צבא רוסיה שב וממחיש במשבר הזה, כי הוא מכשיר מדיניות חוץ אפקטיבי, גם במסגרת הקרנת כוח רך של רוסיה. פוטין מקווה שביום שאחרי הקורונה תצליח הפעלתנות של מוסקווה במישור התודעתי ובשוק האנרגיה לחזק את מעמדה הבין־לאומי והאזורי היחסי
השיירה של כוח הסיוע הרוסי באיטליה בדרך מרומא לברגמו. צילום: אתר משרד ההגנה הרוסי

השיירה של כוח הסיוע הרוסי באיטליה בדרך מרומא לברגמו. צילום: אתר משרד ההגנה הרוסי

משבר הקורונה תפס את רוסיה במצב לא נוח, אך הנשיא פוטין מתאים את עצמו למציאות המשתנה ומנסה לנצל הזדמנויות. ב־ 15 בינואר התניע פוטין רפורמה חוקתית שנועדה לטפל באתגר המרכזי של שלטונו - השאלה מי יירש אותו לאחר 2024 (נכון לעת עתה הוא אינו רשאי להתמודד). בינואר התשובה לכך לא הייתה ברורה, אך ב־ 10 במרס "נכנע" פוטין לקריאות הציבור והפרלמנט, והסכים שחוקה חדשה "תאפס" את מניין כהונותיו כך שיוכל להישאר בשלטון אם ירצה עד 2036 1. עד 16 במרס אישרו שני בתי הפרלמנט הפדרליים, 86 הפרלמנטים המחוזיים ובית המשפט לחוקה את התיקון המוצע. עם זאת, אז התבהר כי פוטין לא יוכל להשלים את המהלך באמצעות עריכת משאל העם לאישור החוקה (שנקבע ל־ 22 באפריל, ונדחה נוכח הנסיבות). הצפת ההתמודדות עם הקורונה למרכז סדר היום הפוליטי הרוסי לפני כן הייתה עלולה לפגוע ברפורמה השלטונית. עד אמצע מרס נאמד מספר הנדבקים הרשמי ברוסיה בעשרות בלבד, ורוסיה נמנעה לנקוט צעדים נחרצת להגבלת האינטראקציה החברתית וסגירת גבולותיה. הדבר עורר חרושת שמועות על כך שהשלטון מסתיר מידע על ממדי המגפה 2, ומאחורי הקלעים הופעל על הקרמלין לחץ, בעיקר מצד עיריית מוסקווה 3, לפעולה נחרצת יותר. מאמצע מרס צמח מספר הנדבקים במהירות – יותר מ- 6,000 )נכון ל־ 6 באפריל(, הוחל סגר, נסגרו הגבולות, המערכת הרפואית עברה לתצורת חירום והוגדל מספר הבדיקות. עם זאת, פוטין מתנגד להשבתה מוחלטת של המשק ומצדד בהגבלות דיפרנציאליות - "לשחרר" במקומות שבהם לא זוהו נדבקים. הערכה רווחת היא שמערכת הבריאות ברוסיה, שסובלת מפערי תשתיות וציוד מיגון, לא תצטיין בשיאה של המגפה 4. צבא רוסיה ממשיך לנהל את גרף הפעילות הרגיל שלו גם בימים אלה, לרבות תרגילי סדר לקראת ל"מצעד הניצחון" ב־ 9 במאי לציון 75 שנה לניצחון על גרמניה הנאצית, שטרם בוטל 5. עם זאת, הצבא העלה מוכנותו כדי לסייע להתמודד עם המשבר 6. נוסף על כך, מפברואר בוצעה סדרה נרחבת של תרגילים ברמות הפיקודים, הזרועות ומטה 7. יחידות בינוי צבאיות ממהרות להשלים בנייתם של 16 מרכזים רפואיים ייעודיים, סך הכול 1,600 מיטות 8. לצבא רוסיה מרכיב איכות "כוחות הגנת אב"כ" (אטומי, ביולוגי כימי) המשולבים מטריציונית בכל שדרות הצבא, וכן יחידות מטכ"ליות ייעודיות. אלה שולבו במבצע פינוי אזרחים רוסיים מסין בראשית פברואר 9, במשימות סיוע הומניטרי רוסי, ועשויים להיות מרכזיים אם יידרש הצבא להעמיק מעורבותו. משרד ההגנה הרוסי מפעיל בשגרה את "מרכז ניהול ההגנה הלאומי" 10, שנערך בין היתר לתרחיש של מלחמה כוללת שבה נדרש להכפיף לגוף אחד את כל יכולות המדינה המשק הרוסיים. סביר שפוטין לא ימהר להפעילו במתכונת זו, אלא אם המדינה תידרדר למשבר חמור. האיחוד האירופי וארצות־הברית טוענים, כי כבר בתחילת משבר הקורונה עסקו גופי תקשורת המזוהים עם רוסיה בהפצת מידע מוטה וכוזב: טענות כי הווירוס הוא נשק ביולוגי שדלף ממעבדות צבאיות בסין; טענות כי ארצות־הברית השתמשה בווירוס נגד סין כדי להחלישה בתחרות הכלכלית ביניהן; העצמת הדיווחים השליליים על אודות התמודדות מדינות המערב עם הווירוס, ובפרט על אודות סיוע לוקה בחסר בין מדינות האיחוד האירופי וארצות־הברית; זלזול בחומרת האיום הנשקף מהווירוס. בראיית מומחי ממשל ואקדמיה במערב, מערכה תודעתית זו נועדה להפחית מחשיבות המגפה בשעה שהקרמלין ביקש להתמקד ברפורמה הפוליטית; להחליש את הלכידות והסולידריות בתוך האיחוד האירופי ונאט"ו ולפגוע ביתר שאת באמון הציבור במסגרות ממשל דמוקרטיים 11.

רוסיה הודפת טענות אלה, אך מנגד השלטונות במוסקבה מדגישים כי אחד האתגרים החשובים שהם נדרשים אליהם כעת הוא המאבק בפייק ניוז בנוגע להיקף התחלואה ברוסיה. בימים האחרונים ניכר גל של אכיפה וענישה נוקשה, לרבות מעצרים, נגד ידוענים ואזרחים רגילים, שמואשמים בהפצת מידע לא מבוסס 12. לא ברור אם באמת מדובר בקמפיין מסונכרן מלמעלה. סביר יותר, כי המנגנונים השונים, שרוסיה כוננה בשנים האחרונות כדי לקדם נרטיבים הנוחים לה ונשלטים בצורה רופפת, ממשיכים לפעול מתוך אינרציה 13.

ההאשמות במערב, כי הסיוע ההומניטרי שרוסיה מגישה להתמודדות עם המגפה הוא מרכיב באותה המערכה התודעתית, ולא מהלך הומניטרי או פוליטי לגיטימי 14. ב־ 21 במרס סיכם פוטין עם ראש ממשלת איטליה ג'וזפה קונטה שרוסיה תסייע להם 15. בתוך שעות הרכיב משרד ההגנה הרוסי כוח סיוע, ובצהרי 22 במרס המריא מטוס התובלה הראשון של חיל האוויר הרוסי ממוסקווה. ב־ 25 במרס הושלמו 15 גיחות מטוסי תובלה, ונפרסו כ־ 100 אנשי רפואה ואב"כ על ציודם - במסגרת המבצע "מרוסיה באהבה" 16. לאחר התארגנות באזור רומא, נסעה שיירה צבאית רוסית למוקד המגפה בברגמו, ומאז היא פועלת שם 17. באופן דומה, ב־ 3-4 באפריל הושלמה באמצעות 11 גיחות תובלה פריסה של כוח סיוע רוסי בסרביה 18.

ב־ 30 במרס קיים פוטין שיחה נדירה עם נשיא ארצות־הברית דונלד טראמפ, והציע לו סיוע בהתמודדות עם הקורונה. ב־ 1 באפריל נחת מטוס תובלה צבאי רוסי בשדה התעופה הבין־לאומי JFK בניו יורק 19. זו הייתה מחווה נדירה בין המדינות, שהתרגלו בשנים האחרונות בעיקר להחליף סנקציות והאשמות. רוסיה הגישה סיוע למדינות נוספת, לרבות לאיראן, אך היקפו היה סמלי בלבד 20. כמו כן מוסקווה ובייג'ינג דרשו מארצות־הברית להסיר סנקציות מאיראן וממדינות נוספות, בטענה שהדבר פוגע במאמצי המאבק בקורונה 21. התקשורת המערבית מתחה ביקורת על הפרסום המקיף של רוסיה אודות הסיוע, והאשימה כי מרבית הציוד הרוסי לאיטליה איננו מועיל; כי הכוח באיטליה עוסק במשימות לא חיוניות, ואף כי נועד לרגל בשטח מדינת נאט"ו 22. נשיא צרפת עמנואל מקרון הלין, כי בעוד שארצו וגרמניה סיפקו לאיטליה ציוד עזר רב יותר - הדבר לא זכה לתהודה תקשורתית רחבה כמו הסיוע הרוסי או הסיני 23. באירופה חוששים, כי הרוסים מבקשים לייצר חבות של איטליה כלפיהם, כך שתימנע להבא בהצבעה על הארכת סנקציות אירופיות נגדם. כמו כן מתחזק הרושם, כי רוסיה מבקשת להתחרות בסיוע דומה של סין - הן לאיטליה והן לסרביה - ידידתה הקרובה האחרונה של רוסיה בחצי האי הבלקני, שמוסקווה מבקשת למנוע את צירופה לנאט"ו. נגד הטענה הרוסית, כי הסיוע הומניטרי בלבד ללא שום הקשר פוליטי, ניתן לומר כי הסיוע הרוסי הוצע רק החל בסוף מרס, לאחר ששינוי החוקה ירד מסדר היום, אף כי איטליה וסרביה זעקו לעזרה כבר שבועות קודם לכן . שיחת פוטין- טראמפ ב־ 30 במרס התמקדה בעצם לא בנושא ההומניטרי, כי אם בצורך להגיע להסכמה על קיצוץ הפקת הנפט, כדי לנסות ולהעלות את מחירו ולסייע לחברות הנפט ודרכן לכלכלה העולמית להתמודד עם המשבר. קודם לכן, ב־ 5 במרס, זיהתה רוסיה הזדמנות במשבר הכלכלי ופירקה במפתיע את השותפות בת שלוש שנים עם קרטל הנפט אופ"ק. ההחלטה הרוסית הובילה להתרסקות מחיר "הזהב השחור" ב־ 60% , גררה את סעודיה למלחמת מחירים והתניעה את הפניקה בשווקים הפיננסיים עם ירידות שערים, שלא נראו מאז 1929 . המהלך הרוסי התפרש כמכוון לנצל את המשבר כדי לפגוע קשות בתעשיית הנפט האמריקנית, לה עלויות הפקה יקרות מאלה של רוסיה מדינות המפרץ 24.

היערכות ליציאה לאיטליה בשדה התעופה ליד מוסקבה. על הרכב - הלוגו שהופק לטובת המבצע "מרוסיה באהבה". צילום: אתר משרד ההגנה הרוסי

היערכות ליציאה לאיטליה בשדה התעופה ליד מוסקבה. על הרכב - הלוגו שהופק לטובת המבצע "מרוסיה באהבה". צילום: אתר משרד ההגנה הרוסי

בימים אלה דנות ארצות־הברית, רוסיה וסעודיה באפשרות לקיצוץ הפקה מתואם 25. אם יצליחו - יהיה זה תקדים היסטורי בשוק הנפט, מהלך חריג בדינמיקת העימות הרוסית-אמריקנית, וייתכן מרכיב משמעותי בהתמודדות העולמית עם משבר הקורונה. אם ייכשלו - צפויה צניחה חדה נוספת של מחירי האנרגיה, שתסחוף את הבורסות בעולם . בראשית 2020 ביקש פוטין לחזק את שלטונו מבית, ולמנף את חגיגות 75 שנה לניצחון על גרמניה והניסיון להגיע הסכם מוגבל מול אוקראינה לכדי הפשרת היחסים עם האיחוד האירופי, וייתכן "הסכמי הרגע האחרון" עם טראמפ בטרם הבחירות לנשיאות ארצות־הברית. שינוי המציאות הוביל לאסטרטגיה מותאמת: השלמת הרפורמה הפנימית נדחתה, השיח עם אוקראינה הוקפא, ומול המערב אומצה גישת "מתקפת נועם" ו"משחק פוקר" בשוק האנרגיה . המגפה טרם הגיעה לשיאה - לא ברוסיה, לא במזרח־התיכון ולא בארצות־הברית. פוטין נדרש להוכיח לאזרח הרוסי כי התנהל לא פחות טוב מאחרים, ומחדלי הממשלות במערב לפי שעה מסייעים לו בכך. בקרמלין סבורים שהמשטר הנוקשה ועתודות המט"ח שנצברו בשנים האחרונות, יאפשרו לצלוח את המשבר בנזק נסבל. פוטין מקווה שביום שאחרי הקורונה תצליח הפעלתנות של מוסקווה במישור התודעתי ובשוק האנרגיה לחזק את מעמדה הבין־לאומי והאזורי היחסי. סביר, כי מוסקווה עוד תציע סיועה למדינות נבחרות נוספות, כדי שיזכרו לה חסד. ייתכן גם באזורנו צבא רוסיה שב וממחיש במשבר הזה, כי הוא מכשיר מדיניות חוץ אפקטיבי, גם במסגרת הקרנת כוח רך של רוסיה. הצבא ממנף את המשבר להעלאת מוכנות, תרגול, צבירת ניסיון נוסף ובהפעלת כוח הרחק מגבולות רוסיה. המהירות שבה שוגר הסיוע הרוסי לאיטליה ולסרביה עשויה גם לרמז לנאט"ו, כי צבא רוסיה במוכנות מתמדת להפעלה מהירה גם של פקודות מבצע אחרות.

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן

הערות

  • דניאל ראקוב, "הנשיא לנצח והלוחמת מהחלל", זמן ישראל, 11 במרס 2020.

  • אירה טולצ'ין אימרגליק, "ברוסיה מעדיפים להעלים את החולה מהעיניים, כאילו שזה יעלים גם
    את הנגיף", זמן ישראל, 2 באפריל 2020

  • Stanovaya Tatyana, “Plody depolitizatsii. Pochemu Rossiyskaya vlast` samoizoliruyetsia.

    ot obshchestva?”, Carnegie-Moscow, 4 April 2020.

  • Apukhtina Yulia and Zobova Svetlana, “V tiazholoy forme. Issledovaniye o tom, skol`ko ]4[bolnykh koronovirusom mozhet spasti rossiyskaya meditsyna”, Proekt, 30 March 2020.

  • "-Kremlin not planning to postpone Victory Parade in Moscow despite COVID-19 spread”, UNIAN, 1 April 2020.

  • "V vooruzhennykh Silakh Rossii proydiot proverka gotovnosti voysk na resheniye zadach po borbe s koronovirusnoy infektsiyey”, Russian Ministry of Defense, 25 March 2020.

  • כוחות האב"כ של צבא רוסיה מקיימים גרף פעילויות ותרגילים אינטנסיבי לאורך כל השנה. עם או בלי קשר למגפת הקורונה, מאז פברואר 2020 התקיים מספר רב של תרגילים ברמות הפיקוד השונות: כל הפיקודים המרחביים, איגודי כוחות גדולים בים, באוויר וביבשה, בסיסים רוסיים בטג'יקיסטן וטרנסייסטריה. ניתן לראות זאת, ממספר רב של הודעות לתקשורת מטעם משרד ההגנה הרוסי – מראשית פברואר ועד ראשית אפריל 2020 . חיפוש על־פי המחרוזת “RKhB”, היינו "אב"כ" באתר משרד ההגנה הרוסי מציג יותר ממאה פעילויות https://function.mil.ru/function/search_the_site.htm

  • "Zamministra oborony RF Timur Ivanov posetil ploshchadku stroitel`stva mnogofunktsional`nogo meltsentra v Nizhnem Novgorode”, Russian Ministry of Defense, 3 April 2020.

  • "Podrazdeleniya VVO okazali pomoshch` v podgotovke samolyotov VKS, uchastvuyushchikh v evakuatsii rossiyskikh grazhdan iz Kitaya ”, Russian Ministry of Defense, 4 February 2020.

  • Roth Andrew, “Vladimir Putin’s massive, triple-decker war room revealed”, Washington Post, 21 November 2015.

  • Gabrielle, Lea, “Briefing on Disinformation and Propaganda Related to COVID 19”, USA State Department, 27 March 2020; “Throwing coronavirus disinfo at the wall to see what sticks”, EUvsDisinfo, 2 April 2020.

  • כרמל ליבמן ועמית ולדמן, "המשטרה ברוסיה עצרה את הרופאה שניסתה לספר ל־ N12 את האמת", אן־ 12 , 3 באפריל 2020

  • Galeotti, Mark, “Coronavirus Propaganda a Problem for the Kremlin, Not a Ploy ]13[Having created a troll ecosystem it is hard for the Kremlin to direct its activities”, Moscow Times, 6 April 2020.

  • "How disinformation really works: Activists linked to pro-Nato think tank smear

    Russian Covid-19 aid to Italy”, Russia Today, 31 March 2020.

  • "Telephone conversation with Italian Prime Minister Giuseppe Conte", Kremlin, 21 February 2020.

  • "The fifteenth Il-76 of the Aerospace Forces of the Russian Federation delivered to

    Italy means for the fight against coronavirus”, Russian Ministry of Defense, 25 March 2020.

  • "Russian military specialists carried out a complete disinfection and casualty

    decontamination in four boarding houses in Lombardy region”, Russian Ministry of Defense, 4 April 2020.

  • "Russian Aerospace Forces complete transferring Russian military specialists, necessary

    equipment and machinery to the Republic of Serbia”, Russian Ministry of Defense, 4 April 2020.

  • "Russian plane with coronavirus medical gear lands in U.S. after Trump-Putin call”, NBC¸1 April 2020.

  • "Rossiya okazyvaet pomoshch Iranu v borbe s koronavirusom”,IRAN.RU, 30 March 2020/

  • "Coronavirus: China and Russia call on US to lift sanctions against iran", Middle East Eye, 17 March 2020.

  • Prothero, Mitch, “Russia sent Italy a military convoy of medical supplies to help with the coronavirus outbreak. Italy said it was useless and accused them of a PR stunt”, Business Insider, 26 March 2020.

  • "Macron says France is there for Italy, Europe must not be 'selfish'", Reuters, 28nMarch 2020.

  • דניאל ראקוב, יואל גוז'נסקי ותומר פדלון, "המאבק הכלכלי-פוליטי שמאחורי המפולת בשוק האנרגיה", המכון למחקרי הביטחון הלאומי, מבט על 1276, 18 במרס 2020.

  • blas, Javier and Meyer, Henry, “Saudi Arabia, Russia Push Negotiations for Global Oil Pact”, Bloomberg, 5 April 2020.