עשרים שנים ליציאה מלבנון - ספר מופת טקטי להבנת רצועת הביטחון

סא"ל (מיל') ד"ר דותן דרוק , חבר הקתדרה ללימודי צבא במכללות הצבאיות בצה"ל ומנל"ח בעוצבת עקבות הברזל 24.05.2020

הספר "מלחמה ללא אות" של משה (צ'יקו) תמיר הוא חובה למפקד הישראלי, שבו ילמד על חשיבה צבאית תחבולנית, והתמודדות עם אתגרים שונים לרבות אירועים בעלי פוטנציאל משברי

בזמן פיקודו על יחידת אגוז הציב תמיר דפוס פעולה של "הכלת שטח", שעיקרו הצבת כוחות השולטים על שטח גדול יחסית, כך שמחבלים שינועו במרחב לא יוכלו להימלט לאחר מכת האש הראשונה כפי שקרה במקרים רבים. מבנה הפלוגות ביחידה כלל ארבעה צוותים, כך שניתן היה לבצע מבצעים פלוגתיים, בהם לפחות שלושה צוותים הכילו שטח מסוים וצוות רביעי היה כוח עתודה. אחת הדוגמאות לדפוס פעולה זה היה מבצע "תיק פלילי" בינואר 1998, שנועד לפגוע במאחזי המחבלים שהיו בכפר הנטוש סֻג'וד, בגבעת א־צפחא וב"אורן הישן", המקום שבו נהרג מפקד פלחה"ן צנחנים נדב מילוא חודשים קודם לכן. כל ארבעת הצוותים של אחת הפלוגות השתתפו במבצע: הצוות הצעיר התמקם במוצב סֻג'וד; צוות שני עם החפ"ק של תמיר התמקם בכפר הנטוש; צוות שלישי עם חפ"ק סמ"פ שהיה אמור להתמקם בגבעת א־צפחא נתקל בעלייתו לגבעה, פגע במחבלים אך חזר למוצב ריחן עם פצוע מהכוח; וצוות רביעי התמקם בפאתי "אורן הישן" והמתין יממה. ביום השני של המבצע סרק הצוות עם חפ"ק המ"פ את מאחז המחבלים במקום, תוך שהוא מסתייע בצוותים שהתמקמו בשטח מדרום ומצפון, נתקל במחבלים שהיו במאחז ופגע בהם. במהלך הלחימה נפצעו מפקד הצוות, מקלען החוד והחובש. דפוס הפעולה "הכלת שטח" הצליח, הפלוגה הצליחה לפגוע במחבלים ועוצמת הכוחות אפשרה את השלמת המשימה ופינוי הנפגעים שלא תחת לחץ רב מדי של האויב, כפי שהיה במקרים אחרים ברצועת הביטחון. את תקופת שירותו האחרונה בלבנון עשה תמיר כמח"ט חירם. בתקופה זו צמצם צה"ל את פעולותיו ההתקפיות, והתרכז בהגנת המוצבים והצירים. בספר תיאר את התמודדותו עם איום המטענים. דפוס הפעולה היה שימוש במודיעין להתרעה שהוכוון גם עבור הכוחות בשטח, כך שמידע על מחבלים שתכננו להניח מטענים הוביל לביצוע מבצעים (לרוב מארבים) שהתמקמו על נתיבי התנועה של חוליות המטענים והרגו אותם.

ספרו של תמיר הוא עדות של מפקד שטח נועז, תחבולן, גמיש ויוזם, שמתאר את התפתחות הלחימה של צה"ל ברצועת הביטחון דרך ההצלחות והכישלונות הטקטיים, תוך שהוא מציג בצורה תמציתית את תובנותיו לגבי המצב המערכתי ואף האסטרטגי שהיה מסגרת לפעולות הטקטיות שהוא מתאר. מלחמה ללא אות הוא ספר חובה למפקד הישראלי, שבו ילמד על חשיבה צבאית תחבולנית, התמודדות של מפקד עם אתגרים מסוגים שונים לרבות אירועים בעלי פוטנציאל משברי. דרך סוגיות אלה ילמד פרק בהיסטוריית הלחימה של צה"ל - הלחימה ברצועת הביטחון בשנים 2000-1985. תמיר כתב את הספר בעודו משרת בצה"ל בתפקידי פיקוד קרביים, ונכון שיהווה דוגמה וקול קורא למפקדים נוספים.

משה (צ'יקו) תמיר, מלחמה ללא אות, מערכות, 2005, 283 עמודים

משה (צ'יקו) תמיר, מלחמה ללא אות, מערכות, 2005, 283 עמודים

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן