משמעות הביטוי "ערפל קרב" בשפה הצבאית היא בלבול, אי־ודאות, חוסר התמצאות וכדומה, הנוצרים בשדה הקרב בשל חוסר מידע. "ערפל הקרב" אופף את מהלכי המלחמה ומציב בפני המפקדים אתגר לשם השגת המשימה.1 במאמר זה אבקש להציג את הביטוי "ערפל הקרב" כפשוטו, כלומר את הערפל האמיתי, הפיזיקלי, הנוכח בשדה הקרב. ככל שיתגברו שינויי האקלים2 עשויה תופעה אקלימית זאת, לצד תופעה דומה של אובך, להמשיך להשפיע על שדה הקרב, ובעיקר על מערכות טכנולוגיות עתירות יכולת. התגברות תופעות אלה עלולה להביא צבאות רבים למצב של "ערפל קרב" במובנו הצבאי, למרות יתרונם הצבאי והטכנולוגי, בכלל ממדי הלחימה.
במהלך העשורים האחרונים מקדמים מרבית הצבאות המודרניים תהליך מורכב ומתמשך, של בניין כוח רב־חילי ורב־ממדי, כדי לייצר יתרון על־פני האויב. עיקר ההתפתחות ניכרת בממדי החלל, הספקטרום והרוק"ק (רום קרוב לקרקע), החיוניים להגברת יתרונם של צבאות מערביים בעידן המודרני. את היכולות המתפתחות בממדים אלה יש למצות ולהוביל מהדרג המטכ"לי עד הקצה המבצעי, ולאפשר לכוח הטקטי שנמצא בשטח לבצע את המשימה שהוטלה עליו באפקטיביות הגבוהה ביותר, בעלות הנמוכה ביותר ובזמן הקצר ביותר.3 עם התגברות שינויי האקלים עתידות להתעצם תופעות שונות של מזג האוויר הכוללות, בין היתר, גם את התגברותם של הערפל והאובך. תופעות אלה יעיבו על שדה הקרב המודרני, ישבשו את הלחימה וישללו יכולות רב־ממדיות של צבאות מודרניים לפעול נגד האויב.4
תופעות טבע שפגשנו זה כבר במלחמה
הביטוי המקורי "ערפל הקרב" נקשר כבר מאות שנים לתמונת מפקדים העומדים על הגבעה וצופים על הקרב המתרחש למרגלותיו, בעוד "העשן השחור" הרב העולה מהתותחים ומכלי הנשק מערפל את מרחב הלחימה ומונע מהם להבין את המהלכים, לזהות את כוחותיהם, לבחון את פריסת האויב, לתת פקודות ועוד.5 הוגה הדעות הצבאי קרל פון קלאוזביץ כתב בספרו על המלחמה על תופעת הערפל, והדגיש את תופעת אי־הוודאות של המפקדים, חוסר היכולת לזהות את תנועות האויב, שיבוש הפעלת סוללות האש ועוד.6 למרות זאת, קלאוזביץ לא היה הראשון שהטביע את המונח "ערפל הקרב". סר לונסדייל אוגוסטוס הייל עשה שימוש בביטוי בספרו ערפל המלחמה.7 ואולם ההיסטוריה האקלימית הקדימה את אבק השרפה, את קלאוזביץ ואת סר לונסדייל באלפי שנים. משחר מלחמות האדם, ערפל ואובך הופיעו ופקדו את שדה הקרב, שיבשו את פעולת הכוחות ואף הביאו למפלתם.
כך, לדוגמה, הבריח גנרל ג'ורג' וושינגטון את כוחותיו מלונג איילנד תחת עיניהם המעורפלות של הבריטים ב־1776. וושינגטון ניצל את הערפל ששרר באזור העיר ניו־יורק, בחסותו נסוגו כוחותיו, וכך הציל כ־9,000 חיילים וציוד רב;8 בפלישה לנורמנדי, ביוני 1944, ניצלו בעלות הברית את הופעת הערפל הסמיך על־מנת להסוות את הצי הענקי המתקרב לחופיים הצרפתיים;9 באותה שנה, בקרב על הבליטה (המכונה גם "מלחמת הארדנים"), אחד הקרבות המרכזיים בחזית המערבית בארדנים הצרפתיים, הגרמנים שכבר היו בנחיתוּת מול בעלות הברית שפלשו – תכננו להתחיל את מתקפת הנגד בחודשי החורף האירופיים. חודשים אלה מרובי משקעים, והאזור מכוסה שעות רבות בערפל סמיך. תנאי מזג האוויר אפשרו לגרמנים ליהנות מיתרון בשדה הקרב בשל היכרותם עם תנאי מזג אוויר דומים.10
ואולם ערפל אינו תופעת מזג האוויר היחידה המשבשת את שדה הקרב. תופעה נוספת ודומה, המשבשת את יכולת הבנת שדה הקרב ומקשה על השגת הישגים, היא האובך. דוגמה מצוינת להשפעת האובך על מרחב הלחימה ניתן למצוא בקרב רמאדי הראשון, ביולי 1917. במהלך הקרב, שהתחולל בין חיל המצב ההודי של האימפריה הבריטית ובין הכוחות העותמאניים באזור מסופוטמיה (עיראק של ימינו), נסקו הטמפרטורות ליותר מ־50 מעלות צלזיוס, וסופת אובך חזקה מנעה את יכולת התנועה של הכוחות, ושיבשה הפעלת אש יעילה לעבר מטרות ויצירת קשר בין המפקדים ובין הכוחות הלוחמים. האובך והחום הכבד הכניעו את כוחות האימפריה ואילצו אותם לצאת לקרב נוסף, חודשיים לאחר מכן.11 דוגמה נוספת היא מבצע "טופר העיט" (Eagle Claw) שנערך באפריל 1980 ומטרתו הייתה לחלץ 52 בני ערובה אמריקניים שהוחזקו באיראן. הרעיון המבצעי היה לשלוח מסוקים ומטוסי תובלה למנחת סמוך לטהראן, להשתלט עליו ולהטיס דרכו את בני הערובה. אובך וסופת חול נמוכה ובלתי צפויה שהתפתחה גרמו לשניים משמונת המסוקים לסטות מהמסלול, ומסוק נוסף חזר בשל תקלה טכנית. איבוד כוח המסוקים ותקלות נוספות שהתרחשו על הקרקע מנעו את הצלחת מבצע החילוץ, והכוח ספג אבדות בנפש ואיבד כלי טיס.12
מולקולות זעירות, חול, אבק, מודיעין ויכולות ניווט
ערפל (Fog) הוא הימצאות מולקולות מים זעירות באוויר במצב של אירוסול (תרסיס). מדובר בתוצאה של לחות גבוהה מאוד, הכלואה בשכבה דקה של אוויר ונמצאת בסמוך לפני הקרקע. בשל סמיכותו משפיע הערפל בעיקר על יכולת הראייה, ויכול להקשות עליה למרחק של עד קילומטר. עקב כך מקובל להגדירו ביחידות של מספר המטרים שניתן לראות דרכו.13 ערפל יכול למנוע ראייה למרחקים ארוכים יותר (למשל, במקרים שבהם נדרשת ראייה ישירה של הכוח על הקרקע, ראייה עילית מכלי טיס, מלוויינים וכדומה). הוא משבש החזרי אור ובכך פוגע ביכולות ניווט, נסיעה, איסוף מודיעין, ביצוע בקרת נזקים ועוד.14 מאידך, הערפל יכול לסייע לכוח המבקש לנצלו, ובחסותו אפשר להתקדם בחשאיות ולהניח מארבים בלי להיחשף.15 אובך (Haze) הוא תופעת טבע נוספת, יחידת נפח אוויר מוגדרת המכילה כמות גדולה של חלקיקים צפופים מסוגים שונים (בדגש על חול ואבק, אך גם חלקיקים הנפלטים מהתעשייה, משְׂרֵפות וכדומה). ככל שצפיפות החלקיקים גבוהה יותר במרחב נתון, כך פוחתת יכולת הראייה הפיזית, ומתרבות בעיות הפעלה של אמצעי תצפית ותקשוב שונים.16 נוסף על כך, לכמויות גדולות של אובך יש גם השפעות בריאותיות על האדם. חלקיקים רבים של החומר מקשים על הנשימה, פוגעים בעיניים וכדומה,17 והשפעתם עלולה להגביל פעילות.
התחזית: השפעות על הצבאות המודרניים ועל מצבי הלחימה
בהתאם לתחזיות הפאנל הבין־ממשלתי לשינוי אקלים (IPCC),18 השירות המטאורולוגי הישראלי (IMS)19 והערכות פנימיות המתקיימות בצה"ל, הופעתן של תופעות הערפל והאובך ילכו ויתגברו. הצפי הוא שתופעות אלה יבואו לידי ביטוי לעיתים תכופות יותר במהלך השנה, לאורך שעות רבות ובצפיפות גבוהה יותר.20 התפתחות זאת תשפיע יותר ויותר על הכוחות הפועלים בשטח ועל כלל מצבי הלחימה.21 באופן זה מרכיבים רב־ממדיים של צבאות מודרניים (כגון יכולות חלל, ספקטרום, אוויר וכדומה) ייפגעו פגיעה פיזית או יושפעו באופן פסיכולוגי, ולא יוכלו לתת מענה מיטבי לכלל הכוחות. לדוגמה, שכבה עבה של ערפל או של אובך צפוף לא תאפשר לבצע תהליכי חשיפה מיטביים (חשיפה ישירה22 ועילית23), והמצב יחייב את הכוחות בשטח לבצע השהיה עד להתפוגגות האיום, או לקיים את המשימה בחיכוך גבוה יותר עם האויב. דוגמה נוספת היא יכולת תנועה ממוכנת או רגלית בשטח בלתי נראה בעל איומים רבים (כגון מכשולי ציר, מטענים וכדומה). הבעיה המרכזית בהופעת הערפל והאובך תהיה ביכולת של המפקד לנהל ולשלוט במרכיבים מסדר שני ושלישי, המוקצים לו ופועלים בממדים שונים משלו. מאידך, צבאות מודרניים אשר יפתחו טכנולוגיות ייעודיות, יכתבו תורת לחימה מותאמת ויקיימו תהליך הכשרה מיטבי מול איומים אלה, יוכלו לנצל את הופעת הערפל והאובך לטובתם. לדוגמה, ניצול הערפל להתקדמות חשאית, זיהוי מטרות אויב אשר בחרו לצאת ממקומות המחסה שבהם שהו, שיבוש יכולות אויב ועוד.
ערפל ואובך מול מל"טים, טכנולוגיות ובינה מלאכותית
אחד האמצעים המרווים כיום את יכולותיו של כל גורם הנמצא או נערך לעימות הוא המל"טים.24 צבאות מודרניים רבים עוסקים בשנים האחרונות בהגדלת פוטנציאל השימוש במל"טים מסוגים שונים, בעיקר בשל העובדה כי אמצעי לחימה זה נשלט מרחוק או פועל באופן עצמאי ואינו נדרש באיוש. לפיכך, צבאות יכולים להפעילו במגוון רחב של שימושים צבאיים בעלי סיכון גבוה. המל"ט יכול לנוע בחשאיות, לבצע משימות סיור ומעקב, לספק צילומים, להעביר נתונים, לשמש פלטפורמת תקשורת, לסייע באיתור, בחילוץ, לחמש בנשקים שונים כדי לתקוף מטרות ועוד.25 לפיכך, המל"ט הוא אמצעי חשוב להגדלת סל היכולות הרב־ממדיות של צבאות מודרניים. בדומה למל"טים, התפתחותם המואצת של רובוטים לשימושים צבאיים שונים הולכת וגדלה עם התפתחות טכנולוגיות כגון בינות מלאכותיות, יצירת חומרים מורכבים חדשים, שכלול מבנים הנדסיים וכדומה. התפתחותם של תנאי מזג אוויר קשים הכוללים ערפל או אובך סמיך, תעיב על יכולתם של המל"טים והרובוטים לפעול בהתאם למשימות שהוגדרו להם. תנאי הערפל והאובך ישבשו את יכולות התעופה של המל"טים ואת תנועות הרובוטים (הפרעה לתהליך הטיסה, צריכת אנרגיה מואצת וכדומה), יפגעו ביכולת ההתמצאות במרחב (פגיעה ביכולות הניווט האווירי/קרקעי, איתור מטרות, הימנעות ממכשולים וכדומה), ישבשו יכולות קשר (עם המפעיל הקרקעי ועם כלים נוספים במרחב) ועוד. בטבלה מתוארת השפעתם של הערפל והאובך על מל"טים ורובוטים בחתך פעולות שונות.
הפעלה של מל"טים ומערכות בלתי מאוישות נוספות בתנאי ערפל ואובך, עלולה להגדיל את פוטנציאל הנזק למשימה הנדרשת, לפגוע במערכות ואף לגרום לתאונות ולאיבוד כלים. לפיכך, חשוב שמפעילי הכלים יהיו מודעים לכלל תופעות מזג האוויר, בדגש על הופעתם ועוצמתם של הערפל והאובך. התוודעות מוקדמת לתכונותיהם ולהשפעותיהם של איומים אלה וניתוח נכון שלהם יאפשר להפעיל את הכלים באופן מדויק יותר ולמנוע נזק, פגיעה וכישלון בביצוע המשימה. בדומה למל"טים, גם יכולות חלל המהוות מרכיב מתפתח נוסף בסביבת המלחמה הרב־ממדית, מושפעות מהופעתם של ערפל ואובך. כך, לדוגמה, הופעת ערפל ואובך באטמוספרה ובמרחב הקרקע עלולה להפריע באופן ניכר לפעילות לוויין, לטשטש תמונות ולעוות מראות ונתונים המשודרים על־ידי לוויינים.
בשנים האחרונות נמצא שערפל ואובך יכולים לפגוע באופן ניכר באיכות תמונות לוויין, וכתוצאה מכך לגרום לאובדן רזולוציה מרחבית. לוויינים יכולים להפעיל מערכות אחרות אשר יציגו תמונה חלופית, אך היא תהיה פחות איכותית מצילום חזותי. מצבים אלה עלולים להקשות על כוחות היבשה והכוחות התומכים לקבל תמונה ברורה של שדה הקרב, לזהות מטרות ולהבחין במכשולים שעלולים להשפיע על פעולת הכוחות, הצלחת המשימות ומניעת נפגעים. גם יכולות תקשורת והעברות נתונים עלולות להיפגע ברמות שונות בשל הפרעות שיוצרת נוכחות ערפל ואובך באטמוספרה. בכך, היכולות שמובילות ליצירת הקשר בין הלוויינים ובין תחנות הקרקע השולטות בהם עלולות להיפגע, ולשבש מתן תקשורת איכותית ואמינה למגוון אלמנטים צבאיים.
גם מרכיב הספקטרום האלקטרומגנטי שהופך עם השנים לדומיננטי יותר ויותר במרחב המלחמה26 עלול להיפגע, נוכח הימצאותם של ערפל ואובך ברמות שונות של סמיכות. הפגיעה המרכזית במרחב הספקטרום היא ההפרעה לאותות הרדיו,27 מאחר שהערפל והאובך מפזרים את האותות ומפחיתים את עוצמת האות הנקלט בצד השני. נוסף על כך הם יוצרים השתקפויות ועיוותים הפוגעים באיכות המידע המועבר דרכם.28 פגיעה במרחב הספקטרום האלקטרומגנטי מקשה על הכוחות בשטח לתקשר ביניהם ועם המפקדות, ואף משבשת הפעלה של אמצעים רב־ממדיים נוספים.
המלצות
כדי להיערך כראוי לקראת תופעות של מזג אוויר קיצוניות שעתידות לשבש יכולות רב־ממדיות נדרש צה"ל, כצבאות מודרניים אחרים, ליישם כמה תהליכים להתמודדות עם תופעות אלה, הן קצרי טווח והן ארוכי טווח:
* להכיר לעומק את תהליך התפתחות שינויי האקלים הפוקדים את כדור הארץ ואת השפעתם על מערכות שונות ועל המערכת הצבאית בפרט. בתוך כך, על הצבא למפות את האתגרים והסיכונים הנובעים משינויי אקלים, בהתאם לניתוח איום הייחוס.
* לקיים תהליכי מחקר מתקדמים למיפוי ולבחון את השפעתם של תנאי מזג האוויר הקיצוניים על מרכיבים צבאיים שונים ורב־ממדיים בפרט. תהליך זה כולל בתוכו גם צורך בעדכוני תורת לחימה (לדוגמה, מניעת גישה למרחבים שבהם היה ערפל מחשש להנחת מטען או מארב).
* על צה"ל להכווין את גורמי האקדמיה והתעשייה למתן פתרונות טכנולוגיים ותורתיים, לאתגרים המתעצמים נוכח התחזקותן של תופעות מזג האוויר. כך, למשל, יש לתת מענה ליכולות ראייה חזותית ותקשורת לכוחות קרקעיים בתנאי ערפל או אובך.
* יש לאבחן וליצור שיטות שונות להכשרה ולאימון מפקדים וכוחות לוחמים להתמודדות עם תנאי מזג אוויר קיצוניים. לדוגמה, הקמת מתקני אימונים המדמים סביבה המכוסה ערפל סמיך, גשמים עזים, טמפרטורות גבוהות וכדומה.
* בכל משימה יש להביא בחשבון את הופעתן של תופעות מזג אוויר קיצוניות, תוך ביצוע תהליכי חיזוי לפני ובתוך שלבי המשימה. בהתאמה, נדרש לבצע תהליך מיפוי והתאמה של האמצעים הנדרשים למשימה, ושל יכולתם לפעול בתנאי הקיצון החזויים.
* הכוחות הפועלים בשטח נדרשים להביא בחשבון מקרים שבהם יכולות רב־ממדיות לא עמדו לרשותם (בכלל או באיכות מספקת), בגלל השפעתן של תופעות מזג אוויר שונות. לפיכך, על הכוחות להתכונן לפני היציאה למשימה ולהצטייד ביכולות חלופיות אשר ייתנו מענה מלא או חלקי, בהתאם לניתוח האתגרים הצפויים.
* על צה"ל להכין באמצעות הכשרות ואימונים (לדוגמה, שימוש במתקנים מדמים) את המפקדים והחיילים לפעול בתנאי ערפל ואובך קיצוניים, בעיקר כדי להוריד את רמות אי־הוודאות והאפקט הפסיכולוגי הנגזר מכך.
סיכום
בספרו על המלחמה מתאר קלאוזביץ כיצד תנאי מזג האוויר השונים, ובהם הערפל, משפיעים על שדה הקרב. קלאוזביץ מתייחס לנושא הערפל29 כאל מרכיב "חיכוך" בעל חשיבות, אשר יכול להשפיע באופן ניכר על מהלכי הקרב ועל תוצאותיו.30 הגות זאת של קלאוזביץ תהפוך להיות רלוונטית יותר ויותר ככל שיתגברו שינויי האקלים העולמי ויתעצמו תופעות מזג אוויר קיצוניות כגון ערפל ואובך. תופעות אלה יגבירו את מרכיבי החיכוך, בדגש על אלמנט אי־הוודאות של המפקדים, אנשי המודיעין והכוחות הפועלים בשטח. עיקר הפגיעה תנבע ככל הנראה מחסימה חלקית או מלאה של יכולות זיהוי ותנועה חזותיות, שיבוש יכולות העברת תקשורת וכדומה. בתוך כך ייפגעו יכולות רב־ממדיות, שבהן תולים צבאות רבים מימוש של יכולות ממשיות בשדה הקרב המודרני. כדי להימנע ככל הניתן מהתפשטות "ערפל הקרב" והשלכותיו, על צה"ל, כצבאות מודרניים אחרים, לקדם במהירות פעולות מעשיות ולהוביל פתרונות מדויקים לשדה הקרב המשתנה.
לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן
הערות
-
אג"ם-תוה"ד אמ"ץ, מילון למונחי צה"ל (1998). עמ' 487
-
אקלים הוא מכלול התנאים האטמוספריים במקום מסוים, כגון הלחות, הטמפרטורות וכמות המשקעים. מזג האוויר הוא מצב האטמוספרה בזמן מסוים, והוא מתבטא במשתנים מטאורולוגיים כמו טמפרטורה, לחות, רוח, לחץ אוויר, ראות ומשקעים. ניתן לחזות את התופעות של מזג האוויר ביחס לאקלים
-
מרכיבי משולש הניצחון, מתוך תפיסת הניצחון. צה"ל (2019)
-
עפרון וברק. (2022). הרבה יותר כתום בעיניים: איך משפיע גל האובך על הביטחון הלאומי של ישראל? ynet
-
ד"ר איתן שמיר, אוניברסיטת בר־אילן, הריאיון נערך ב־14 בנובמבר 2022; שמיר איתן (2014), פיקוד משימה. הוצאת מודן
-
Carl Von Clausewits, (1832), On war, Book I, On the nature of war, Chapter VII, Friction in war
-
Lonsdale Hale (1986), The fog of war, Royal Engineers (retired), Aldershot Military Academy, 24 March 1986
-
Derek, T. (2022). 7 times weather affected war. https://www.foxweather.com/learn/7-times-weather-affected-war
-
Klein, C. (2019). The weather forecast that saved D-Day. The Weather Forecast That Saved D-Day – HISTORY; Mclaughlin, M. (2016). For military operation which were fought in abominable weather condition. https://www.warhistoryonline.com/instant-articles/four-military-operations-fought-abominable-weather-conditions.html?edg-c=1
-
Shirer W. L. (2011). The Rise and Fall of the Third Reich: A History of Nazi Germany
-
Moberly. (1997) [1927]. The Campaign in Mesopotamia 1914–1918. History of the Great War Based on Official Documents. Vol. IV. Compiled at the Request of the Government of India, under the Direction of the Historical Section of the Committee of Imperial Defence (Imperial War Museum and Battery Press repr. ed.). London: HMSO. ISBN 978-0-89839-290-6
-
Bowden. (2006). The Desert One Debacle. The Atlantic
-
Washington, D. C. (2019). OFFICE OF THE FEDERAL COORDINATOR FOR METEOROLOGICAL SERVICES AND SUPPORTING RESEARCH Surface Weather Observations and Reports
-
Doviak R.J and Zrinic D.S. (1993). Fog and Visibility: An overview of factors affecting visibility in fog. Journal of Applied Meteorology;
Kautz R.L., Spilker J.F. Jr. and Parks R.E. (1984). Impact of atmospheric turbulence and fog on laser rangefinder performance. Applied Optics;
Morris D.R. and Haynes L.E. (2003). The impact of fog on military operations. Military operations research.
-
Gultepe. (2008). Fog Visibility and Forecasting: Fog and Boundary Layer Clouds;
NATO. (2022). Climate Change & Security Impact Assessment The Secretary General’s Report 2022
-
עפרון וברק. (2022). הרבה יותר כתום בעיניים: איך משפיע גל האובך על הביטחון הלאומי של ישראל? ynet
-
Haosheng, Badgar, Takehiko, Shinji, Kazunari & Youichi. (2011). Health Effects of Dust Storms: Subjective Eye and Respiratory System Symptoms in Inhabitants in Mongolia. Journal Environ Health, 73(8), 18–20; NEA | National Environment Agency. (n.d.). https://www.nea.gov.sg/our-services/pollution-control/air-pollution/faqs; UN. (2014). Air Quality and Human Health, a Priority for Joint Action | World Meteorological Organization. UN;
https://public.wmo.int/en/resources/bulletin/air-quality-and-human-health-priority-joint-action
-
IPCC – Intergovernmental Panel on Climate Change
-
IMS – Israel Meteorological Service
-
אגא"ס, 2022, "מסמך איום הייחוס לשינוי אקלים"; IPCC. (2021). Climate Change 2021, The Physical Science Basis [Full report]; IPCC. (2022). Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability
-
שח"ם – שגרה, חירום ומלחמה
-
חשיפה ישירה – אמצעי תצפית כגון משקפות, מערכות תצפית, מערכות מכ"ם וכדומה
-
חשיפה עלית – מערכות וסנסורים מוטסים ולווייניים
-
מל"טים – כלי טייס בלתי מאוישים הכוללים מטוסים מסוגים שונים ורחפנים במגוון גדלים, להבים שונים וכדומה
-
Farrow Alexander. (n.d.). Drone Warfare as a Military Instrument of Counterterrorism Strategy. USAF.
Guilmartin, J. F. (2023). unmanned aerial vehicle. Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/technology/unmanned-aerial-vehicle.
FAA (Federal Aviation Administration). (2019). Military UAS. https://www.faa.gov/air_traffic/by_the_numbers/uas_in_the_nas/military_uas/;
Council on Foreign Relations. (2019). Military Drones. https://www.cfr.org/backgrounder/military-drones
-
אל"ם א' ואל"ם נ', עליונות בספקטרום, מרכז דדו, 10 בינואר 2020, http://bit.ly/3GgyfgC
-
RF – Radio Frequency (תדר רדיו)
-
Giggenbach Dirk, Shrestha Amita. (2021). Atmospheric absorption and scattering impact on optical satellite-ground links. WILEY. 40:157–176;
Qi Liu, Xinbo Gao, Lihuo He and Wen Lu. (2017). Haze removal for a single visible remote sensing image
Asmala Ahmad, Mohd Mawardy Abdullah, Shaun Quegan, Suliadi F. Sufahani and Hamzah Sakidin. (2019). Haze Effects on Satellite Remote Sensing - Imagery and their Corrections. (IJACSA) International Journal of Advanced Computer Science and Applications. Vol. 10, No. 10, 2019;
Asmala A., Mohd M.A., Shaun Q., Suliadi F.S. and Hamzah S. (2019). Haze Effects on Satellite Remote Sensing Imagery and their Corrections. (IJACSA) International Journal of Advanced Computer Science and Applications, Vol. 10, No. 10, 2019;
Shuling Hu And Ziao Wan. (2017). Effect of haze on the performance of free space optical communication. IEEE. 16th International Conference on Optical Communications and Networks (ICOCN);
Asmala Ahmad, Mohd Khanapi, Abdul Ghani and Sazalinsyah Razali. Hamzah Sakidin. Noorazuan Md Hashim. (2014). Haze Reduction from Remotely Sensed Data. Applied Mathematical Sciences, Vol. 8, 2014, no. 36, 1755 – 1762. HIKARI Ltd, www.m-hikari.com, http://dx.doi.org/10.12988/ams.2014.4289
Shuling Hu and Ziao Wan (2017). Effect of haze on the performance of free space optical communication. IEEE. 16th International Conference on Optical Communications and Networks (ICOCN)
-
קלאוזביץ דן רק בתופעת הערפל, אך ניתן להשליך את הרעיונות גם על תופעת האובך
-
Clausewitz, V. C. (1832). On War. Book I, On the nature of war, Chapter VII, Friction in war