רפואת חילוץ במתאר רעידת אדמה – אירוע רב־נפגעים ייחודי

סא"ל (מיל') פרופ' דן נמט , מפקד תא תכנון במרכז הרפואה ומדריך רפואה בכיר

סא"ל דיאנה ויניצקי הרצוג , רע"ן הערכות בתי החולים לשע"ח 27.12.2022

רפואת חילוץ הוא תחום רפואה חדש במסגרת רפואת אסונות. האתגר שבו נובע בין השאר מהצורך בטיפול בפגיעות ייחודיות, באוכלוסייה מגוונת, במתאר מאתגר ומסוכן. כדי להציל חיים, חשוב שכלל צוותי החילוץ יכירו את התחום
צילום: פליקס לוטן

צילום: פליקס לוטן

אסונות, בין אם בידי טבע או מעשי ידי אדם מביאים לנזק כבד, לאובדן או לפגיעה בחיים, במבנה וברכוש ולהפרעה ממשית בשגרת החיים של הפרט והאומה. מבין אסונות הטבע, רעידות אדמה הן ללא ספק אחד המהותיים ביותר למוות ולפציעות. מדי שנה מתרחשות בעולם כ־30-20 רעידות אדמה בעוצמה גבוהה (מעל 7 בסולם ריכטר), בשנים האחרונות הרעידו רעידות אדמה חזקות את האיטי (2010) יפן (2011) נפאל (2015), והוכיחו שוב את עוצמת איתני הטבע מול האדם. ב־15 השנים האחרונות גבו רעידות אדמה את חייהם של למעלה מ־750 אלף אנשים בעולם, והביאו לנזק כלכלי עצום.

ישראל נמצאת באזור סיסמולוגי המוּעד לרעידות אדמה בעוצמה ניכרת, דוגמת אלה שפקדו את הארץ במאות הקודמות, והנחת העבודה המקובלת היא כי רעידת אדמה חזקה תתרחש בעתיד הקרוב בישראל. בישראל מתרחשת רעידת אדמה בדרגה 6–7 בסולם ריכטר בממוצע אחת לכ־100-80 שנים. לפי התרחיש של ועדת ההיגוי הבין־משרדית להיערכות לטיפול ברעידות אדמה, שגיבשה את מסקנותיה לפי "תרחיש ייחוס לאומי" של רעידת אדמה בעוצמה גבוהה בישראל, רעידת אדמה בעוצמה גבוהה תביא לאלפי אזרחים הרוגים או פצועים. המספר הגבוה בשלב הראשון יהיה רק תחילתו של אתגר רפואי מהותי למערכת הבריאות ולמדינה כולה, והשפעתו על בריאות הציבור עלולה להמשך שנים רבות. במאמר זה נדון בעקרונות הטיפול הרפואי בשלב התגובה הראשונית לרעידת האדמה, ונבהיר את ייחודיות הטיפול הרפואי בשונה מטיפול באירוע רב־נפגעים אחר וכיצד יש להיערך אליו. 

 

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן או על "הורדת PDF"

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן: https://bit.ly/3ledAzz

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן