באמצעות רה־ארגון של המבנה המבצעי, על בסיס הטכנולוגיה והפלטפורמה המבצעית הקיימת, ניתן יהיה לתת מענה לאתגרים מורכבים, לקבל תמונה מדויקת יותר של שדה הקרב בזמן אמת ולהציל חיים
טנקים פגועים במלחמת יום הכיפורים. מימוש לקחי המלחמה בעקבות פגיעות רבות בכלי רק"ם

טנקים פגועים במלחמת יום הכיפורים. מימוש לקחי המלחמה בעקבות פגיעות רבות בכלי רק"ם

בעידן המודרני העולם משתנה בקצב מואץ. גם בתחום הצבאי יש גורמים משפיעים שמשתנים בקצב מהיר, ומחייבים כל הזמן ערנוּת ועריכת שינויים בהתאם. בזירות שמסביבנו מתרחשים שינויים משמעותיים, שעשויים להשפיע על שדה הקרב העתידי:

 מגמת העיור שמצמצמת את השטחים הפתוחים.
 שימוש בתווך התת־קרקעי למסתור, למיגון, לניוד, לחציית מכשול עילי ולתקיפת פתע.
 לחימה נגד ארגונים המתאפיינת בתור לוחמה זעירה א־סימטרית, ולא לחימה קונוונציונלית נגד צבאות.
 לחימה בשטח בנוי שמקשה מאוד על השליטה בכוח ועל הזיהוי של כוחותינו (עמית או טורף), לעומת הלחימה שנעשתה בעבר בשטחים פתוחים.
 חטיפות אסטרטגיות - אחד האיומים שמנצל לרעה את רגישותה של החברה הישראלית לחיי חייליה. חטיפה אסטרטגית עלולה להוביל להסלמה, ואפילו למלחמה (כמו במלחמת לבנון השנייה). חטיפות תוך־כדי לחימה עלולות לשנות את תוצאותיה של המלחמה (למשל, במבצע "צוק איתן").
 קטלניות החימוש - הפיתוחים בתחום החימוש גורמים לכמות רבה של נפגעים, לקושי לזהות חללים בשל היעדר ממצאים ולפגיעה באפשרות להתחקות אחר עקבותיהם של נעדרים. יש סוגי חימוש שפגיעתם ברק"ם יוצרת תחמוצת רעילה שמסכנת את בריאותם של המחלצים.

עם זאת, יש שינויים טכנולוגיים (הנמצאים בשימוש במערכות האזרחיות) שעשויים לסייע במתן מענים לאתגרים בשדה הקרב - כיום ובעתיד. במאמר הזה נסקור את השינויים העיקריים בתחומים הבאים: טכנולוגיות אלקטרוניות לזיהוי מיקום; תגי זיהוי אלקטרוניים פסיביים המאפשרים זיהוי מלא וצבירת נתונים בנוגע לכל עצם שאליו הם מוצמדים; טכנולוגיות תקשורת מתקדמות. כמו כן, חלו שינויים בתחום מזעור הרכיבים האלקטרוניים ובתחום הפחתת צריכת האנרגיה. השינויים האלה בשדה הקרב מחייבים לעדכן כל הזמן את הפרדיגמות, ולהתאים להן את בניין הכוח.

לקריאת המאמר המלא לחצו על ה־PDF

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן