אזרחים אוקראינים במלחמה הטוטלית "22"

רס"ן שחר הלר , ראש המכון לחקר לוחמת היבשה, דוקטורנט בחוג לניהול משאבי טבע וסביבה, אוניברסיטת חיפה 22.03.2022

נראה כי הצבא הרוסי אינו לומד מהלקח שלימד את הכוחות הגרמניים במלחמת העולם השנייה בקרבות בסטלינגרד, ואף לא מזה שחווה בלחימה באפגניסטאן, כאשר השבטים האפגאנים שניהלו מולו לחימת גרילה בהרים ובעמקים הצליחו להביסו ולסלקו. לקחים שתקפים גם לאוקראינה 2022
חסימת ציר תנועה על-ידי אזרחים אוקראיניים (מקור: טוויטר)

חסימת ציר תנועה על-ידי אזרחים אוקראיניים (מקור: טוויטר)

החל ב־24 בפברואר 2022 צבא רוסיה פועל בשטח אוקראינה במסגרת ניסיונותיו של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין לכבוש את המדינה או חלקים ממנה. זאת במטרה לשחרר את החבלים הבדלנים הרוסיים, דונצק ולוהנסק, להרתיע את אוקראינה מכוונותיה לחבור אל הגוש האירופי ובעיקר למנוע ממנה להשתלב בנאט"ו. התקיפה הרוסית מלווה בכוחות צבא משמעותיים ובהפעלת מערכות אש מגוונות, מבצעי סייבר, התלת כוחות צבא מיוחדים ללב הערים ועוד. נוסף על כך, הצבא הרוסי מפעיל כוחות ממוכנים רבים בשלושה חיצים עיקריים: בצפון דרך בלארוס (השותפה המרכזית של רוסיה במלחמה) בעיקר מול עיר הבירה קייב; מצפון מזרח מתוך השטח הרוסי מול העיר חרקוב; ומדרום מתוך השטח הכבוש של חצי האי קרים לעבר העיר אודסה ומריופול.1

לנוכח הפלישה המוגברת ומגבלות ההתמודדות של הצבא האוקראיני עם הכוחות הרוסיים במרחב, החלו אזרחים שונים לפעול במסגרת עצמאית או במסגרות מאורגנות (מלאה בתמיכת הצבא, או חלקית באמצעות התארגנות ברמה האזרחית בלבד). מטרתם המרכזית – לסייע לצבא האוקראיני הסדיר, לבלום את קצב ההתקדמות של הכוחות הרוסיים ולמנוע מהם הישגים שונים במרחב הלחימה. מצב זה מתאר את פעולתם של האזרחים האוקראינים במסגרת המלחמה הטוטלית אותה הם מנהלים על הבית.

סקירה זאת באה לענות על השאלות מדוע אזרחים אוקראינים רבים מתארגנים לשם ביצוע פעולות לחימה? כיצד הם מתארגנים? וכיצד הם פועלים מול הכוחות הרוסים העדיפים עליהם בכל קנה מידה צבאי? מאמר זה נכתב תוך כדי הלחימה בין רוסיה לאוקראינה ומתבסס ברובו על חומרים גלויים מהרשת, דליית מידע מקבוצות שיח של חוקרים בתחום ועוד.

מאפייני הלחימה הטוטלית באוקראינה

במסגרת מאמצעיהם של האזרחים האוקראינים לנהל לחימה טוטלית על ביתם, החלו קבוצות שונות להפעיל שיטות לחימה דמוי גרילה בכל רחבי המדינה. למה גרילה? מכיוון שהיא נשקה של החברה הנחותה והחלשה בנשק, באמצעי לחימה נוספים ובעיקר בכוח אדם.2 היא מגיעה לרוב מתוך מטרה פוליטית משותפת, כאשר במקרה הנוכחי מדובר על מטרה גיאופוליטית של הרחקת פולש שנכנס בכוח למדינה ומניעת הפסד טוטלי שיפרק את אוקראינה, וירחיקה מהדמוקרטיה שאליה האזרחים שואפים. מכאן שגרילה מביא לידי ביטוי את כלל הכלים העומדים, לידי חלק מהצבא והאזרחים למול הפלישה הרוסית.

תפקידיה של הגרילה בהקשר הלחימה הטוטלית האוקראינית הם:3

לעורר את ההמונים ולארגן אותם לפעולה. עוד לפני שלב הפלישה הרוסית, ניתן היה לראות במספר מקומות באוקראינה התגבשות של אזרחים המביאים את רצונם לפעול נגד הכוחות הרוסיים. מצב זה ימשיך ויעמיק ככול שהתקדמו הכוחות הרוסיים בשטח אוקראינה.

להשיג איחוד פוליטי פנימי. ההיסטוריה האוקראינית מראה את השוני הרב בחברה. למרות זאת, מתחילת הלחימה רואים תמימות דעים של כלל המערכת הפוליטית, למשך ניתן לשמוע מפי ראשי הערים רבים ברחבי המדינה, קריאות הרותמות את תושבי המדינה לקום ולהתגייס למאמץ הלחימה. במקרים נוספים אף רואים פוליטיקאים וראשי ערים אף פועלים צבאית נגד האויב.4 אחדות זו מביאה לידי ביטוי את התארגנותם של כוחות אזרחיים לכדי קבוצות אנטי־רוסיות חמושות ולא חמושות, הבאות לפעול במרחב נגד הפולש.

שיקום העוצמה הלאומית. המלחמה מאפשרת, דרך ניהול נכון של הנשיא ולודימיר זלנסקי וגורמים נוספים בפוליטיקה האוקראינית, לאחד את העם תחת משימה אחת. איחוד זה מגביר את העוצמה הלאומית ומייצר כוח (בעיקר תודעתי) מול הכוחות הרוסיים שפלשו למדינה.

חימוש הכוחות. במקרה האוקראיני ניתן לראות חימוש מסיבי של האזרחים. מנגנון זה מאפשר את הגברת החיכוך עם הכוחות הרוסיים בכלל שטח המדינה.

הריסת הכוח הלאומי של האויב. בתוצרי רשת רבים5 המנותחים על־ידי חוקרים רבים ברחבי העולם, ניתן לראות פגיעות מהותיות בכוחות הרוסיים, הנובעות מפעולות נכונות של הכוחות הסדירים וכוחות גרילה אוקראיניים. גודלו ועוצמתו של הצבא הרוסי רחוקים מלהישחק, אך לחימת התשה זאת ומניעת הישגים צבאיים של הרוסים כפי שציפו עד כה, מביאים להרס תודעתי אצל הרוסים ובעלי בריתם.

כיבוש מחדש של שטחים. תחום זה אינו באחריות הגרילה. מנגד, החזרת השטחים תהיה ככל הנראה באופן דיפלומטי בלבד.6

אסטרטגיה. לוחמת גרילה היא סוג של לוחמה א־סימטרית, המביאה מאבק לא שווה בין קבוצות בגודלן ובאיכותן. במקרה האוקראיני ניתן לראות באופן מובהק את הא־סימטריה בגודל הציוד הנמצא ברשות כוחות הגרילה ובאיכותו.7

טקטיקה. כוחות הגרילה האוקראינים פועלים במתווה עיקרי של קבוצות קטנות, שביכולתם לפעול בחתימה נמוכה (ניצול אלמנט ההפתעה במגרש הביתי שלהם), נגד הכוחות הסדורים הרוסיים הנמצאים בחתימה כבדה. כוחות אלה מביאים לידי ביטוי את כלל מרכיבי הגרילה: איתור משאבים מרכזיים של האויב (במקרה האוקראיני בעיקר פגיעה בשיירות); השמדת פלטפורמות לחימה מרכזיות (ניתן לקרוא בתוצרי רשת רבים על פגיעה בטנקים,8 משגרי תמ"ס ומערכות נ"מ רבות) כדי להקטין את כוחו של היריב.

תו"ל התמודדות של כוחות הגרילה השונים עם רכבים של הצבא הרוסי באמצעות השלכת בקבוקי תבערה

תו"ל התמודדות של כוחות הגרילה השונים עם רכבים של הצבא הרוסי באמצעות השלכת בקבוקי תבערה

ההתארגנות האוקראינית ללחימת גרילה

ניתן לראות כי האזרחים האוקראינים נחושים להגן על ביתם מפני הפולש הרוסי. ביטוי לנחישות זאת מביאה את האזרחים (המסוגלים לסייע) להתגייסות כמעט מוחלטת לצורכי הלחימה: מארגון מזון ותחמושת ועד לחימה ברחוב מול הכוחות הרוסים.

אפשר לחלק את התארגנויות לארבעה סוגים:

1. קבוצות חמושות המתארגנות תחת הנחיות והכוונת הצבא. קבוצות אלה התגייסו ככל הנראה, קיבלו מדים ונשק, ונהנים מאמצעי לחימה יותר טובים. כאן ניתן להזכיר גם את כוחות ההגנה הטריטוריאליים (קבוצה של מתנדבים האחראים על הגנת מרחב תחת שורות הצבא).

2. פרטים חמושים. אזרחים בודדים או בקבוצות קטנות שקיבלו נשק שפוזר ברחובות על־ידי המדינה. אלה פועלים בהתאם לאינטרסים הפנימיים שלהם, והשאלה המרכזית היא מה יקרה איתם ביום שאחרי?

3. אזרחים "לוחמים" (פרטים או קבוצות קטנות). משתמשים באמצעים פשוטים כמו סכינים, בקבוקי תבערה וכדומה. כמו כן, מבצעים פעולות אקטיביות שאינן חמושות (לדוגמה חסימת שיירות רוסיות באמצעות נוכחות על הכבישים, הפגנות, הצבת מחסומים וכדומה) ועד "גנבה" של רכב ורק"ם רוסי.

4. אזרחים מסייעים (פרטים או קבוצות קטנות). מסייעים לכוחות הלוחמים בכל דרך שניתן. למשל מתן אספקה, העברת מידע, ייצור אמצעי לחימה, ייצור ציוד ללוחמים ועוד. גישה זאת מביא לידי ביטוי את התאוריה של הוגה הדעות הצבאי הסיני, מאו דזה דונג, המחייבת את הקשר ההדוק בין האוכלוסייה המסייעת לכוחות המתקוממים.9

יתרונות הלחימה הטוטלית האוקראינית וחסרונותיה

לכוחות והאזרחים האוקראינים ישנם מספר יתרונות אך גם חסרונות למול הפולש הרוסי. יתרונות וחסרונות אלו באים לידי ביטוי במספר גורמים:

מרחבים פתוחים. לאוקראינה מרחב אדיר המשתרע בין רוסיה במזרח למספר מדינות אירופאיות במערב; מהצפון הגובל ברוסיה, בלארוס ופולין ועד הים השחור בדרום. רוב המרחב מישורי, מה שמאפשר תנועה רחבה של הכוחות הרוסיים הממוכנים ומקשה על הצבא האוקראיני לפעול מולם. ואולם תקופת הלחימה נמצאת במרכזו של החורף האירופאי – תקופה המלווה בטמפרטורות נמוכות, בשלג, בהיווצרות קרח ובריבוי משקעים – מה שמקשה על תנועת הכוחות הרוסיים בשדות הרחבים, ומחייב אותם להתכנס לצירי התנועה המרכזיים10 (לדוגמה לראות את השיירה שנעה לכיוון עיר הבירה קייב מצפון באורך של כ־65 ק"מ).11 מצב זה מאפשר לצבא האוקראיני, ובעיקר למיליציות החמושות, לתקוף בקלות את הכוחות ובעיקר את הכוחות הלוגיסטיים (למשל עצירת שיירות תספוקת, לקיחה בשבי של נהגים שהלכו לאיבוד בדרכים ועוד).

שטחים מיוערים. אוקראינה לא מבורכת בשטחים מיוערים גדולים ביחס לגודלה העצום. למרות זאת, כוחות צבאים בקבוצות קטנות ואזרחים משתמשים במרחב המיועד לצורך תפיסת מחסות, הנחת מארבים נגד תנועת הכוחות הרוסים וכדומה.

מרחב אורבני. המרחב האורבני פועל לטובת הגרילה במגוון דרכים. כניסה של צבא סדור ממוכן וכבד לתוך שטחים אורבניים, עושה אותו מטרה קלה ונוחה לכוחות הגרילה. במספר רב של סרטונים המופצים ברשתות השונות, ניתן לראות תנועה של שיירות בגדלים שונים בתוך המרחב הבנוי.12 עד כה, הצבא הרוסי13 לא פעל באופן אגרסיבי בשטח הבנוי, והישארות המבנים מאפשר לכוחות המיליציה שליטה (בתצפית ובאש) והפעלה שיטות גרילה שונות (בעיקר מארבים אורבניים), במטרה לתקוף את אותם יעדים הנעים ברחובות.

הכוונת כוחות. אזרחים בכמה מקומות מסייעים לכוחות הלוחמים, ומכוונים אותם למטרות שונות. לדוגמה אזרח אוקראיני שכיוון בעזרת אפליקציית המסמרים Viber אש ארטילרית אוקראינית לעבר כוח רוסי שעמד לפלוט לתוך הכפר שלו.14

כלי נשק. הגרילה חייבת להילחם עם מגוון רחב של כלי נשק, חלקם תוצרת בית, חלקם נלקחו כשלל מהאויב וחלקם סופקו ממקורות חיצוניים15 אוקראינה חימשה את הפרטים והמיליציות באמצעים שונים ללא הכרה וללא בקרה. נוסף עליהם, אמצעי לחימה רבים נוספים מגיעים מן השטח, מכלים שנפגעו או נעזבו, ולעיתים אף מדובר באמצעי לחימה משמעותיים כמו: מוקשים; חומרי חבלה; מטענים ועוד. כמו כן, אזרחים רבים החלו להרכיב אמצעי לחימה שונים, בדגש על בקבוקי תבערה שנמצאו יעילים מאוד נגד הרכבים והרק"ם הרוסי. הלחימה אינה מתבצעת רק באמצעות שימוש בכוח. המצב התרבותי הקרוב בין שני עמים מוביל לניצול כוחם של האזרחים האוקראינים מול כוחות הצבא הרוסי. אזרחים רבים יוצאים לרחובות ומנסים לעצור את הכוחות הרוסים תוך ניצול כוחה של השפה (חלקם מדברים את שתי השפות – רוסית ואוקראינית), הזהות, היסטוריה ארוכת השנים בין העמים ועוד.

תו"ל. נקודה מעניינת בחיזוק מאמץ הגרילה בכלל הרמות (בדגש על הפרט והקבוצות האזרחיות שלא התגייסו לכוחות הסדורים) היא פיתוח תו"ל. ניתן לראות כי תוך כדי לחימה ביצעו אנשים מסוימים, באופן שאינו סדור, למידה מהירה וכתיבת תו"ל ללחימה בכוחות הרוסיים. דוגמה לכך ניתן לראות בעלון שפורסם ברשתות החברתיות, ובו נראים נקודות התורפה של הכלים הרוסיים שבהם כדאי לפגוע עם בקבוקי תבערה, או הנחיות כיצד לפגוע בשיירות "המזדנבות" מאחור.

ארגון ושליטה. החיסרון המובהק של האוקראינים הוא היכולת של גורם צבאי אחד לתכנן את המאמצים השונים, ולהביאם לכדי אפקטיביות מול מוקדים נדרשים בפעולה, הגברת ההצלחות, הגנה על יעדים אסטרטגיים וכדומה. נוסף על כך, הבקרה על אותם פרטים וקבוצות חמושות אינו קיים, מה שמקשה על הפעלתם ושמירה על רציפות הלחימה שלהם.

הוראות לאזרח כיצד לעקוב ולהזיק לשיירות הלוגיסטיות של הצבא הרוסי

הוראות לאזרח כיצד לעקוב ולהזיק לשיירות הלוגיסטיות של הצבא הרוסי

שיטות הפעולה הרוסיות שאינם מיושמות בשטח

הצבא הרוסי עדיף על הכוחות האוקראיניים והמיליציות החמושות בפרמטרים רבים. אם זה בטנקים חדשים, במערכות אש מגוונות ובשליטה כמעט מלאה בשמיים ובים. העדיפות הנוספת העיקרית היא גודלו, הנמצא במקום השני אחרי הצבא האמריקני. הצבא הרוסי כולל כ־1.1 מיליון מפקדים וחיילים (850 אלף בסדיר ו־250 אלף בשירות מילואים), כוח אווירי עם מעל מ־4,000 כלי טיס שונים וכוח ימי המונה מעל 600 כלי שייט שונים. במרחב היבשתי עומדים לטובת הצבא הרוסי יותר מ־12 אלף סוגים שונים של טנקים ועשרות אלפי כלי רק"ם שונים, מערכות ארטילריה, מערכות טילים ועוד.16 אליהם נוסף כמובן ארסנל משמעותי של נשק גרעיני. יתרונות אלה יכולים לתת לצבא הרוסי עדיפות משמעותית במלחמה סדורה מול כוחות גדולים המנוהלים כצבא סדור, אולם הם הופכים לחולשותיו בהתמודדות עם כוחות קטנים ובלתי סדורים כמו מיליציות חמושות המנהלים לחימת גרילה נגדו. דבר נוסף שאינו בא לידי ביטוי כפי שציפו הרוסים הוא הפעלת כוחות ה־BTG (Battalion Tactical Group), שמביאים עימם יכולת תמרון משולבת הכוללת: כוחות רגליים, הנדסה קרבית, סיוע ארטילרי ברמת הכוח, הגנה אווירית ובעיקר כוחות לוגיסטיקה צמודים. כוחות אורגניים אלה כבר פעלו באוקראינה בשנים 2013–2015, ובמיוחד בלחימה במחוז דונבאס, כך שיש להם ניסיון מבצעי עשיר במרחב. שימוש נכון בכוחות אלה ייתכן שהיה מסייע לכוחות הרוסיים להתמודד טוב יותר מול הגרילה. לראייה ניתן לחזור ללקחי העבר מאפגניסטאן, שבה התמודדו הכוחות הרוסיים עם גרילה המצוידת במיטב "התוצרת" המערבי.

אחת השיטות הטובות להתמודדות עם כוחות גרילה המסבים נזק כבד לכוחות ממוכנים ולשיירות הלוגיסטיות, היא להניע כוחות רגליים מקדימים שיאבטחו את האגפים השונים של הכוח, יחד עם הפעלת חיפוי אווירי (מסוקי קרב, כטמ"מים וכדומה) שיסייר, יאתר וישמיד כוחות קטנים. את המרכיב הזה למדו הרוסים במלחמת אפגניסטאן הראשונה (1979–1989),17 אך נראה כי הוא אינו מיושם כמעט במלחמה הנוכחית. יתרה מכך, בחלקה הראשון של הלחימה לא נראה כי חיל האוויר הרוסי בכלל מגיע לידי ביטוי, ופעולותיו המועטות כושלות כאשר מטוסים ומסוקים נפגעים ויוצאים מכלל שימוש מבצעי.18

היעדר קווי חזית ברורים בארץ רחבת הידיים, והצורך של הסובייטיים לנוע על גבי צירי תנועה נתונים, הביאו את היתרון הממשי של כוחות הגרילה האפגאנית נגד התנועה הסובייטית. נוסף על כך, היעדר מקומות מסתור ומחסה לאורך הדרכים אפשרו לגרילה יתרון ביכולת הפגיעה בכוחות הסובייטיים. בעיה משמעותית נוספת הייתה יכולת השליטה ויצירת תמונת מצב מיקום הכוחות, שהקשתה על סיוע לכלים בודדים או שיירות קצרות שנתקפו. הגרילה האפגאנית, יחד עם יועצים שונים מהמערב, הכירו היטב את התוכניות של הצבא הסובייטי – דבר שאִפשר לכוח הגרילה להתמקם בצורה נוחה בשטח, לשלוט בו ולתקוף ממנו את היעדים.

באפגניסטאן הבינו הכוחות הסובייטיים שכדי להמשיך ולנוע קדימה, הכוחות חייבים לחסום ולבודד את מרחב הפעולה שלהם, בדגש על קווי התקשורת הלוגיסטיים שלהם. רק בשלב מאוחר הקצה הפיקוד הסובייטי כוחות רגליים וממוכנים כדי לאבטח את שיירות האספקה על־ידי תשלובת של כוחות רגליים, טנקים והנדסה. לקח נוסף שעלה מהלחימה באפגניסטאן הוא השימוש בכוחות הסיור ככוחות רגליים מובחרים, ולא לטובת משימות סיור מקדימות. מכאן נובע בין היתר חוסר היכולת לאבטח את התקדמות הכוח, איסוף מודיעין מקדים וסגירת מעגלים לתקיפת כוחות הגרילה האפגנים.

השוואה בין מלחמת אפגניסטן (1979–1989) והמלחמה באוקראינה (2022)

השוואה בין מלחמת אפגניסטן (1979–1989) והמלחמה באוקראינה (2022)

סיכום ומסקנות עד כה

הכותרת שנבחרה למאמר משקפת קודם כל את שנת תחילת המלחמה, אך בעיקר את ספרו הנודע של ג'וזף הלר19 מלכוד 22. ספר זה מתאר את המלכודת שנכנסים אליה כאשר רוצים לעשות דבר כדי לשנות את המצב. לפי רעיון זו, הפעולה הרוסית שרצתה לפרק את אוקראינה הביאה בדיוק לתוצאה ההפוכה, והכניסה את הרוסים למלכודת שבה כל העם האוקראיני פונה לסייע במאמצי המלחמה, ואזרחים רבים מתייצבים מול מכונות הברזל הכבדות של הרוסים בידיים חשופות. העבר מלמד אותנו כי גורמים בעלי אידיאולוגיה חזקה המוכנים להקריב עצמם על ביתם, ימשיכו לפעול כל העת נגד כל כובש. פעולות אלה עברו במקרים רבים מהצבאות הסדורים אל ארגונים סמי־צבאיים (במקרה הנדון למיליציות אזרחיות חמושות למחצה). המשך הלחימה הרוסית באוקראינה תגרור את הרוסים לתקופה ארוכה שבה ימשיכו שאריות הצבא האוקראיני והמיליציות לפעול יותר ויותר בצורת לחימת גרילה נגד הצבא הרוסי הכובש. נראה כי הבלגן המסתמן במרבית החזיתות20 מוביל ללחימה בלתי מאורגנת של הכוחות הרוסיים, וניתן לראות כי תו"ל הלחימה הרוסי לא בא לידי ביטוי בכל שלבי הלחימה.21 סוגיה זאת מאפשרת לגרילה האוקראינית לבוא לידי ביטוי בצורה גבוהה יותר, ולהביא לתוצאות ניכרות הנראות בשטח.

המפתח העיקרי להצלחת הגרילה האוקראינית הוא הירתמות ההמונים בכלל השלבים (משלב ייצור אמצעי לחימה ביתיים, רשתות הסוואה ועד התגייסות ללחימה פיזית ושימוש באמצעים שונים – כולל טילי נ"ט וכדומה). העברת תו"ל לחימה לכוחות הגרילה בכלל הרמות, באמצעים פשוטים (בעיקר תמונות), מאפשר לתת לאזרחים בכל המדינה כלים אפקטיביים להתנגדות, אשר לא אחת מצליחים לעקב ואף לפגוע קשות בכוחות הרוסים.

בהקשר הישראלי ניתן לראות שני שלבים עיקריים שבהם יפגשו כוחות צה"ל גרילה מהסוג שמוצג באוקראינה. שלב ראשון נראה כבר במבצע "שומר חומות" ב־2021, ובו חסמו מפגינים דרכים ופגעו באזרחים. במבצע הבא יביאו מפגינים אלה לידי ביטוי חלק ממה שראו בלחימה האוקראינית ויחסמו צירי תנועה משמעותיים, שהכרחיים לשם צבירת הכוח, יפגעו בשיירות לוגיסטיות ועוד. נכון הדבר כי בתוך שטח ישראל למשטרה יתרון גדול יותר בניהול ובשליטה בצירים מלכוחות הרוסיים באוקראינה. ואולם שיבוש צבירת הכוח והתנועה הלוגיסטית תהיה מהותית כאשר הצבא נדרש לעמוד בזמנים קצרים ומוגדרים.

שלב שני הוא בתוך מרחב התמרון היבשתי. עד כה לא פגש צה"ל במלחמותיו השפעה אקטיבית מובהקת של ה.אזרחים מול תנועת הכלים והשיירות. גופים לוחמים רבים בעולם לומדים כל העת, בדיוק כמו צה"ל, ומבינים כי השימוש בגרילה ברמות שונות נגד צבא סדור מוכיחה את עצמה. ארגון יעיל של הכוח האזרחי במרחבי הלחימה, בדגש על צירי התנועה, ישבש את התמרון וידרוש אמצעים נרחבים כדי להתמודד עימו.

 

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן: https://bit.ly/3ledAzz

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן

הערות

  • ברלוביץ', א' (2022, 27 בפברואר). תובנות מהלחימה באוקראינה, דוח מס' 1. זרוע היבשה, מערך התמרון, המכון לחקר לוחמת היבשה. סימוכין: מ"ח 100042; דרוק, ד' (2022, 10 במרס). שבועיים לפלישה – מחשבות על המלחמה באוקראינה. מערכות

    https://bit.ly/3IbW2xk

  • דונג, ד,מ' (2017). על לוחמת גרילה (תרגום, עריכה ומבוא: טל טובי). המכללה לפיקוד טקטי, קורס פו"ם "אלון", המרכז ללימודים צבאיים

  • שם

  • Trofimov, Y. (2022). A Ukrainian Town Deals Russia One of the War's Most Decisive Routs. WSJ

    https://www.wsj.com/articles/ukraine-russia-voznesensk-town-battle-11647444734?mod=e2tw

  • Pacura, B. (2022). Ukrainian troops destroyed tanks and shotdown Russian helicopters. Pictures of the damage done to the Russian army. Tylaz

    https://www.tylaz.net/2022/02/24/ukrainian-troops-destroyed-tanks-and-shot-down-russian-helicopters-pictures-of-the-damage-done-to-the-russian-army

  • לא נראה כי בשיטה אחרת של הפעלת כוח יש למי מהכוחות האוקראינים יכולת להחזיר שטחים שנכבשו

  • למרות חימושם בנשק מערבי, המטריד רבות את הכוחות הרוסים הפולשים

  • Pacura (2022)

  • Tovy, T. (2009). War against revolutionary forces The Halacha behind the act [Hebrew]. Army and Strategy - INSS, 2; Tovy, T. (2017). On Guerrilla Warfare (Mao Zedong) [Hebrew]

  • שמואל, ש' (2022, 3 במרס). צמ"מ לניתוח הלחימה בין רוסיה לאוקראינה 2022. מרכז דדו, פרסום מס' 1, עמ' 18

  • אורך השיירה הרוסית הנעה מצפון לכיוון עיר הבירה קייב – נכון ל־5 במרס 2022

  • דוגמה לשיירה רוסית שנתקפה על ידי הכוחות האוקראינים בתוך השטח הבנוי:

    https://twitter.com/BVasylchenko/status/1504124118240747523?t=KEPCtwk1swthQFOAQxKZig&s=08

  • נכון ל־10 במרס 2022

  • Trofimov (2022)

  • Sabbagh, D. (2022). Weapons from the west vital if Ukraine is to halt Russian advance. The Guardian

    https://www.theguardian.com/world/2022/feb/28/weapons-from-the-west-vital-if-ukraine-is-to-halt-russian-advance; Beale, J. (2022). Ukraine: Are arms shipments from the West making a difference?. BBC.

    https://www.bbc.com/news/world-60655349\

  • 2022 Russia Military Strength

    https://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.php?country_id=russia

  • אייל, י' (1994). לחימת גרילה, הלחימה הסובייטית נגד גרילה באפגניסטן. אג"ם-תוה"ד/מחלקת היסטוריה, חוברת מס' 1; אייל, י' (1995). לחימת גרילה, הלחימה הסובייטית נגד גרילה באפגניסטן, אג"ם-תוה"ד/מחלקת היסטוריה, חוברת מס' 2

  • ברלוביץ', א' (2022, 6 במרס) לאן נעלם חיל האוויר הרוסי? בתוך: תובנות מהלחימה באוקראינה, דוח מס' 3. זרוע היבשה, מערך התמרון, המכון לחקר לוחמת היבשה. סימוכין: מ"ח 100046.

  • הלר, ג' (1971). מלכוד 22. (ב' לנדאו ו־ב' הדר, תרגום). ביתן

  • נכון ל־10 במרס 2022

  • שמואל (2022). עמ' 18–20