האתגר: חילופי מפקדים מהווים הזדמנות להחדיר תפיסות חדשות ורעננות לארגון. הם גם מספקים הזדמנות לקידום עבור הפרטים ביחידה. אולם הם עלולים לכלול איבוד של ידע ארגוני ופגיעה זמנית בהישגי היחידה ובלכידותה. המפקד הנכנס מתמודד עם אתגרים רבים כמו התנגדויות פנימיות, רצון ליצור שינוי ושיפור, מול ״טביעה״ בשוטף, צורך בלמידה רבה ועוד.

"המלך מת, יחי המלך!"

(קריאה עממית אירופית הנהוגה בהמלכת מלך חדש)

תהליך חילופי מפקדים הוא אירוע שכיח ובעל השפעה על הצבא בשגרה ובחירום. מחד, לחילופי מפקדים פוטנציאל להשפעה חיובית ברמת היחידה בהחדרת תפיסות חדשות ורעננות, וכן במתן הזדמנות לבעלי תפקידים לשדרוג מעמדם ביחידה. מאידך, בתהליך החילופים כרוך גם פוטנציאל השפעה שלילי, לנוכח שידע ארגוני סמוי (knowledge tacit) עלול ללכת לאיבוד,105 וכן עלולה להיווצר – לפחות זמנית – פגיעה בהישגי היחידה ובלכידותה.

אפשר להסביר בשלוש דרכים בסיסיות את החשיבות הרבה המיוחסת לכניסתו של מפקד חדש לתפקיד:106

1. הסבר פסיכולוגי – מקור יחסי התלות שבין מנהיג למונהגיו, הוא הצורך בדמות אב חזקה. דמות זו מעניקה למונהגים ביטחון והגנה ומהווה מוקד להשלכות של מאוויים ותסכולים. חילופי מפקדים משולים לאובדן אב (המפקד המסיים תפקידו) וכניסת אב חורג למשפחה (המפקד המתחיל את תפקידו). מצב זה מעורר תחושות רגשיות חיוביות, או לחלופין עשוי לעורר תחושות שליליות כמו כעס, התנגדות, עצב וקושי הסתגלותי.

2. הסבר מערכתי – תהליך חילופי תפקידים מהווה שינוי משמעותי המתקיים רק בתת־ מערכת של "הפיקוד" ביחידה. אולם מתוך הבנת יחסי הגומלין שיש בין רכיבי המערכת, אפשר להסיק שנוצר חוסר איזון גם ברכיביה האחרים של המערכת: "מבנה ותפקידים", "תקשורת", "משאבים", "תהליכי עבודה" ואפילו "מטרות".

3. ״מזיזים את הגבינה״ – התנגדות לשינוי: תחלופת מפקדים מחייבת את כל הכפיפים ביחידה להסתגל לסגנון מנהיגותי חדש, לאמץ תהליכי עבודה, נורמות וערכים חדשים, ואף להירתם למימוש מטרות חדשות. תהליך זה מחייב את כל הכפיפים לשנות את הרגליהם, אשר אליהם הם מייחסים את הצלחתם ואשר להם הם חבים במידה מסוימת את הערכתם העצמית. שינוי הרגלים זה צפוי להיתקל בהתנגדות.

אפשר ללמוד על החשיבות המיוחסת לחילופי מפקדים, מתוך כמה דוגמאות, אשר בחלקן בוצעה החלפת מפקד ובחלקן האחר נמנעה החלפה. דוגמה להימנעות מהחלפה, היא למשל החלטתו של אל"ם דני מט, מח"ט 247 , להימנע במהלך מלחמת יום הכיפורים מהחלפת אחד המג"דים במהלך הלחימה, אף שכשל במשימה קרבית ועל אף שקצינים בגדוד הביעו בפניו חוסר אמון ביחס לאותו מג"ד.107 החלטתו נבעה מן החשש שההחלפה תיצור דמורליזציה בקרב החיילים.

לקריאת הפרק המלא לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן