מגזין סוף השנה של מערכות - חלק ג

מערכות , בית התוכן המקצועי של צה"ל לצבא ולביטחון לאומי 28.09.2023

ממשיכים לסכם את שנת תשפ"ג. לפניכם מקצת מהפעילות שלנו בשנה החולפת, והפעם: הפרסומים הנוספים שיצאו מבין ידינו – קולות מלחמה: סדרת פודקאסטים על השירים והלוחמים של מלחמת יום הכיפורים / מערכות עורף / מערכות משפט / גיליונות כתב העת האקדמי חברה, צבא וביטחון לאומי / מערכות עומק על שיח' יוסף אל־קרצ'אוי ומנגנון התחקור המטכ"לי / מערכות בספרייה: מפגשים עם כותבי הספרים והמאמרים של "מערכות" באוניברסיטת חיפה. חג שמח

סדרת פודקאסטים על השירים והלוחמים של מלחמת יום הכיפורים. כל פרק עוסק בשיר אחר של המלחמה, מביא את הסיפור שמאחוריו ואת הקשר של הלוחמים אליו. מופק על ידי "מערכות" בשיתוף היחידה לתרבות וכלים חינוכיים.

הפרק הראשון: אין לך מה לדאוג

מכתב שכתב גיורא אליגון מהחזית הדרומית במלחמת יום הכיפורים לאחותו, תלמה, היתה ההשראה לשיר "אין לך מה לדאוג". בפרק הזה נספר על השיר שהפך ללהיט, האווירה באותה תקופה ועל עוד שני שירים שכתבה תלמה אליגון במלחמה ההיא.

לשמיעת הפרק המלא לחצו כאן

ב־26 בספטמבר 2022 מת שיח' יוּסֻף אל־קַרַצַ'אוִיּ, מי שיכול להיחשב אחד מגדולי אנשי הדת והפוסקים הסונים בימינו, ובעל השפעה אדירה על סוגיות מרכזיות שהאומה המוסלמית התמודדה עימן בעשורים האחרונים, ובראשן הסוגיה הפלסטינית והיחסים שבין אסלאם ומערב.

קרצ'אוי גיבש זרם בשם וַסַטִיַּה (בתרגום מילולי: אמצע), שצמח מתוך תנועת "האחים המוסלמים" שקרצ'אוי היה חברה הנאמן ואחד מתלמידיו המובהקים של מייסדה, חַסַן אל־בַּנַּא. את עקרונות זרם הווסטיה, ביטוי לפרגמטיזם אסלאמי בגבולות השריעה המאפשר מרחב תמרון ניכר, אימצו הן תנועת חמאס והן התנועה האסלאמית בישראל, על אף ההבדלים המשמעותיים ביניהן.

מערכות עומק זה שכתב ד"ר שגיא פולקה, עמית מחקר לימודי אסלאם במרכז משה דיין באוניברסיטת תל־אביב, מציג בקצרה את מהות זרם הווסטיה, ומתמקד בהשפעתו האידיאולוגית-תיאולוגית על הג'האד ועל המאמץ המלחמתי של חמאס נגד ישראל.

המסמך חשוב לכל מי שמנסה להבין לעומק את השורשים האסלאמיים של חמאס, את דרך הלחימה שלה והאופן שבו היא מנהלת את מאבקה, ופותח צוהר להבנת דפוסי ההתנהגות הפוליטית של תנועה כמו רע"ם, יוצאת חלציה של התנועה האסלאמית בישראל.

לקריאת המסמך המלא לחצו כאן

המנגנון המטכ"לי הקבוע לתחקור אירועים מבצעיים חריגים הוקם בצה"ל בתחילת מערכת "צוק איתן", בהתאם להחלטת ממשלה בנושא על יסוד המלצות ועדות טירקל וצ'חנובר, והפקת לקחים פנים צה"לית עקב תהליכי הבדיקה והחקירה של מבצעים קודמים. המנגנון משמש כיום מודל מרכזי, בקנה מידה בין־לאומי, להערכה עובדתית של טענות להפרות דין במסגרת אירועים מבצעיים חריגים.

במסמך שכתבו סא"ל (מיל') חגי רוטשטיין, לשעבר רע"ן מערכה מדינית ותחקור מטכ"לי במכללות הצבאיות ורס"ן (מיל') ד"ר רפאל בן־ארי, רת"ח מערכה מדינית בענף מערכה מדינית ותחקור מטכ"לי במכללות הצבאיות, כותבים השניים על התהליכים שהובילו להקמת המנגנון הקבוע, עקרונות הפעולה ותפיסת ההפעלה של המנגנון כמרכיב באסטרטגיה המבצעית הכוללת ובמסגרת המערכה המדינית-משפטית, לצד היקפי הפעילות של המנגנון והאתגרים העומדים בפניו.

לקריאת המסמך המלא לחצו כאן

גיליון מיוחד בסימן מנהיגות לכבוד כנס המכללות הצבאיות 2023: על מפקדים ועל מנהיגות / האומץ להביע דעה עצמאית / מנהיגות המפקד בשדה הקרב / מנהיגות המג"ד בשדה הקרב בעבר, בהווה ובעתיד / מבט"ש למשילות / מצביאות - מנהיגות צבאית בדרג העליון / פיקוד מלפנים ופיקוד מוכוון משימה במלחמת לבנון / מקום המפקד בקרב - ההתקדמות מהאוולי לביירות / אלף פנים למנהיגותו לאופן יישומה / ועוד

לקריאת הגיליון המלא לחצו כאן

הקמת היאחזויות נח"ל במערב הנגב ערב מבצע קדש: הניסיון וכישלונו / מלוחמה הרואית ללוחמה פוסט־הרואית ובחזרה: המקרה הישראלי של לוחמת מנהרות ברצועת עזה בשנים 2002–2014 / לוחמות חוד – שירות נשים ביחידות הלוחמות / מדור ביקורת ספרים ועוד

לקריאת הגיליון המלא לחצו כאן

ישראל והמלחמה הבאה / השלכות נורמטיביות של הפעלת מערכות נשק אוטונומיות חמושות: אתגר בשדה הקרב העתידי / כשירות מערך המילואים בצה"ל – הפרדיגמה ושברה / שרשרת האספקה הימית של ישראל בחירום - קושרת חזית ועורף / מדור ביקורת ספרים ועוד.

לקריאת הגיליון המלא לחצו כאן

מאיר שמגר - ארכיטקט המשפט הצבאי | מאיר שמגר - מייסד התפיסה המשפטית באזור יהודה והשומרון | תרומת מאיר שמגר ומורשתו לעיצוב חוק השיפוט הצבאי ולחיזוק מערכת המשפט הצבאית | זכויות חוקתיות של חיילים בצה״ל | המרכיב המשפטי בעשיית המפקד הצבאי | הגבול שבין אחריות פיקודית לביצוע חקירה: כלל פסלות הראיות במשפט הצבאי | פקודה בלתי חוקית בעליל - סוגיה סבוכה בעליל

לקריאת הגיליון המלא לחצו כאן

על מיתוסים ואמיתות במוכנות לרעידות אדמה והצלת חיים | ניהול עורף ישראל ברעידת אדמה וחלקו של פיקוד העורף | הפצת התרעות של פיקוד העורף בעידן האינטרנט של הדברים | הכנת הקהילה הכפרית לרעידת אדמה | ועוד

לקריאת הגיליון המלא לחצו כאן

כלים שלובים: סדרת פודקאסטים בנושא התפתחות הקרב המשולב בצה"ל ממלחמת ששת הימים ועד היום. הסדרה הופקה על ידי "מערכות" בעקבות ספר בנושא שיצא לאור. כל פרק עוסק בתקופה אחרת. את הסדרה מלווה עורך הספר תא"ל (מיל') ד"ר מאיר פינקל, ובכל פרק מתארח אחד מכותבי הפרקים הרלוונטיים בספר.

לשמיעת הפרקים לחצו כאן

כושר גופני כמרכיב חשוב בהכנת הלוחם למלחמה: אל"ם (מיל') אבי דהן, מפקד מערך כושר קרבי בצה"ל מדבר על הכושר הגופני כמרכיב חשוב בהכנת הלוחם למלחמה הבאה, התפיסה החדשה של צה"ל בנושא, לאן נעלם בוחן בר־אור, מה הקשר בין חוסן גופני לחוסן מנטלי ולמה הריצה היא לא חזות הכול.

לשמיעת הפרק המלא לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן