חמשת הטילים נגד ספינות הבולטים כיום בציי העולם
לאחר שנים של רגיעה בתחום, חזרו מדינות ברחבי העולם לפתח טילים נגד ספינות. מהודו, מארצות־הברית, מרוסיה, מיפן ומנורווגיה. סקירה של הטילים המסוכנים כיום בכל הנוגע לפן הימי
מערכת "מערכות"
מתוך מו"פ ביטחוני בעולם (לקט עיתונות) אוגוסט 2020 , המנהל לפיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית, משרד הביטחון
בעקבות תום המלחמה הקרה והמעבר למאבק בטרור העולמי, נעצר הפיתוח של טילים נגד ספינות בציי המערב.
בעידן שבו הדגש עבר לעימותים יבשתיים במזרח התיכון ומרכז אסיה, התמקדו הציים בתמיכה בכוחות נחיתה ובפעילות באזור מימי החופים. אם היה עימות ימי - הוא הצטמצם למשחתת ענקית מול סירת פיראטים מהירה .
בשנים האחרונות, עם התגברות המתח בין ארצות־הברית, רוסיה וסין, חזרה לוחמת הים הקלסית למוּדעות, ועמה הצורך להשמיד ספינות אויב. תודות לכך קם דור חדש של טילים נגד ספינות בעלי יכולות חדשות: חמקנות, מהירות על־קולית ואוטונומיה. הסקירה הבאה מציגה את הטילים המעניינים יותר בעת האחרונה .
ברהמוס (הודו)
שמו של הטיל משלב את השמות של נהר ברהמפוטרה בהודו והעיר מוסקווה ברוסיה, ומעיד על המדינות השותפות בייצורו. הטיל פותח במהלך שנות ה־ 90 של המאה ה־ 20 ותחילת שנות ה־ 2000 , כנגזרת של הטיל P-800 "אוניקס" הרוסי (המוכר גם כ"יאחונט"), והיה אחד הבודדים שפותחו בתקופה ההיא.
מדובר בטיל על־קולי, דו־שלבי, הכולל מאיץ רקטי ומנוע מגח־סילון ומסוגל להגיע למהירות של 2.8 מאך. הטיל מסוגל, על־פי הדיווחים, לטוס בגובה 10 מטרים מעל גובה הגלים ולהגיע לטווח של 290 ק"מ. לטיל גרסאות לשיגור מן החוף, מן הים ומן האוויר. הרש"ק (ראש קרב) של הגרסה המושטת הוא של 200 ק"ג ושל זו המשוגרת מהאוויר 300 ק"ג, אולם גם ללא התפוצצות של הרש"ק די בפגיעה קינטית של טיל כזה במהירות כה גבוהה כדי לגרום נזק חמור למטרה.
LRASM (ארצות־הברית)
טיל זה הוא תוצאת דרישה של צי ארצות־הברית לפיתוח של מחליף משוגר מהאוויר לטיל ה"הרפון", המשרת בצי מאז 1977 . אם בזמנו נחשב הטיל לאחד הטובים בתחום, עם חלוף הזמן והתפתחות הטכנולוגיה הוא נותר מאחור.
המועמד הבולט להחליף את ה"הרפון" בצי האמריקני הוא LRASM ) Long Range Anti Ship Missle - טיל ארוך־טווח נגד ספינות), והוא גרסה נגד ספינות של טיל השיוט JASSM-ER וחולק עמו מכלולים רבים. הטיל מיוצר על־ידי חברת "לוקהיד מרטין", והוא בעל יכולות חמקנות והתגברות על חסימות ל"א, עם טווח של 500 מייל.
הטיל מתוכנת לגלות מטרה באופן אוטונומי, ולתקוף אותה על פי קריטריונים שהוזנו לו לפני השיגור. לטיל רש"ק של 450 ק"ג. וניתן לשגר אותו ממשגרים אנכיים כמו MK-41 .
3M-54E1 Club (רוסיה)
טיל ממשפחת טילי Kalibr של הצי הרוסי, הכוללת גרסאות משוגרות מהשטח (כוללות ממכולות מוסוות), מצוללת, מן האוויר ומן החוף, ובעלות יכולת תקיפה נגד ספינות שטח, צוללות ומטרות יבשתיות. לטיל שני שלבים: מנוע דלק מוצק שמטיס אותו מתוך המשגר ומביא אותו לגובה שיוט, ומנוע טורבו־מניפה שמטיס את הטיל אל המטרה.
נוסף על כך לטיל מכ"ם אקטיבי, ביות מבוסס GLONASS ורש"ק של 500-400 ק"ג. מהירותו האופיינית 0.8 מאך, אולם יש גרסאות המסוגלות להאיץ ל־ 2.9 מאך בשלב הביות האחרון כדי להקשות על ההגנה מפני הטיל. הטווח המרבי של הטיל הוא 186 מייל.
XASM-3 (יפן)
טיל זה נמצא כיום בפיתוח על־ידי מכון המחקר והפיתוח הטכני של יפן, בשיתוף עם תאגיד מיצובישי. אין פרטים רבים שידועים עליו, למעט העובדה שמדובר בטיל שגא־קולי משוגר מן האוויר, בעל מאיץ דלק מוצק ומנוע שיוט מגח־סילון המביא אותו למהירויות של עד 5 מאך. לטיל רש"ק בעל יכולות חיפוש אקטיביות ופסיביות, וטווח משוער של 120 מייל ומעלה.
Naval Strike Missile (נורווגיה)
טיל חדש המפותח על ידי תאגיד קונגסברג הנורווגי, ומתואר על־ידה כטיל נגד ספינות הראשון בדור 5 . הוא משלב האצה באמצעות מנוע רקטי עם שיוט באמצעות שימוש במנוע טורבו־מניפה. מהירות הטיל איננה ידועה, אולם קרוב לוודאי שהיא תת־קולית. לדברי החברה הטיל פסיבי לחלוטין ואיננו מפעיל חיישנים אקטיביים כדי לאתר את מטרתו. מדובר בטיל קטן יחסית שמשקלו 410 ק"ג, עם רש"ק של 125 ק"ג וטווח של 185 ק"מ. הטיל מופעל כיום על־ידי הצי של נורבגיה וסוללות יבשתיות של צבא פולין. הצי האמריקני בחן את הטיל ב־ 2014 בשיגור מספינת LCS , וב־ 2018 הודיע כי ירכוש את הטיל עבור ספינות LCS שלו ויפעיל אותו תחת הכינוי RGM-184A .