מגזין סוף השבוע של מערכות - 7 בנובמבר 2024

מערכות , בית התוכן המקצועי של צה"ל לצבא ולביטחון לאומי 07.11.2024

מאמר חדש על הצורך של כוחות היבשה לקבל אחריות על ניטור המרחב האווירי הקרוב אליהם, ולא להסתמך בלעדית על מערך הבקרה האווירית / 29 שנים להירצחו של יצחק רבין / 80 שנה להוצאתה להורג של חנה סנש / לקט מאמרי פלמ"ח במלאת 76 שנים לפירוקו / אי רציונלי, נמהר אך ערמומי, מוכה בשיגעון גדלות, נדחף בשאפתנות בלתי מרוסנת להטיל את שלטונו – 18 שנים לגזר הדין של הקצב מבגדאד צדאם חוסיין
צילום: דו"ץ

צילום: דו"ץ

"בשנים האחרונות אנו עדים לשימוש הולך וגובר בכטב"מים הטסים בגבהים נמוכים ופועלים בסמיכות רבה לכוחות היבשה. כלים אלו הראו יכולות מרשימות במשימות סיור, תצפית ותקיפה החל ממלחמת האזרחים בסוריה, מלחמת רוסיה–אוקראינה ועד למלחמת 'חרבות ברזל' בעזה [...] בעוד כלים אוויריים קלסיים, דוגמת מטוס או מסוק, טסים לרוב בגובה רב ונמצאים לפיכך בתחום האחריות של חיל האוויר למטרות ניטור ובקרה, טיסתם של הכטב"מים בגובה נמוך, של מטרים או עשרות מטרים בודדים, מקשה על זיהוי כלי אויב ומאתגרת את השליטה בכלים הצה"ליים".

מאמר חדש מאת רס"ר (מיל') ד"ר לירז מודריק על הצורך של כוחות היבשה לקבל אחריות על ניטור המרחב האווירי הקרוב אליהם, ולא להסתמך בלעדית על מערך הבקרה האווירית של חיל האוויר.

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן

"אחת האמרות המקובלות ביותר אצלנו היא שאיכותנו עולה על זה של האויב האפשרי. ריבוי השימוש בביטוי זה מביאנו לעתים להחטאת הכונה האמתית שבו [...] אני משוכנע שהאיכות, עליה מתבסס עיקר יתרוננו, היא בראש ובראשונה הנכונות להסתערות. אותה איכות הדוחפת את הטנקיסט, הטייס, הימאי והחייל הרגלי, באותו רגע גורלי בקרב, להסתער במלוא עוצמת נכונותו על האויב הניצב בדרכו".

השבוע 29 שנים להירצחו של הרמטכ"ל ה־7 של צה"ל, ולימים ראש ממשלת ישראל, יצחק רבין

רִאשׁוֹנִים תָּמִיד אֲנַחְנוּ/ לְאוֹר הַיּוֹם וּבַמַחְשָׁךְ/ לִפְקֻדָּה תָּמִיד אֲנַחְנוּ תָּמִיד אָנוּ/ אָנוּ הַפַלְמָּ"ח.

השבוע לפני 76 שנים הורה ראש ממשלת ישראל דוד בן־גוריון על פירוק הפלמ"ח ועל שילוב יחידותיו בצה"ל. הפלמ"ח היה הרבה יותר מפלוגות המחץ של ארגון "ההגנה". הייתה לו משמעות חברתית ותרבותית עמוקה על ימי המדינה שבדרך, וגם אחרי שקיבלה ישראל את עצמאותה. 

לפני כמה שנים הוצאנו ב"מערכות" לקט מאמרים שפורסמו במהלך השנים, ושהעלו סוגיות שרלוונטיות גם היום – צבא עממי או צבא מקצועי; מודיעין; מלחמה באמצעות פונדקאי; ועוד.

לקריאת הגיליון המלא לחצו כאן

"תדמיתו הציבורית המקובלת היא של אדם אי רציונלי, נמהר אך ערמומי, מוכה בשיגעון גדלות, נדחף בשאפתנות בלתי מרוסנת להטיל את שלטונו. האנלוגיה ההיסטורית הנפוצה ביותר בשימוש היא דמותו של רודן גרמניה, אדולף היטלר".

השבוע לפני 18 גזר בית הדין המיוחד בעיראק מוות בתלייה על נשיא עיראק לשעבר, "הקצב מבגדאד", צדאם חוסיין. בספר שכתבו לפני למעלה מ־30 שנה ניתחו הכותבים אפרים קרש ואינרי ראוטסי את אישיותו של האיש שלדבריהם היא חידה גם למזרחנים ולחוקרי ההיסטוריה של עיראק. 

השניים הדגישו כי מול מגמתו לחדש את תפארתה ההיסטורית של עיראק, על ידי מאמץ כביר למודרניזציה ותיעוש, עמד הדחף הבלתי נראה שלו לגדולה צבאית ולכיבושים. בסופו של דבר לא השיג חוסיין את התפארת הצבאית שבה חשק כל כך, ואת המחיר הכבד של שגיונותיו שילמה עיראק.

עוד על הספר – בפנים

"אינני זוכרת אם סיפרתי כבר שאני ציונית [...] אני מרגישה שעכשיו אני יהודייה בעלת הכרה, ובכל מאודי. אני מתגאה ביהדותי ומטרתי לעלות לארץ-ישראל ולהשתתף בבניינה [...] רעיון אחד מעסיק אותי ללא הרף: ארץ ישראל".

השבוע לפני 80 שנים הוצאה להורג הצנחנית חנה סנש, לאחר שצנחה לשטח הונגריה ונתפסה על ידי הנאצים. חזרה למאמר שכתב ב"מערכות" אלעזר לזרסון, קצין בחיל המודיעין הבריטי במלחמת העולם השנייה, על הצנחנים הארצישראלים במלחמת העולם השנייה ועל חלקם בהונאה האסטרטגית נגד היטלר ומטהו בדבר הפלישה לנורמנדי.

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן