מזה שנים רבות, ובשנים האחרונות ביתר שאת - גזרת עזה נמצאת בחיכוך עם מגוון איומים בממדי הלחימה השונים: קרקע, תת־קרקע, הרום הקרוב לקרקע, אוויר וים (האיום הרב־ממדי). במקביל לכך, אופי העימותים המשתנה, ההתפתחות הטכנולוגית ותחרות הלמידה עם האויב־מחייבים את צה"ל בכלל ואת אוגדת עזה בפרט לגיבוש תפיסה מבצעית שלמה במתן המענה להגנה מרחבית רב־ממדית. התפיסה מתורגמת לכדי פרקטיקות, טכניקות ויכולות קצה בבניין הכוח והפעלתו.
באופן מסורתי לאורך שנים, האויב מנהל את הפעלת הכוח ובניין הכוח במקביל, ואילו אוגדה מרחבית עוסקת בעיקר בהפעלת הכוח. בשנים האחרונות, אוגדת עזה מקיימת תהליכי בניין כוח לבט"ש במספר צירים. לתהליכי בניין הכוח שותפים גורמים מהזרועות והחילות השונים, שאינם שייכים באופן אורגני לאוגדה. לכל אבן בבניין הכוח יש השפעה גם על האבנים האחרות: לדוגמה, שינוי באמל"ח מייצר השפעה גם על התו"ל והתפיסות, המבנה והתשתיות, הכשרת כוח האדם והתאמת התרגילים וכדומה.
בפרק זה נטען כי האיום הרב־ממדי, קצב השינויים במאפייני האיום ותחרות הלמידה הטכנולוגית - מחייבים את אוגדות ההגנה המרחביות ליצירת והובלת תהליכי בניין כוח קצרי וארוכי טווח, בניגוד לתפיסה ארוכת שנים המפרידה בין בניין הכוח להפעלתו. האוגדה המרחבית מייצרת ״בניין כוח מתפרץ״ אשר משלים את הפעלת הכוח, במרחב שבו יש חיכוך ולמידה של האויב כל העת. מכורך המציאות, האוגדה מנהלת שתי תפיסות בניין כוח במקביל: תהליכים ארוכי טווח ("מרתון", הדורשים התפתחות ליניארית) ותהליכים קצרים ומהירים ("ספרינט" המותאם לשינויים התכופים באופי האיומים והמענה). השילוב בין שתי התפיסות מייצר מענה ל"כאן ועכשיו" המאפשר ניצחון מהיר בתחרות הלמידה; ובמקביל מאפשר בניין כוח רב־שנתי אשר מהווה תשתית ליצירת עליונות וחופש פעולה.80