מגזין סוף השבוע - תוכן מקצועי למפקדים
- יגאל ידין
- מבצע מיכאל
- מלחמת המפרץ השנייה
- עקרונות המלחמה
- כנס שדה הקרב העתידי
- כנס המכללות הצבאיות
- אריאל שרון
היום נערך כנס המכללות 2023 בסימן אריאל שרון - מנהיגות, פיקוד וקבלת החלטות בתנאים קשים. לכבוד הכנס הוציא מערכות גיליון מיוחד ובו מאמרים שהתפרסמו במהלך השנים בנושא.
בגיליון:
על מפקדים ועל מנהיגות, רא"ל חיים לסקוב, מערכות 427־428
האומץ להביע דעה עצמאית, אל"ם אמיר אבולעפיה, מערכות 433
מנהיגות המפקד בשדה הקרב, סא"ל אבינועם אמונה, מערכות 461
מנהיגות המג"ד בשדה הקרב בעבר, בהווה ובעתיד, סא"ל שי קלפר, מערכות 434
מבט"ש למשילות, אל"ם רומן גופמן, מערכות 476
מצביאות - מנהיגות צבאית בדרג העליון, אבי אלטמן, מערכות 439
פיקוד מלפנים ופיקוד מוכוון משימה במלחמת לבנון, סא"ל אבי דהן, מערכות 409־410
מקום המפקד בקרב - ההתקדמות מהאוולי לביירות, אלוף (מיל') דורון אלמוג, מערכות 443
אלף פנים למנהיגות ולאופן יישומה, סא"ל שחר ספדה, מערכות 470
על דוגמה אישית בשדה הקרב, אל"ם (מיל') יהודה וגמן, מערכות 465
מנהיגות ב״שמיכה קצרה״ מחשבות על מנהיגות בתקופת קיצוצים, רס"ן ד"ר רום לירז, סא"ל לימור גל, מערכות 451
דור ה־Y והמנהיגות הקרבית בצה"ל, תא"ל אורן אבמן, רס"ן קרולין לוי זעירא, מערכות 454
מנהיגות צבאית בעניין הרשתות החברתיות, כרמית פדן, תאיר קרזי־פרסלר, מערכות 459
לקריאת הגיליון המלא לחצו כאן
בשנת 2003 הפכה עיראק למוקד ההתרחשות והסיטה את הקשב של ארצות־הברית ושל העולם מאפגניסטאן. הנשיא בוש וראש ממשלת בריטניה טוני בלייר טענו כי עיראק אינה עומדת בהסכם עם האו"ם בנושא הפיקוח על הנשק להשמדת המונים. מאמצים דיפלומטיים שונים, בעיקר של גרמניה וצרפת, לא צלחו, וב־17 במרס 2003 הציבו האמריקנים אולטימטום של 48 שעות לעזיבת הנשיא צדאם חוסיין את עיראק. ב־20 במרס, לאחר שסירב לעזוב, החלו כוחות אמריקניים לתקוף את עיראק.
20 שנים לפרוץ מלחמת המפרץ השנייה / מלחמת עיראק / מבצע "חופש לעיראק", זמן לחזור למאמרם של אלוף יעקב בנג'ו ורס"ן שחר הלר מהגיליון האחרון של "מערכות", ובו טענו כי האמריקנים אמנם ניצחו במלחמה, אך שגו כאשר חשבו שיצליחו למגר את האיומים העתידיים באמצעות שינוי תרבותי עמוק במדינה.
לקריאת המאמר המלא לחצו כאן
"שלושה הם הדברים היסודיים הדרושים לצ.ה.ל. ואין אחד מהם עולה בחשיבות על משנהו: רוח התנדבות וחלוציות ב. יעילות ו-ג. משמעת. התנדבות אינה מתבטאת רק בהליכה לצבא; צבאנו צריך שאנשיו יקדישו את כל זמנם ונפשם לעבודה זו.
בעיית המשמעת בצבא היא חמורה. חוסר המשמעת גורם לבזבוז בכל המובנים. המשמעת הצבאית אינה עומדת בסתירה לרוח ההתנדבות והחלוציות, וערכה ליעילות אינו פחות מזה של מיכון הצבא. היכולת להישמע לפקודה שתוכנה בלתי נעים או קשה לבצוע היא מבחן המשמעת הצבאית. כשהפקודה המנוגדת לרצון האיש מולאה – ניצחה המשמעת".
מתוך שיחה שקיים רא"ל יגאל ידין (נולד השבוע לפני 106 שנים), הרמטכ"ל השני של צה"ל עם בא־כוח "במחנה", והתפרסם בגיליון 60 של מערכות (דצמבר 1949).
לקריאת המאמר המלא לחצו כאן
"בהתחלה, במשך שעתיים, חיפשו התותחנים הגרמנים את הארטילריה שלנו. אחר כך השתנתה פעולת הארטילריה שלוש פעמים: רבע שעה היא הפגיזה את הקו הקדמי שלנו בגז מדמיע ובפגזים נפיצים, לאחר מכן היא הפגיזה במשך רבע שעה את התותחים שלנו ואת המרגמות.
לאחר מכן במשך 145 דקות ניסו כל קני הארטילריה, שלא הופעלו נגד הארטילריה שלנו, לפגוע בביצורים ובהגנות המיוחדות של החי"ר שלנו. נוסף על כך, מאות מרגמות, כבדות, בינוניות וקלות, השתתפו בקרשנדו של אש מכוונת.
המרגמות הקלות החלו 'לנבוח' חצי שעה לפני שמסך האש החל להגיע לעמדותינו הקדמיות, משם לעמדותינו האיתנות שבעורף] העמדות הקדמיות[ ומשם מערבה".
השבוע לפני 103 שנים – מבצע "מיכאל" – יריית הפתיחה של מתקפת האביב הגרמנית במלחמת העולם הראשונה. חזרה למאמרו של ד"ר אייל ברלוביץ' במלאת מאה שנים למלחמה על כך שהפתעה טקטית אינה תרופת פלא, ומה קורה לכוח תוקף שמופתע מיכולת ההגנה והעמידה של יריבו.
לקריאת המאמר המלא לחצו כאן
"עקרונות המלחמה הם מושגים המבטאים כללי מחשבה ועשייה צבאיים. אלה הם כללים נצחיים ואוניברסליים שלאורם יש לנהל מלחמות - יהיו טכנולוגיות המלחמה אשר יהיו. מאחר שמדובר באמיתות נצחיות שהתגבשו כבר לפני אלפי שנים, וכוחן יפה מאז ועד היום, הם דומים למדי בכל הצבאות של ימינו. הוספת עקרון הגמישות לעקרונות המלחמה של צה"ל תעביר מסר חד וברור למפקדים בצבא בנוגע לדרך שבה יש לבנות את הכוח, לתכנן מבצעים ולהפעיל את הכוח".
מתוך מאמרו של אל"ם (מיל') יהודה יוחננוף, "עקרונות המלחמה של צה"ל – צריך להוסיף את הגמישות". המאמר התפרסם במערכות 455 (יוני 2014) וזמין לשמיעה במסגרת "למידה בתנועה" – הפודקאסט של טכנולוגיות למידה במכללות הצבאיות.