רוח מנצחת – מקצועיות קובעת את המחיר: ממלחמת יום הכיפורים למלחמת "חרבות ברזל"

סא"ל (מיל') ד"ר שגיא טורגן , ראש הצוות האקדמי בקתרדה ללימודי צבא במכללות הצבאיות 31.01.2024

מלחמת יום הכיפורים הוכיחה על דרך השלילה את הטענה שרוח מנצחת ומקצועיות קובעות את המחיר. מלחמת עזה 2023 בראשיתה מוכיחה לחוב ולשלילה את אותה הטענה. שילוב נכון בין פיתוח רוח לחימה גבוהה, המבוססת על ערכי לחימה כדבקות במשימה, יוזמה והתקפיות, חתירה למגע ורעות ובין פיתוח המקצועיות של המפקדים והלוחמים – חיוני לתהליכי בניין הכוח של צה"ל

העיסוק של מפקדים והוגים צבאיים בחשיבותה של רוח הלחימה בשדה קרב רב, והיא נתפסת על ידי רבים מהם כמפתח לניצחון. ב־2010, כאשר חיפשתי בכתובים מעין סיסמה לגדוד המילואים שקיבלתי את הפיקוד עליו, נרשם לבסוף המשפט "רוח מנצחת – מקצועיות קובעת את התוצאה" כמאגד פתגמים ואמירות שונות לכדי משפט שבעיניי נתפס כחד וברור. במקביל, בהיותי מדריך אקדמי במכללה לפו"ם "נאלצו" חניכי הקורסים במשך השנים לפגוש את המשפט שוב ושוב (וכך גם חניכי האקדמיה למג"דים).  לא היה צריך להסביר לחניכים את מהות המשפט ולעסוק בנימוק מדוע הוא נכון. חלקם מצאו אותו כמשפט שניתן להזדהות עימו, וחלקם הצליחו לדייק אותו ולשנות את המילה "תוצאה" למילה "מחיר".

מאמר זה הוגש לכתב העת "מערכות" באוגוסט 2023, לפני פרוץ המלחמה בעזה באוקטובר 2023. מאחר שציינו בשנה זו 50 שנה למלחמת יום הכיפורים, בחרי בה כמלחמה שתדגים ותמחיש את הקביעה המגולמת במשפט  האמור. אלא שב־7 באוקטובר 2023 נטרפו הקלפים, ונדמה היה כי המלחמה הנוכחית השכיחה והפכה את העיסוק ב־50 שנה למלחמת יום הכיפורים לכמעט לא רלוונטי. 

לאחר פרוץ המלחמה עבר המאמר התאמות של מה שהתרחש בתחילתה. אומנם קשה עדיין חלדייק את המחקר בפרספקטיבה כל כך קצרה, ואולם לטעמי גם המלחמה המתחוללת בימים אלה, בדוה למלחמת יום הכיפורים, ממחישה ביתר שאת את חשיבותה של רוח הלחימה לניצחון ואת המקצועיות לקביעת המחיר.

לרוח הלחימה מתווספים גורמים חשובים המשליכים על הניצחון בשדה הקרב, ובם כמובן המקצועיות. למרות זאת, אטען שרוח הלחימה המפעמת בכוחות הלוחמים היא אכן ברוב המקרים המפתח לניצחון. כמו כן, יש קשר הדוק בין הרוח כמובילה לניצחון, ובין הפעלה מקצועית של הכוח – כגורם המשפיע על מחיר הניצחון במשאבים ובעיקר בחיי אדם.

השאלה מי ניצח במלחמת יום הכיפורים היא דיון מורכב שאין לצידו תשובה חד־משמעית. במבחן התודעה השיגו הסורים והמצרים ניצחון על ישראל בכך שהצליחו אליבא דסאדאת לסדוק את ביטחונם העצמי של הישראלים ואת תפיסת הביטחון שלהם. מנגד, מבחינה מערכתית, ניצחון ישראל בשתי החזיתות היה מובהק. ישראל הגיעה לטווח של 40 ק"מ מדמשק, ואילו הארמייה השלישית המצרית כותרה על ידי כוחות פיקוד הדרום. לזאת יש להוסיף את תנאי הפתיחה הקשים והמפתיעים שבהם פתחו הכוחות הישראליים את המלחמה, ולעומתם אתת ההישגים שהשיג צה"ל בסופה. ואולם מבחינה אסטרטגית השיג סאדאת את מטרת המלחמה והיא החזרת סיני באמצעות משא ומתן שהמלחמה הייתה הגורם שהניע אותו.

מטרת מאמר זה לבחון את השפעת רוח הלחימה הישראלית על הניצחון במלחמה ואת הפערים המקצועיים של הכוחות הישראליים כסיבה העיקרית למחיר הכבד ששילמה ישראל בניסיון להשיג ניצחון במלחמת יום הכיפורים. המלחמה הנוכחית תיבחן בהקשרים אלה ובהיבטים נוספים.

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן