היבטים מנטליים של לחימה בתווך תת־קרקעי

רס"ן (מיל') דורון ברגר , לשעבר רמ"ד תורה בממד"ה ופסיכולוג צבאי ביחידות היבשה

סא"ל יפעת ברקו , היא רע"ן פיתוח ארגוני ממד"ה ולשעבר פסיכולוגית צבאית ביחידות היבשה 22.06.2023

האתגר: בעימותים א־סימטריים הצד החלש עושה שימוש נרחב בתווך התת־קרקעי אשר מאפשר לו לעקוף את מערכי ההגנה של האויב, להתיש אותו תודעתית, להתארגן בחשאי ולפגוע בו תוך נטרול עליונותו. צה׳׳ל מתמודד עם התווך התת־קרקעי בעת האחרונה באופנים שונים ברמה המבצעית, אולם לא הוקדשה מספיק תשומת לב למשמעויות המנטליות של הלחימה בתווך התת־ קרקעי. הלוחמים חווים תחושת פחד וחוסר ביטחון הנובעים מאובדן חושים מתחת לקרקע, חוסר יכולת לראות את שאר הלוחמים, חוסר ידיעה בנוגע למקום הימצאותו של מפקדם, קושי ביצירת מיפוי של המרחב בו הם פועלים, ועוד. נוסף על כך, חוסר היכרות של מפקדים עם הזירה החדשה יחסית, קושי בשיתוף ידע בין יחידות, איבוד תחושת העליונות הצבאית והיכולת ליזום מול האויב, ושינוי בנהלים ובתרגולים – מגבירים את חששותיהם של הלוחמים.

התבוננות בהתפתחות העימותים על פני ההיסטוריה, מצביעה על תהליך של מעבר מעימותים קונוונציונלים בין כוחות צבאיים מדינתיים, לקראת עימותים א־סימטריים בין מדינות וישויות סמי מדינתיות או ארגוני טרור (שער האויב למטה, 2007 ,בן הדור, ב., עירן־יונה, מ., דנדקר, כ., 2011).

אחת המשמעויות של תפיסת השינויים בדימוי של טבע העימותים או מאפייניהם היא הצורך הברור בהבנה והמשגה של סוגי העימותים השונים. לרר ועמרם־כץ טוענים כי ייצור הידע נעשה לשם פענוח שדה הקרב והמשגה מחודשת של דימוי היסוד שלו (לרר ז. ועמרם־כץ.ש., 2011).

בעימותים הא־סימטריים, אחד מן הצדדים מאופיין לרוב בנחיתות צבאית, לכן יימנע ממפגש ישיר עם הצבא שמולו ובדרך כלל ינקוט באסטרטגיה של התשה במטרה להכריע תודעתית את היריב. כחלק מובנה של העימות הצד "החלש" יבחר דרכי פעולה שנועדו לתקוף את נקודות התורפה של הצד "החזק" ולנטרל את יתרונותיו היחסיים.

פעילות מבצעית בתווך תת־קרקעי היא שונה מדימוי שדה הקרב הקלסי והקונוונציונלי, ודורשת הבנה ופענוח של ההיבטים ההתנהגותיים של הקבוצה הלוחמת בה.

השימוש בתת"ק, טבעי או מעשה אדם, מהווה את אחד מהפתרונות המרכזיים לסוגיית הא־סימטריה. פתרון זה מאפשר לבטא את יתרונותיו היחסיים של הצד "החלש", ובינם: פעילות חשאית תוך שמירה על סודיות מקום האתרים התת־קרקעיים, יכולת התארגנות להתקפה במחסה התת־קרקעי וחזרה אליו בתום המהלך ההתקפי, שימוש במנהרות לעקיפת מערכי ההגנה של היריב כדי לפגוע בו מעורפו, הסתייעות באוכלוסייה אוהדת. כמו כן, שימוש בתת"ק מסייע לצד "החלש" לנטרל את עליונות האש והתמרון של הצד החזק שאינו יכול להפעיל את חלקם במתאר זה (כגון: אי יכולת להפעיל ארטילריה בתווך, קושי בזיהוי אויב). אין זה מקרה כי בכל העימותים הא־סימטריים בעידן המודרני עשה הצד "החלש" שימוש נרחב בתת"ק: בווייטנאם, באפגניסטאן, בצ'צ'ניה, בלבנון בעימות הישראלי־פלסטיני ועוד.

לקריאת הפרק המלא לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן