תפיסת הביטחון הלאומי של טורקיה - מעצבים מרכזיים
לטורקיה מעמד של מעצמה אזורית בעלת עוצמה צבאית וביטחונית. חרף האתגרים הכלכליים שהיא חווה, כלכלת טורקיה עדיין מהווה אחת מעשרים הכלכלות הגדולות בעולם (20G). בשני העשורים האחרונים שואף שליט טורקיה ארדואן למצב את טורקיה כמעצמה עולמית משמעותית ולא רק אזורית, המהווה מופת עבור העולם האסלאמי. מעצמה החותרת באופן פעיל להגמוניה הן בסביבתה הקרובה ובמזרח התיכון, והן בקרב העולם הסוני (Cagaptay, 2017).
ארדואן מקדם תפיסת ביטחון לאומי המושתתת על שני מעצבים מרכזיים: ניאו־עות'מאניותYeni) (Osmanlıcılık ופאן־אסלאם Uzer, 2018)), תוך שהוא דוחק הצידה את ה"כמאליזם" (Kemalizm) המכונה גם "אטאטורקיזם" (Atatürkçülük)- עקרונות היסוד של טורקיה המודרנית, שהתווה מייסדה, מֻצטפא כמאל אטאטורק Mustafa Kemal Atatürk)). עקרונות אלה כוללים בין היתר את עקרון החילוניות (Laiklik) הן בהיבט של הפרדת הדת מהמדינה והן בהיבט מקומה של הדת בחיים הציבוריים ובחינוך, וכן את עקרון הניטרליות במזרח התיכון (Ortadoğuda Tarafsızlık).
תפיסת הביטחון הלאומי של טורקיה עברה תמורות מהותיות תחת תקופת שלטונו של ארדואן, ובמיוחד לאחר כישלון ניסיון ההפיכה ב־2016, והיא מביאה לידי ביטוי את תפיסת האסלאם הפוליטי מבית היוצר של "האחים המוסלמים". תמורות אלה בתפיסת הביטחון הלאומי של טורקיה כוללות - מעבר מגישה מתונה לגישה אקטיבית ואסרטיבית עד כדי "הליכה על הסף"; שאיפה לעצמאות מדינית, ביטחונית וצבאית ולא הישענות על מעצמה זרה (ארצות־הברית); נכונות לשלם מחירים ברמה הבין־לאומית עד כדי פגיעה ביחסי טורקיה עם שכנותיה; תהליכי קבלת החלטות ריכוזיים, תוך נטרול גורמי כוח ממסדיים.
לצד זאת, מעצב אחד עומד בעינו במהלך כמעט מאה השנים לקיומה של טורקיה המודרנית - המעצב הלאומי הטורקי המעניק חשיבות גבוהה למקומה של הלאומיות הטורקית: ההישגים הלאומיים והקשרים של טורקיה עם קהילות טורקיות או דוברות טורקית ברחבי העולם. מעצב זה גם זוכה לכינויים: "הכבוד הלאומי הטורקי" ו"הגאווה הלאומית הטורקית".