שבע שנות מערכה בין החות'ים לשכניהם – פרומו לישראל?
זה למעלה מ־40 שנים האיראנים מקדמים את האינטרסים שלהם ברחבי המזרח התיכון באמצעות המיעוט השיעי, או כוחות מוסלמיים אחרים המקורבים אליהם. הם מנצלים באורח שיטתי סכסוכים אזוריים, או אירועים מכוננים דוגמת "האביב הערבי", עליית דאעש ואיי חוסר יציבות נוספים במרחב. הבולט שבהם: המערכה בתימן בין הקואליציה בראשות סעודיה לחות'ים.
מול העליונות האווירית של הקואליציה,1 שמתבססת על מיטב הכוח האווירי המערבי, שילוב פלטפורמות אוויריות אמריקניות ואירופיות עם חימוש מדויק ואמצעי תצפית, המורדים החות'ים בתמיכת איראן מציבים מגוון אמצעי תקיפה משלהם מטווחים קצרים ועד לארוכים. במשך שבע השנים האחרונות מערכי ההגנה האווירית, הגילוי והמודיעין של סעודיה ואיחוד האמירויות, נדרשים להתמודד עם איומי טרור אווירי הולך ומשתכלל זה. הכוח החות'י בתמיכה איראנית הקים לעצמו יכולות הגנה אווירית ניידות וגמישות, המתבססות על כמות גדולה של טזק"א (טיל זעיר קרקע-אוויר). מומלץ שלא להקל ראש באמצעים אלה, המצליחים לפגוע2 בכלי טיס קטנים, במסוקים ובלא מעט כטמ"מים סיניים המשמשים לתקיפה. ישראל צפויה לפגוש יכולות דומות ומשופרות בזירות הסמוכות אליה, שיגבו מחיר או שיקשו על מימוש מקצת מהמשימות האוויריות של צה"ל.
תופעה מקבילה, הגם שאיננה זהה, נגלית לעיני הקורא ממש בימים אלה במערכה באוקראינה. חרף תקיפות האוויר והטילים של הרוסים (כ־700 טילי שיוט ובליסטיים שוגרו עד 11 במרס) על מוקדי הכוח וסמלי השלטון האוקראיניים, הן לא השיגו שליטה אווירית. מערכי ההגנה האווירית האוקראיניים ממשיכים לגבות מחיר כבד ממכונת הקרב האווירית הרוסית, שמתקשה לממש משימותיה בשמי אוקראינה.
וקטורי פעולה איראניים
האיראנים תומכי החות'ים ואחרים אינם מהססים לשלב תמיכה מדינית, תעמולתית, כלכלית, מקצועית והכשרתית, עם ביסוס אחיזה ומשלוח ציוד מלחמתי ממיטב תוצרתם. מסלול העברת הציוד והתמיכה כמעט תמיד קבוע: מאיראן, דרך גורם ביניים ולידי המשתמש. בנתיב שכזה. בתימן אפשר להבחין בשני ממדים חדשים ומשמעותיים: הכרזה על המוצרים כפרי פיתוח חות'י עצמאי, והצמדת שמות וכינויים חדשים לאמצעים אלה. יסוד מרכזי בפעילות החות'ית בתימן שמלווה במשך שנים את פעילויות התקיפה, הוא "מתיחת השרירים" המתמדת באמצעות שילוב של: קמפיינים ותצוגות חימוש עם תמונות וסרטי שיגור. במקביל, הסוואת המקור האיראני גם אם הוא ניכר בבירור. לא מפתיע שהאיראנים מפעילים ערוצי פרוקסי שכאלה3 גם כמנופים למהלכיהם המדיניים: משא ומתן על הסכם הגרעין; מאבק מול הטורקים על הגמוניה באזור; לחץ על הכוחות האמריקניים שנסוגים בשלבים מסוריה ומעיראק וגם, במינון מתון, נגד ישראל.
הזווית האמריקנית מטילה צל כבד על המערכה האווירית
הממשל האמריקני הנוכחי משפיע על הזירה האווירית בשלושה נתיבים מרכזיים: הראשון, עמדה שלילית בנוגע לעצם העימות של הקואליציה מול החות'ים.4 משמעות העמדה היא קשירת ידי סעודיה והאמירויות ביכולות התקיפה שלהם באמצעות אמברגו, מלווה בהוצאת החות'ים מרשימת ארגוני הטרור. השני, הודעה על פינוי סוללות הגנה אווירית אמריקניות מן האזור, לרבות מסעודיה, ואי מילוי סד"כ מיירטי ה"פטריוט" הסעודי שהולך ומידלדל. השלישי, המשך אספקת סוללות "פטריוט" מדגם 3-PAC ו"תאאד" מתקדמות לסעודיה ואיחוד האמירויות. זאת מול חשש שיעצור אספקת אמצעים מתקדמים אלה כקלף מיקוח מדיני.5
בנוגע לחות'ים – מדובר בארגון לא מדינתי שמתמודד עם מעצמה אזורית בעלת עוצמה אווירית וטכנולוגית בלתי מעורערת. במאבק שכזה באים לידי ביטוי שלל היתרונות, המוקנים לארגון לא מדינתי בסביבה של מלחמת התשה הנמשכת שנים רבות. מעבר לזירות הלחימה היבשתית והימית, החות'ים נוהגים להגיב לגלי תקיפות אוויריות של הקואליציה, ושל סעודיה בפרט, במתקפות שמכוונות ל"בטן הרכה" הסעודית, תוך שהם עושים שימוש בארסנל החימוש שברשותם ההולך ומשתפר במרוצת הזמן. יכולות האש ארוכת הטווח של החות'ים עולות על זאת של חמאס, ונחותות באופן משמעותי מאלה של חזבאללה. מצד אחר, הם מדגימים בפועל שימוש משולב ומושכל במערכות תקיפה מגוונות, חלקן מודרניות6 שטרם נראו בפומבי. כך הם מאתגרים את מערכי ההגנה האווירית הסעודית ואת אלה של איחוד האמירויות.
מאפיינים טכנו־טקטיים אוויריים שבעימות
עם פתיחת העימות ב־2015 עמד לרשות החות'ים ציוד תקיפה מוגבל, שמקורו בשאריות שתפסו החות'ים מצבא תימן. המשלוחים הימיים, ברובם פרי האיראנים, בנו את העוצמה החות'ית צעד צעד, ובשנתיים האחרונות הם מפעילים את היכולות הבאות:
* רקטות סטנדרטיות במגוון קטרים וטווחים;
* טילים בליסטיים מדויקים לטווח של עד 200 ק"מ;
* מגוון טילים בליסטיים לטווחים העולים על 1,200 ק"מ;
* רחפנים מסוגים שונים;
* כטמ"מים מדויקים לתקיפה ארוכת טווח, מעל 1,500 ק"מ;
* טילי שיוט טקטיים וארוכי טווח.
השימוש המרובה בציוד מתקדם לווה בדיווחים על מעורבות של חזבאללה מלבנון בעזרה לחות'ים בקליטת הציוד. הדיווח האחרון בא מפיו של הדובר הסעודי הרשמי טורקי אל־מאלכי שעדכן על אודות צוותי חזבאללה שפועלים במרכז החות'י לטילים בסמוך לשדה התעופה של צנעה ומובילים זיווד של כטמ"מים מתאבדים.7 מידע דומה מסר8 גם מכון המחקר CSIS. ברבות השנים הקימו החות'ים יחידות שלמדו להפעיל מערכים אלה ביעילות, תוך שהם מצליחים לתזמן תקיפות עם כמה אמצעים בעלי זמן מעוף שונה לאותה מטרה. על בסיס פרסומים שהגיעו מהחות'ים ומהדוברים הסעודים, נראה כי התקיפות החות'יות מתמקדות בשדות תעופה, בתשתיות אנרגיה להפקת נפט וגז, בערים, בסמלי שלטון ובמערכות הגנה אווירית סעודיות.
המרחב הגדול שבין סעודיה לתימן,9 לצד התקיפות המשולבות של טילים מדויקים עם כטמ"מי תקיפה וטילי שיוט, מייצרים כיום אתגרים חדשים למערכות ההגנה האווירית. על־פי ההצהרות הסעודיות,10 משנת 2015 עד שלהי 2021 שיגרו החות'ים לא פחות מ־430 טילים בליסטיים ו־851 כטמ"מים לעבר סעודיה, לצד מספר בלתי ידוע של רקטות ואמצעים נוספים. השיגורים הללו הובילו להרג של 59 אזרחים. תקיפות העומק האחרונות של החות'ים באבו־דאבי, מלוות באזהרות ובאיומים לכל האמירויות, התרחשו ברצף מ־17 בינואר 2022. הן כללו: טילים בליסטיים לטווח של כ־1,200 ק"מ, ששניים מהם יורטו על ידי מערכת "תאאד"; טילי שיוט קומפקטיים "קֻדס 2", וסוגים של כטמ"מים תוקפים ארוכי־טווח. העדויות שפורסמו על פגיעת הכטמ"מים מאשרות כי היו מדויקות ולא נורתה נגדם אש נ"מ. סנכרון התקיפה בין מערכות הנשק, שיטת בחירת המטרות (שדה התעופה הבין־לאומי ומתקני חברת האנרגיה ADNOC), מבטאים דפוס פעולה מוכר מול גם סעודיה.
ההגנה האווירית הסעודית
סעודיה משקיעה משאבים חסרי תקדים בבניית מערך הגנה אווירית חדיש ומודרני. מדובר במערכות התראה מכ"מיות הפזורות ברחבי המדינה, לא פחות מ־7 מטוסי התראה, מספר מטוסי יירוט שפועלים מול כטב"מים, אמצעי הגנ"א קצר טווח ניידים ועשרות סוללות הגנה אווירית מהמתקדמות בעולם בכללן "פטריוט 3-PAC" ו"תאאד". מטבע הדברים, סגירת הגבול מול תימן ופיקוח אווירי נאות הן משימות מורכבות ביותר בתנאים הגיאוגרפיים באזור. כך, חרף מיליארדי דולרים שהושקעו ויושקעו באמצעי ההגנ"א והגילוי, שפע כוח אדם (ההגנה האווירית הסעודית מונה 16 אלף לוחמים), תידרש הממלכה לחדש ולשפר יכולותיה בכמה היבטים: גילוי מטרות הטסות בגובה נמוך; ניהול יירוטים אפקטיבי מול שילוב של כטב"מי תקיפה, רקטות וטילים בו בזמן; כיסוי רב־כיווני – עד 360 מעלות; מענה טוב יותר לעורף הסעודי; התמודדות עם מתארי רוויה בחזית ובעומק; מענה לאיומי הרחפנים
לקחים אפשריים לנושאי ההגנה האווירית בישראל
הקרנת העוצמה האווירית האיראנית באמצעות פרוקסי לובשת ופושטת צורה, אך ניתן לזהות בה דפוסי פעולה שנוטים לחזור על עצמם ומחייבים גם את ישראל להיערך בהתאם:
שבריריות ההרתעה. הציפייה כי הרתעה תפעל לאורך זמן איננה מוכיחה עצמה בזירת סעודיה ואיחוד האמירויות.
חיקוי והשראה. ארגונים לא מדינתיים, המצויים בהשפעה איראנית, נבנים זה מהצלחותיו של זה
האיום המשולב. רקטות, טילים בליסטיים, טילי שיוט, וכטמ"מים חמושים נעשים איום שמתרחב ומשתפר טכנולוגית בקצב מרשים. שינויים ושיפורים אלה מחייבים את המדינות המתגוננות לבצע השבחות דומות במערכי ההגנה האווירית שלהן. כמו כן, לחות'ים לבדם, ללא חיזוק מחזבאללה ומחמאס, יכולת שולית לתקוף את ישראל.11 מנגד, מקצת מהתקיפה יוכל להיות בעל מאפייני דיוק בלתי מבוטלים. התקיפות באמצעות טילי שיוט, טילים בליסטיים וכטמ"מי תקיפה, יכולות להיות משולבות, מסונכרנות וממספר כיוונים.
מודיעין מהימן ומדויק. מול ניסיונות לייצר הפתעות כחלק מהטקטיקה של הפעלת טילים וכטב"מים חשיבות מהימנות המודיעין היא קריטית. יש לשים לב להתפתחות יכולות הגנה אווירית בצד האחר, שעלולות לגבות מחיר כואב מהכוח האווירי הישראלי.
אנו ממליצים למעצבי המדיניות ולעוסקים בתחום להטות אוזנם למתרחש בזירה הסעודית–אמירתית. אין המדובר במבט מרוחק עם מאפיינים אקדמיים, זו מציאות ההולכת ומתפתחת כחלק מאקלים ומכלול בין־לאומי שאיננו צפוי להיעלם, גם אם שיחות הגרעין בווינה יוכתרו במשהו שייחשב על ידי הממשל האמריקני להצלחה. תמונת מצב זו, ההולכת ומתגבשת מול עיננו מצריכה הפקת לקחים ישראלית רצופה. עם זאת, במציאות זו גלומות שלל הזדמנויות חדשות, לרבות כלכליות ומדיניות, שראוי להזדרז ולמנפן בהקדם. "חלון ההזדמנויות" ליוזמות שכאלו - תחום בזמן.
לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן: https://bit.ly/3ledAzz
לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן
הערות
-
הקואליציה לובשת ופושטת צורה, לעיתים רק באורח רשמי ולפעמים א־פורמלית. היא כוללת מספר מדינות סוניות בראשות סעודיה ואיחוד האמירויות ולצידן: מצרים, סודאן, ירדן ועוד.
-
הדוגמה הקלסית לאפקטיביות של מערכות טזק"א היא טילי ה"סטינגר" האמריקנים, שעשו שמות במערכי אוויר רוסיים באפגניסטאן בשנות ה־80 של המאה ה־20.
-
אין לאיראן שליטה מלאה על אף אחד מהפרוקסי, בכל זירה קיימים תנאים מקומיים מורכבים שונים
-
בפברואר 2021 הכריז הנשיא האמריקני ג'ו ביידן: "המלחמה בתימן חייבת להסתיים. כדי להדגיש את המחויבות שלנו אנחנו מפסיקים את כל הסיוע האמריקני לפעולות התקיפה במלחמה בתימן, כולל נשק שרלוונטי למלחמה זו".
Bolger, J. & Wintour, P. (2021, February 4). Biden announces end to US support for Saudi-led offensive in Yemen. The Guardian
-
רבים יטענו כי הסיכוי שהאמריקנים ישתמשו בצעדים שכאלה נגד ישראל אינו ריאלי. מנגד, ישראל כבר חוותה קמצוץ ממרכיבי הקוקטייל הזה ולפיכך סבורים מחברי המאמר שיהיה צורך להיערך למפרע למתווה דומה ולא להתעלם מאפשרות התממשותו
-
על הצורך הסעודי להצטייד במערך בליסטי כמשקל נגד לזה החות'י והאיראני:
Kahvaji, R. (2022, February 4). Saudi ballistic missile program seeks deterrence against Iran, Houthi strikes. Breakingdefense; Kaushal, S. (2022, February 3). Lessons from the Houthi Missile Attacks on the UAE. Rusi; Major, T. (2021, May 31). Developing Unconventional Long Range Strike Capability for the ADF - Part 1. The Cove
-
AFP, (2021, December 26). Saudi Arabia accuses Iran, Hezbollah of aiding Houthis after deadly missile attack. Times Of Israel
-
Jones, S. G., Thompson, J., Ngo, D., McSorley, B., & Bermudez, J. S. (2021). The Iranian and Houthi War against Saudi Arabia. Center for Strategic and International Studies (CSIS)
-
אורך הגבול ביניהם כ־1,500 ק"מ
-
RIYADH. (2021, December 27). With “Iran support”, Houthis have launched 430 missiles, 851 drones since 2015. The Arab Weekly
-
הטווח ממעוזי המורדים לאילת עומד על פחות מ־1,800 ק"מ ולנתב"ג מעט מעל 2,000 ק"מ