פרק 9: בעקבות הסכמי אברהם

איתמר רבינוביץ' , סגן יו"ר המכון ללימודי ביטחון שליד אוניברסיטת תל־אביב, נשיא קרן דן דוד ועמית לא תושב במכון ברוקינגס בוושינגטון 02.07.2023

התקופה שנפתחה ביחסי ישראל־ערב עם חתימת "הסכמי אברהם" עוצבה על־ידי שש התפתחויות עיקריות: ניצחונו של ג'ו ביידן בבחירות לנשיאות ארצות־הברית בנובמבר 2020; הקמת ממשלה בישראל ביוני 2021; המימוש ההדרגתי של "הסכמי אברהם"; מבצע ״שומר החומות" במאי 2021; פלישת רוסיה לאוקראינה בפברואר 2022, נפילת ממשלת בנט־לפיד והקמת ממשלת ימין בראשותו של בנימין נתניהו בדצמבר 2022.

בחירתו של ביידן לנשיא וכינון ממשלו בינואר 2021, בישרו שינויים משמעותיים במדיניותה של ארצות־הברית במזרח התיכון. תמורות מדיניות במעבר מממשל אמריקני אחד למשנהו, בייחוד כאשר מדובר במעבר מהגמוניה של מפלגה אחת לשנייה, הן תופעה מוכרת בהיסטוריה ובפוליטיקה האמריקנית. מדובר היה בכניסתו לתפקיד של מי שהיה סגנו ושותפו של ברק אובמה, ולדידו ביטולן של החלטות וקווי מדיניות שאומצו על־ידי דונאלד טראמפ, כהתרסה נוכח מדיניותו של קודמו, היה מהלך טבעי. מגמה זאת באה לידי ביטוי מוקדם עם הכרזתו של ביידן על כוונתו לחזור להסכם הגרעין עם איראן (בדיעבד הבינו ביידן ואנשיו שהייתה זאת טעות טקטית להציע מחווה כזאת, ללא תמורה למדינה האמונה על ניהול קשוח של משא ומתן).

לקריאת הפרק המלא לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן