היטשטשות הגבולות בין הממד הפיזי לדיגיטלי תהיה המעצב המרכזי בעשורים הקרובים. מי שישיג עליונות במידע ובידע, ישלוט בתהליכים המרכזיים

ציר הזמן של ההיסטוריה האנושית רצוף עשרות מהפכות: מגילוי האש והמצאת הגלגל ועד המהפכה התעשייתית. מהפכות אלה שינו לחלוטין את התפקוד האנושי, והטביעו חותם גם על תופעת המלחמה. בפתחה של המאה ה־20 רווחה ההנחה שהטוב שהביאה המהפכה התעשייתית לאנושות - חשמל, מים זורמים ונתיבי תחבורה - ירחיק את המלחמות וימקד את המדינות בהפקת מרב הרווח מהחידושים.

המציאות, כידוע, הוכיחה אחרת. בפתחה של המאה ה־21, מהפכת המידע והמהפכה הדיגיטלית כבר בעיצומן. במהפכה התעשייתית למד האדם לתעש תהליכי ייצור, ולייצר באופן המוני. במלחמת העולם השנייה הפך הייצור ההמוני לשם המשחק. הצד שידע לייצר יותר טנקים או נושאות מטוסים ולשלוח אותם לחזית - הוא זה שהשיג את היתרון המשמעותי בשדה הקרב.

במסגרת המהפכה הדיגיטלית משתנה שוב המשחק. איכות, דיוק, מהירות, ובעיקר ידע - הם שיקבעו את תוצאות מלחמות העתיד. המהפכה הדיגיטלית היא כנראה האירוע המשמעותי ביותר שישפיע על המאה ה־21. מה תחולל המהפכה הדיגיטלית במלאת 100 שנה למדינת ישראל, ומה תהיינה השלכותיה? מה תעשה לצביונן של מלחמות או לדרכים למניעתן?

בבואנו לשרטט קווים לדמותו של העידן הדיגיטלי בשנת 2048, ולהשפעתו על מושג העליונות המודיעינית ועל תופעת המלחמה, עלינו לענות על שתי שאלות. הראשונה, יש לברר בקווים גסים כיצד תיראה המציאות הטכנולוגית בעתיד. השאלה השנייה, בהתבסס על כך, עלינו להבין מה תדרוש המציאות הזאת מאיתנו - אילו תפוקות יידרש אמ"ן לספק כדי לאפשר לצה"ל לממש את ייעודו, ומה עלינו לעשות כדי להבטיח את יכולתו לספקן? כיצד ייראה המאמץ לדעת, להבין ולהשפיע?

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן או על "הורדת PDF"

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן: https://bit.ly/3ledAzz

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן