מודל לצמיחה ולהתמרה בעקבות משבר בצבאות ובסוכנויות מודיעין

רס"ן ד"ר אושרי בר גיל , רמ"ד טכנולוגיה ודיגיטל במכון המחקר של ממד"ה 04.04.2024

לאחר אירוע משברי ארגונים כמו סוכנויות מודיעין וגופים צבאיים לא רק יתאוששו מהמצב, אלא אף יוכלו להשתנות לטובה ולעבור התמרה בעקבותיו. אולם צמיחה זו אינה אוטומטית, ואף קיימת סכנה שהארגון יחזור לדפוסי הפעילות המוכרים לו טרם המשבר. נדרש חזון ומחויבות מנהיגותית לשינוי כדי להוביל לפיתוח תרבות ארגונית אשר תומכת בצורכי ההשתנות של הארגון ושל הפרטים החברים בו

מתקפת הפתע של חמאס בבוקר 7 באוקטובר 2023 הובילה לכ־1,400 הרוגים וכ־240 חטופים. בהתייחסותו להיקף המשבר הלאומי ציין נשא המדינה יצחק הרצוג כי "מאז השואה לא נרצחו יהודים רבים כל כך ביום אחד". הפער ביכולת ההתרעה המודיעינית ובמוכנות הכוחות בגזרה נתפס ככישלון של גופי המודיעין והביטחון. ב־12 באוקטובר הצהיר הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי כי "צה"ל אחראי לביטחון המדינה ואזרחיה, ובשבת בבוקר בעוטף עזה לא עמדנו בזה". ראש השב"כ רונן בר כתב באיגרת לעובדי הארגון ולבני משפחותיהם: "לא הצלחנו לייצר התרעה מספקת". ראש אמ"ן, אלוף אהרון חליוה, כתב באיגרת לאנשיו: "אמ"ן תחת פיקודי כשל במתן התרעה למתקפת הטרור שביצע חמאס".

לצד ההודאה בכישלון וקבלת האחריות, יש צורך ארגוני דחוף בשיקום, למידה והתפתחות מאירועים אלה. סיום הלחימה, ואיתו "היום שאחרי", אינם נראים עדיין באופק. לעומת זאת, בנוגע למשבר שנגרם בעקבות ההפתעה, ההלם והאבדות בפתיחת הלחימה – היום שאחרי כבר כאן. בעקבות זאת מצאתי לנכון להדגיש כעת, במאמר זה, את אפשרות הצמיחה, השיקום וההתפתחות בעקבות כישלונות ארגוניים טראומתיים.

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן