מלחמת יום הכיפורים נפתחה בהפתעה כפולה, מצבית ובסיסית. מצבית - כיוון שהכוחות הסדירים הופתעו מהמועד שבו נפתחה המלחמה. רבים מהם אף המשיכו לחשוב לאחר שכבר פרצה שמדובר ביום קרב בלבד. בסיסית - כיוון שקרסה תפיסת עולם שלמה, שגרסה - בין היתר - כי די בצבא הסדיר כדי לבלום את האויב על הגבולות שנוצרו בעקבות מלחמת ששת הימים.
יתר על כן, קרסה גם התפיסה של בניין הכוח שנשענה על הטנק, על המטוס ועל ההתרעה המודיעינית, כך שצה"ל נכנס למלחמת יום הכיפורים בתנאים הגרועים ביותר שניתן להעלות על הדעת. הנסיבות שבהן פרצה מלחמת יום הכיפורים מתאימות במדויק למושג ”הפתעה" כפי שהוא מוגדר בספרי התו"ל הצבאיים. במאמר הזה מוצג כיצד צה"ל - שנבנה במשך שנים רבות להתמודדות עם מצבי החירום הקיצוניים ביותר - התמודד בהצלחה עם מצב הפתיחה הבלתי אפשרי הזה עד כי יוזמי המלחמה התחננו בסופו של דבר להפסקת אש.
צבאות מצרים וסוריה פתחו במתקפה כוללת, סימולטנית, והגיעו בתחילת המלחמה להישגים בשתי הזירות אל מול הכוחות הסדירים של צה"ל לאחר הבקעת מערכי ההגנה הישראליים וכיבוש שטחים. ב־10 באוקטובר - ארבעה ימים לאחר פתיחת המלחמה - כבר סיים צה"ל את מתקפת־הנגד בפיקוד הצפון: הוא כבש מחדש את כל רמת הגולן (חוץ מאשר את החרמון) והשמיד את הכוח הסורי התוקף. בתוך 48 שעות נוספות הבקיע את מערכי הסורים והחל בירי ארטילרי ארוך טווח על פרברי דמשק. צה"ל אף היה מתקרב עוד יותר לבירת סוריה אלמלא הגיע לשדה המערכה ב־12 באוקטובר חיל המשלוח העיראקי אשר מנע זאת.
בזירת הדרום כשל אומנם צה"ל באופן שלומיאלי במתקפת־הנגד הפיקודית ב־8-9 באוקטובר, אך התעשת, החליף את הפיקוד בזירה, התארגן מחדש ושישה ימים אחר כך כבר הביס את השריון המצרי התוקף לכל רוחב החזית ב־14 באוקטובר. בתוך שלושה ימים נוספים צלח את התעלה והעביר את הלחימה לאפריקה ולעורף האופרטיבי המצרי. בתוך שישה ימים נוספים כיתר את הארמיה ה־3 המצרית ועצר במרחק של 101 ק"מ מקהיר. הארמיה ה־3 ,למעלה ממחצית הצבא המצרי הנותר, הייתה מושמדת בוודאות אלמלא התערבו המעצמות - ארה"ב ובריה"מ - להצלתה.
בתוך 20 יום הופגן במלחמת יום הכיפורים מהפך בשדה הקרב ללא אח ורע בתולדות המלחמות. בריה"מ, שנתפסה בהפתעה דומה ב־22 ביוני 1941, נזקקה לחצי שנה (שבה איבדה 5.5 מיליון לוחמים) עד שיצאה למתקפת־נגד יעילה ב־5 בדצמבר 1941. ארה"ב, שהופתעה מהמתקפה היפנית ב־7 בדצמבר 1941, נזקקה לארבעה חודשים עד אשר הצליחה להוציא אל הפועל תקיפת אוויר סמלית נגד טוקיו באפריל 1942 (פשיטת דוליטל).
הגורמים למהפך הזה שחולל צה"ל בזמן כה קצר במלחמת יום הכיפורים הם בעיקר רוח הלחימה והמקצועיות של מפקדי צה"ל ושל חייליו, והם נלמדים בבתי ספר צבאיים רבים בעולם. חיל הים השיג עליונות בים בשתי זירותיו - בים התיכון ובים סוף - הודות לחידושים מהפכניים שאימץ בתחום הלוחמה הימית. המצרים, שהבינו כי גם בתנאי הפתיחה המוצלחים ביותר אין באפשרותם להשמיד את ישראל, פנו בעקבות המלחמה להסדרים מדיניים. למעשה, שום מדינה ערבית לא ניסתה מאז לצאת למתקפה סדורה נגד ישראל. תחת זאת פנו הערבים לאסטרטגיה חלופית שכוללת מלחמה כלכלית (למשל, חרם הנפט), דיפלומטית (ניסיונות לדה־לגיטימציה), טרור (כולל טרור טילים) ותעמולה.