מאיר שמגר: ארכיטקט המשפט הצבאי

רס"ן יזהר יצחקי , רמ״ד החדשנות וניהול הידע בפרקליטות הצבאית

סרן אפרת מזרע , עוזרת רמ״ד אופרטיבי, מחלקת הדין הבין־לאומי 02.10.2022

כל מי שזכו לנהל שיחות עם שמגר פגשו באדם דעתן, האוחז במשנה סדורה, אך לצד זאת כזה שמשקף בדבריו ובעצותיו ראייה מערכתית ייחודית שתכליתה שינוי והתפתחות מתמדת במשפט. שמגר, שזכה לכינוי ״בן־גוריון״ של תחום המשפט בישראל, הבין היטב שהמשפט בכלל, והמשפט הצבאי בפרט, חייבים תמיד להתפתח ולהשתנות
שמגר בדרגת סא"ל במשרדו במפקדה ביפו; לצידו קצין צעיר, צבי יהודה בלום,  שהיה עוזרו ולימים כיהן כפרופסור למשפט בין־לאומי ושגריר ישראל באו"ם  )צילום: רס"ן )בדימוס( אברהם בן־נפתלי(.

שמגר בדרגת סא"ל במשרדו במפקדה ביפו; לצידו קצין צעיר, צבי יהודה בלום, שהיה עוזרו ולימים כיהן כפרופסור למשפט בין־לאומי ושגריר ישראל באו"ם )צילום: רס"ן )בדימוס( אברהם בן־נפתלי(.

״מיד לאחר מלחמת ששת הימים, ביוני 1967, לאור כיבושי צה״ל ברמת הגולן, יהודה ושומרון, רצועת עזה וחלק מחצי האי סיני, הוחלט להקים גוף מטה חדש במשרד הביטחון: ״מתאם הפעולות בשטחים״, שמטרתו הייתה תיאום פעילותן של המפקדות החדשות שקמו לאחר המלחמה בשטחים שנכבשו [...] עד מהרה הבנתי כי אינני יכול לעשות כמעט דבר ללא ייעוץ וגיבוי משפטי צמוד של הפרקליט הצבאי הראשי. באותם ימים התמנה מאיר שמגר לתפקיד הפרקליט הצבאי הראשי. הכרתי את מאיר עוד קודם לכן [...] אולם לא הזדמן לנו לעבוד זה לצד זה. והנה, מיום שהתמניתי אני למתאם הפעולות בשטחים, וכשהתחוור לי כי אינני יכול לעשות דבר ללא גיבוי משפטי, הפך מאיר שמגר ליד ימיני.

אם כן, שנינו נכנסנו בה בעת לתפקידינו החדשים. לשנינו לא היה  ניסיון קודם ושנינו למדנו יחדיו להתמודד עם המשימה הבלתי מוכרת לנו ]...[ מאיר שמגר בא תמיד מוכן לדיונים, ומעולם לא ביקש שהות נוספת לצורך לימוד הנושא. בתקופת עבודתנו המשותפת, יכולתו היצירתית של מאיר שמגר הייתה לנו לעזר, ועד מהרה אף הפכנו לאוטוריטה בין־לאומית בנושא. בניגוד לניסיון הקשה במלחמת העולם, הוכחנו כי ניתן לקיים ממשל צבאי שהוא גם יעיל וגם אנושי".

מאיר שמגר הלך לעולמו ביום י״ט בתשרי התש״פ, 18 באוקטובר 2019, כאשר את תפקידו האחרון בשירות סדיר בצה״ל, כפרקליט צבאי ראשי, סיים ב־1968. שמגר אינו עוד דמות בהיסטוריה של הפרקליטות הצבאית ושל המשפט הצבאי - אלא מודל למנהיגות צבאית ומשפטית בתחומים רבים, ובפרט במחויבותו למקצועות המשפט, לאינטרס הציבורי־ביטחוני ולממלכתיות הישראלית. שמגר הטביע על המשפט הצבאי חותם בלתי־נשכח, ששינה את פני הפרקליטות הצבאית ואת מקומו של המשפט בצה״ל.

במאמר זה, אנו מבקשים לסקור את עשייתו של שמגר ממעוף הציפור, ולהראות כי שמגר היה ארכיטקט של ממש ביחס למערכת המשפט הצבאית, כבר מימיה הראשונים.

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן או על "הורדת PDF"

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן: https://bit.ly/3ledAzz

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן