עד קצה היכולת חטיבה 7 במלחמת יום הכיפורים
עד קצה היכולת מתאר את לחימת יחידות חטיבה 7 והחפ"ק שלה במלחמת יום הכיפורים. החטיבה נערכה במחצית הצפונית של רמת הגולן מול נחשולי הדיוויזיות הסוריות בניסיונות הבקעתן החוזרות ונשנות. ביום ג, 9 באוקטובר, לאחר ארבעה ימי לחימה רצופים, ללא תגבור, על סף שבירה וכנגד כל הסיכויים, הצליחה חטיבה 7 לבלום את מאמץ ההכרעה האחרון של הסורים, ולמנוע את כיבוש צפון רמת הגולן. יומיים לאחר מכן הבקיעה החטיבה לעומק סוריה כ“חוד החנית" של פיקוד הצפון לכיבוש המובלעת הסורית ולאיום על דמשק.
אל"ם יאנוש בן גל מח"ט 7: “הערכתי אז שאנחנו הולכים ומתמוטטים. מפסיקים להיות יחידה חטיבתית מאורגנת. הטנקים שלנו, אפילו אם יחזיקו מעמד, יילחמו כבודדים. 30-20 דקות שלא הייתה שליטה, לא של מ"פ, לא של מג"ד, ולא של מח"ט. כל אחד נלחם את מלחמתו האישית, “לחיות או לחדול". זה יצר אצלי תמונה שהולכת להיות התמוטטות, איבדתי את השליטה. בייחוד הטרידה אותי הסכנה שכוח סורי ניכר יבקיע את קו הבלימה ויגיע לכביש קוניטרה־מסעדה, לציר האסטרטגי. במצב זה מערך הבלימה שלי יתמוטט.
חשבתי להורות לסגת מעמדות השליטה על “עמק הבכא" לרכס האחורי, בין התלים הגבוהים. נטלתי את מכשיר הקשר והתכוונתי להורות לקהלני ולשאר המפקדים “להתקפל". התקשרתי לרפול ואמרתי לו שהמצב חמור ושאיננו יכולים להחזיק מעמד. רפול הפציר בי שנחזיק מעמד עוד דקות אחדות, שכן יוסי בן חנן עם כוח חדש בדרך אלי. הכמה דקות נמשכו “כנצח" ארוך מנשוא".
אילן סהר, אל"ם (מיל'), יליד מושב גת רימון, בוגר המכללה לביטחון לאומי, מוסמך אוניברסיטת ת"א במגמה להיסטוריה. אילן שימש במלחמת יום הכיפורים כקצין המודיעין של חטיבה 7 ברמת הגולן. בהמשך שירותו היה קמ"ן אוגדה בסיני, מפקד בית־הספר לסיור וקמ"ן פיקוד הדרום. הספר הוא פרי עבודות מחקר שביצע עבור מחלקת ההיסטוריה של צה"ל.