קשה להטמיע חדשנות בארגונים, קל וחומר בארגונים צבאיים בירוקרטיים. מהפכה של חדשנות דורשת הרבה יותר מאשר טכנולוגיה חדשנית, וכדי לעודד חדשנות יש להגדיר עקרונות ותהליכי עבודה סדורים. לימוד של ההיסטוריה והמחקר בתחום יאפשר לארגון צבאי להוביל תהליכי חדשנות באופן מודע ומתוכנן
חדשנות. מהפכה של חדשנות דורשת הרבה יותר מאשר טכנולוגיה חדשנית. נדרשות גם מהפכות בתפיסה, בהכשרה ובכוח האדם. צילום אילוסטרציה: depositphotos

חדשנות. מהפכה של חדשנות דורשת הרבה יותר מאשר טכנולוגיה חדשנית. נדרשות גם מהפכות בתפיסה, בהכשרה ובכוח האדם. צילום אילוסטרציה: depositphotos

כבר לפני ארבע מאות שנה כתב התאורטיקן האיטלקי ניקולו מקיאוולי: "אין דבר שקשה או מסוכן יותר לעשות מאשר להתניע סדר חדש כל שהוא. החדשן מוצא אויבים אצל כל מי שמרוויח מהסדר הישן, ורק תמיכה חלקית ומסויגת תתקבל מאלו שאולי ירוויחו מהסדר החדש [...] טבעו של המין האנושי שהוא איננו מאמין בדבר חדש עד אשר הוא ניסה אותו בעצמו".

קשה להטמיע חדשנות בארגונים, קל וחומר בארגונים צבאיים בירוקרטיים, שלא נועדו לשינוי מלכתחילה. בירוקרטיות צבאיות אף נוטות להתנגד לשינויים באופן אקטיבי, אם בשל תפיסות מסורתיות או רומנטיות, ואם בשל העובדה שקצינים נכנסים לצבא בגיל צעיר שבו נוח יותר לאמץ תפיסות קודמות. יתרה מכך, העובדה שמפקדים בכירים חייבים לצמוח בתוך הארגון ולא יכולים להגיע אליו מבחוץ מפחיתה עוד יותר את היכולת של גורמים חיצוניים להשפיע על תהליכים בארגון בצורה ניכרת.

עם זאת, יש חוקרים אשר אינם מסכימים עם המיתוס הרווח שארגונים צבאיים מתנגדים לחדשנות, וכי המיתוס הזה נובע משתי סיבות עיקריות. הראשונה היא שהמיתוס נוצר בדרך כלל על בסיס טענות, הערות וזיכרונות של מהפכנים צבאיים מתוסכלים כתוצאה מתהליך קבלה איטי של הרעיונות שלהם על־ידי המערכת הצבאית. הסיבה השנייה היא האופן שבו מהפכות קורות. בניגוד לדעה הרווחת, מדובר בתהליך תוספתי שאורך זמן רב, ולא במפץ רגעי של אירועים שמוביל למהפכה. לכן יש תחושה שהיעדר החדשנות נובעת מהתנגדות של הארגון, אולם למעשה הדבר נובע מהאופן הטבעי שבו מתפתחת המהפכה הצבאית.

לצד החסרונות, יש לארגון הצבאי גם יתרונות בהיותו בירוקרטי. מהפכה של חדשנות דורשת הרבה יותר מאשר טכנולוגיה חדשנית. נדרשות גם מהפכות בתפיסה, בהכשרה ובכוח האדם, ולבירוקרטיה יש יכולת להנהיג תהליכים סדורים וחוצי ארגון באופן יעיל, מכאן שבירוקרטיה היא המפתח לחדשנות יעילה, או להבנה כיצד לנצל את היתרונות של הטכנולוגיה החדשנית. חדשנות איננה מתפתחת באופן לינארי, והיא תהליך המחייב את הארגון לחבר רכיבים רבים לתצרף מסובך של אמונות, היסטוריה ארגונית, ערכים, צרכים ודרישות, ניסיון עבר, חזונות ועוד.

גם הקשר בין חדשנות טכנולוגית וחדשנות תפיסתית איננו לינארי, כך שגם אם נוצרים שינויים במערכות הנשק, בין אם הם גדולים או קטנים, הם לא מובילים בהכרח לשינויים בתפיסות ובלחימה באופן כללי. היכולת להבין את ההקשר ולתפוס את התמונה הגדולה בצורה שאיננה לינארית חשובה לפיתוח היכולת של חשיבה חדשנית. יש הטוענים שהחדשנות נוטה למקריות ולעיתים רק מזל גורם לה להצליח, אבל יחד עם זאת חשוב להבין כי החדשנות כשלעצמה איננה גזירת גורל. ההבנה כי התהליך החדשני הוא מורכב, איננו לינארי, ואולי אפילו מקרי מעלה את השאלות מתי ואיך מתפתחת חדשנות ומהם הגורמים המסייעים לה לצמוח.

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן או על "הורדת PDF"

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן: https://bit.ly/3ledAzz

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן