מנהיגות בדרג הזוטר בצה"ל

ע"צ ד"ר שני אלמוג , רמ"ד מחקר ותורה, ביסל"ם

רס"ן צליל כהן , היא רמ"ד מחקר לחימה ומעטפת לחימה במכון המחקר בממד"ה 22.06.2023

האתגר: המפקד הזוטר הוא גורם הסמכות הראשון והעיקרי שהחייל פוגש ועל־ידיו הוא מנוהל בעת שירותו הצבאי, בעוד המפקד עצמו נמצא בתחילת דרכו. סביבת הפעולה של מפקדים בדרג הזוטר תהיה לרוב ״רועשת״ ומאופיינת בסדר נמוך. היא בלתי צפויה ומלאה באתגרים. אם יבחר המפקד הזוטר להמשיך בקריירה הצבאית, לתפקידו הראשון יהיה חלק מהותי בעיצוב סגנונו המנהיגותי. בין האתגרים המרכזיים: פיקוד בסביבה של גבולות חדירים, יישום סמכות פיקודית וגיבוש זהות פיקודית. אחת המשימות המרכזיות של המפקד בדרג הזוטר היא התחייבות לזהותו כמפקד, כלומר כבעל סמכות ואחריות לפקודיו, למפקדיו ולמערכת.

המנהיג (הטוב) נתפס כאדם דגול שעשה מעשים "גדולים", השפיע ונתן השראה לרבים דרך חזון נהיר ומתוקף אישיותו הסוחפת. תפיסה זו מציבה אתגר מהמעלה הראשונה לדרג הפיקוד הזוטר, שנאלץ להיכנס לנעליים גדולות ומדומיינות. המילה "מנהיג" לעיתים מאיימת על המפקד הצעיר שרק מתחיל לבסס את זהותו, ועוד לא תופס את עצמו כמנהיג. לדעתנו, המ"כ, המ"מ, הרש"צ והקמ"ד, הם מנהיגים במלוא מובן המילה. מנהיגותם משפיעה דרמטית על תוצאות המשימה, בשגרה ובקרב. המנהיגות היום־יומית משפיעה ישירות על המוטיבציה של פקודיהם לשירות, ועל מידת מחוברותם לצה"ל ולתפקיד.

בפרק זה נדון במנהיגות הדרג הזוטר, ונציג את עיקרי ההבנות שנאספו במהלך השנים בנוגע לדרג הזוטר במחקרים ובעבודות שונות, שחלקם נערכו זה מכבר וחלקם מהעת האחרונה. נעסוק בהגדרה של הדרג הזוטר ומקומו בצה"ל, נסקור את האתגרים העיקריים של הדרג ובמענים, דרך הצגת התפקידים והכישורים הנדרשים של מפקדים בדרג זה, וכחלק מכך את המשמעות של גיבוש זהות כנדבך בתהליך פיתוח מנהיגותם.

לקריאת הפרק המלא לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן