באמצע אוקטובר השנה התקבל דיווח מאוקראינה על "קרב אוויר" שונה. אומנם היו מעורבים בו שני כלי טיס, אך לא דובר בו על מסוקים או מטוסים כי אם על רחפן מצבא אוקראינה שהתנגש באוויר במכוון ברחפן רוסי שהגיע לאסוף מל"ם.

במאמר שכתב ד"ר ראובן גל בגיליון 4 של כתב העת חברה, צבא וביטחון לאומי, דן הכותב בעתיד הלחימה הקונוונציונלית כאשר את מקומן של העוצבות הלוחמות יתפסו אמצעים טכנולוגיים, ובהם מערכות אוטונומיות חמושות הנקראות "רובוטים קטלניים אוטונומיים". המערכות נחלקות לשני תתי סוגים: מערכות נשק קטלניות שהן אוטונומיות לחלוטין, ומערכות נשק קטלני חצי אוטונומיות. גם צה"ל, באמצעות תפיסת ההפעלה שהתווה הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי, מדגיש את יכולת הקטלניות של הצבא בין השאר באמצעות מערכות נשק רובוטיות ורחפנים מתאבדים.

במאמר בגיליון זה כותבים יאיר אנסבכר ורס"ן (מיל') אבשלום אהרוני על הרחפן הביתי כאמל"ח משנה משחק במלחמות החדשות, ומדגישים כי הממד האווירי בשדה הקרב המודרני התרחב, נעשה מיקרו־טקטי והתווסף לאיום התת־קרקע ולאיומים היבשתיים המסורתיים. רחפנים אזרחיים הפכו לכלי נשק אפקטיביים בידי ארגוני טרור וצבאות כאחד. דוח של האו"ם מ־2021 למשל חשף שימוש מבצעי בלחימה בלוב של רחפן תוקף מתאבד מתוצרת חברת STM הטורקית. כמו כן דיווחים מהמלחמה בין רוסיה ואוקראינה הראו כי האוקראינים השתמשו באותם רחפנים טורקיים בתקיפה נגד סוללות תותחים רוסיות, כמו באותו קרב אווירי שנזכר לעיל. בהקשר מקומי, בעבר כבר הפעילו צבאות הטרור רחפנים נגד כוחותינו, ואף רשמו פגיעות ישירות ברק"ם צה"לי.

במאמר שכתב סא"ל יניב מינקוב במערכות 462 (אוגוסט 2015) נטען כי עדיין אין שימוש נרחב ברחפנים לצרכים ביטחוניים, אך הפוטנציאל הגלום בהם לשימושים האלה הוא רב. שבע שנים לאחר אותו מאמר אפשר בהחלט לומר כי העתיד אותו חזה כבר כאן.

 

לקריאת העמוד המלא לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן