזרחים שונים לפעול במסגרת עצמאית או במסגרות מאורגנות (מלאה בתמיכת הצבא, או חלקית באמצעות התארגנות ברמה האזרחית בלבד). מטרתם המרכזית – לסייע לצבא האוקראיני הסדיר, לבלום את קצב ההתקדמות של הכוחות הרוסיים ולמנוע מהם הישגים שונים במרחב הלחימה. מצב זה מתאר את פעולתם של האזרחים האוקראינים במסגרת המלחמה הטוטלית אותה הם מנהלים על הבית.

לקריאת המאמר המלא, לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן