ספר דיגיטלי חדש יצא לאור / תריסר שנים למלחמת האזרחים בסוריה / קרב בדר והשפעתו על חמאס / 75 שנים לחיל התותחנים / הנגד החדש / הרצאה על מבצע ליטני / הרצאתה של רס"ן רנית אלקיים בכנס שדה הקרב העתידי השני

במרס 2011 הגיעה האש, אש המחאה והמרי שהצית "האביב הערבי" גם לסוריה. הלהבות אחזו תחילה בעיר דרעא בדרומה של סוריה ובמרחב הכפרי הסובב אותה, וממנה התפשטו לכל רחבי המדינה.

בהדרגה הפכה המחאה שהייתה בראשיתה מקומית ומוגבלת ובעיקר נטולת אלימות – מחאתם של איכרים הרעבים ללחם ולשינוי – להתקוממות עממית רחבת היקף, ומאוחר יותר למלחמת אזרחים עקובה מדם ונעדרת הכרעה.

השבוע לפני תריסר שנים פרצה מלחמת האזרחים בסוריה, שנמשכת עד ימינו. באוקטובר 2020 יצא לאור ספרו של פרופ' אייל זיסר סוריה במלחמה: עלייתה ונפילתה של של המהפכה בסוריה, והוא מונגש כעת בצורה מקוונת באתר "מערכות".

הספר מבקש להגיש תובנות בנוגע לתהליכים שחוותה סוריה ודיון בהשלכות המלחמה דרך שלוש סוגיות: המהפכה בסוריה ואתגר האסלאם הקיצוני; לבנון וחזבאללה בצל המלחמה; ישראל והמהפכה - כצופה מעורבת מן הצד.

לקריאת הספר לחצו כאן

באותו חודש יצא לאור גיליון מיוחד, פרי שיתוף של "מערכות" ומחלקת מת"ת במערך התמרון של זרוע היבשה, והתמקד בצבא סוריה עצמו, ובלקחים המערכתיים והטקטיים שלמד תוך כדי הלחימה. המאמרים התמקדו בלוחמת נ"ט, בהפעלת כטמ"מים, בשריון ועוד. 

לקריאת הגיליון המלא לחצו כאן

"הפעלת האש המודרנית מושתתת על שני דרגים: דרג יורה ודרג פוקד (מקשר). הדרג היורה יכול להיות יחידת אש מכל סוג: סוללת תותחים, פלוגת נמ"ד (נשק מדויק), טייסת וכדומה. הדרג הפוקד יכול להיות כל יחידה לה משימת לחימה בשדה הקרב, ומשאבי אש מכל סוג.ברמות הפיקוד השונות, מגדוד עד פיקוד מרחבי, משתנים אופן ההפעלה וכלי הנשק (ממרגמות ועד מטוסים), אך העקרונות והתפקידים של כל אחד מהדרגים נשמרים. תפקידי הדרג הפוקד הם לתכנן ולפקוד על תוכנית אש שתסייע לו בהשלמת המשימה. קצין חת"ם צריך להיות מקצועי במיצוי האש לטובת התמרון, ולא בהפעלת כלי נשק מסוים".

השבוע 75 שנים להקמת חיל התותחנים. זמן לחזור למאמר של סא"ל (מיל') צח משה, במאמרו על מיקום קצין האש בשדה הקרב.

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן

צילום: אתר צה"ל

"הלוחמים המוסלמים לא גילו חולשה, לא נכנעו ולא קהתה נחישותם. הם בזו לעולם הזה, והלכו לעבר העולם הבא בראשים מורמים ובכפות ידיים מורמות לתפילה ולתחינה לאללה כ'נזירים בלילה ופרשים בשעות היום'". השבוע לפני 1399 שנים – קרב בדר, העימות הצבאי הראשון בין אנשי הנביא מחמד ובין צבא בני קריש באזור חג'אז שבערב הסעודית.

בקרב השיגה האמונה המוסלמית ניצחון משמעותי, כפי שמצוין בקוראן בסורת אל־אנפאל. הוא מוצג כניצחון המעטים מול הרבים, ואחד מכינוייו הוא "ההבחנה בין האמת לשקר" – שם שבחרו בחמאס למבצע "עופרת יצוקה" בדצמבר 2008.

חמאס מושפעת ממיתוס הקרב, כפי שמתבטא למשל בסמל הזרוע הצבאית שלה, גדודי עז אל־דין אל־קַסַּאם, ובו משובץ פסוק קוראני שירד בהקשר של הקרב – "לא אתם הרגתם אותם, כי אם אללה הרגם". בכרוז שפרסמה לרגל ראשית חודש רמצ'אן 2006 העלתה על נס את קרב בדר וציינה לוחמיו הם מודל לחיקוי עבורם, ולאורם הם הולכים.

עוד על הקרב ועל הקשר שעושים ארגוני הג'האד הפלסטיניים בין חודש הצום רמצ'אן לג'האד הצבאי־מלחמתי – בפנים

"שנים טענו גורמים במטכ"ל כי אף שנגדים משמשים בפועל כמפקדים, הם מעולם לא הוכשרו למלאכת הפיקוד. המציאות המתהווה ואתגרי הפיקוד בשנים אלה, הובילו את דרג הפיקוד העליון להכיר בצורך. אנו עדים כבר כעת להתקדמות שחלה במעמדם כשותפים לפיקוד על היחידות ולתהליכים בחיל המקצועי ואף במטכ"ל. עם זאת, עד להכשרת כל הנגדים והטמעת תפיסת הנגד כמפקד באופן מלא – הדרך עוד ארוכה, ורק בעוד כשני עשורים ישתחררו הנגדים מדור הביניים".

מאמר מאת רנ"ג ד"ר נמרוד בצון מהגיליון האחרון של "מערכות" על הנגד בצה"ל: בחינה רטרוספקטיבית של יישום תפיסת "הנגד החדש".

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן

השבוע לפני 45 שנים נפתח מבצע ליטני ("אבי החכמה") בדרום לבנון במטרה לפגוע בארגוני הטרור הפלסטיניים באזור.

למה לחקור את המבצע ומה לחקור? התשובות בהרצאתו של אל"ם (מיל') בעז זלמנוביץ' על המבצע כמקרה בוחן לשיטות במחקר.

לשמיעת ההרצאה המלאה לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן