מגזין סוף השבוע של מערכות - 27 ביולי 2023
"אחד ממאפייניו הייחודיים של המקצוע הצבאי הוא שלרוב בעל המלאכה אינו עוסק בו רוב הזמן. על כן יש חשיבות גדולה ללימוד המתרחש במלחמות, בעבר ובהווה, לטובת אתגרי העתיד. עליית תחום האוסינט המופרט – מהמלחמה באוקראינה ועד "בית וגן" בג'נין – כמקרה בוחן".
מאמר חדש מאת סא"ל (מיל') אורן האס על אוסינט מופרט במלחמת רוסיה-אוקראינה, מהו בכלל פרוסינט וכיצד הלקחים ממנו משתקפים בפעילות "בית וגן" בג'נין.
לקריאת המאמר המלא לחצו כאן
"חשיבות הצורך להיכשל פעמים רבות כדי לנחול הצלחה היא אחד האתוסים הרווחים בעולם ההיי־טק. מערכת הביטחון נדרשת לאמץ את גישת הכישלונות המקדמים כחלק מיסודות העשייה שלה – בהיבט האנושי, הפרויקטלי והארגוני. אימוץ הכישלון כחלק הכרחי בתנועה קדימה יסלול את הדרך לחדשנות הנדרשת בשדה הקרב המודרני".
מאמר חדש מאת סא"ל יורי, רע"ן חישה במפא"ת, על הכישלון כערך מקדם יצירתיות בצה"ל.
לקריאת המאמר המלא לחצו כאן
השבוע לפני 72 שנים: היאחזות הנח"ל הראשונה, נחלאים א, עולה על הקרקע.
מאמר חדש שכתב ד"ר נדב פרנקל, לכתב העת חברה, צבא וביטחון לאומי הלך חמש שנים קדימה, ובחן את פרשיית הקמתן של שש היאחזויות נח"ל במערב הנגב ב־1956, ערב מלחמת סיני, ואת מערכת היחסים בין הגופים האזרחיים לצבאיים בנוגע לשאלת המטרות הביטחוניות והמשקיות של ההיאחזויות.
מה קורה כאשר גופים צבאיים כופים על גופים אזרחיים את ההעדפה המוחלטת של הצרכים הביטחוניים על הצרכים המשקיים, ואיך מגיבים אותם גופים לאחר שהמהלך נוחל כישלון?
התשובות בפנים
פקיסטאן, 3 במאי 1999. קבוצת גנרלים בהובלת רמטכ"ל צבא היבשה, פרווז משארף, מנסה לנצל יתרון צבאי טקטי לכדי הצלחה אסטרטגית, לצורך שיפור עמדת המיקוח של המדינה על עתיד חבל קשמיר.
עם זאת, הגנרלים נכשלים בהפנמת השינוי בכללי המשחק. הם לא מזהים שהחרדה הבין־לאומית מפני מלחמה כוללת בתת־היבשת ההודית, לאחר הניסויים הגרעיניים שנה קודם לכן, תעמיד אותם בבידוד מזהיר ותחת מכבש לחצים להסגת כוחותיה, בהובלה משותפת של ארצות־הברית וסין.
פקיסטאן, 26 ביולי 1999. משבר קרגיל מסתיים במאות חיילים פקיסטאנים הרוגים, בידוד בין־לאומי ונסיגה משפילה ללא הישגים צבאיים ומדיניים.
על תפיסות שגויות, הבנה לקויה של השינויים בסביבה האסטרטגית, יחסי צבא-ממשל, חשיבה קבוצתית וכמובן גרעין.