הספר דן בסוגיות צבאיות עקרוניות ומנתח לאורן קרבות של צה"ל, ברמה הטקטית והאופרטיווית. המחבר מציג שני גורמים כמרכזיים להשגת הצלחה בשדה הקרב: המפקד והתחבולנות. "אל לנו להסתפק במפקדים שרק 'יהיו בסדר'[...] יש לטפח את כושר האילתור, היוזמה והיצירתיות הטבועים באופיו של המפקד הישראלי בלא להתפשר על רמתו המקצועית”. "התחבולנות היא תמציתה של חוכמת המלחמה: [...] בכל שנעז לנקוט תחבולות תגבר ההצלחה. משך הלחימה יקצר ומחיר המלחמה יקטן”.
"ספרו של תא"ל (מיל') אלישיב שמשי רואי לעיון ולהמלצה בעיקר בגלל היותו שייך לקבוצה המצומצמת־מדי של ספרים צבאיים, שעיסוקם העיקרי איננו בזכרונות לוחמים ומפקדים, אלא במסקנות ובלקחים שראוי ללמוד מניסיונם של הכותבים ומן הניסיון הרחב יותר של מלחמות ישראל. המחבר אינו מבקש להפתיע, אלא משתמש באמות המידה המוכרות והבדוקות כדי לנסות ולהוכיח, כי האמיתות הנכונות תמיד נכונות גם במקומותינו: העיסוק הצבאי הוא עיסוק מורכב ובעייתי, שיש בו היגיון משלו ויש לו חוקים משלו. החוקים מוכחים משכבר הימים, והם תמיד פשוטים – אבל תמיד קשים מאוד ליישום; וכל הבוחר בדרך קלה, או שאיננו מכיר את הגיון המלחמה, או שאינו משכיל לעשות את השימוש הנכון בכללים הצבאיים – ישלם את המחיר".
תא"ל (מיל') אלישיב שמשי, יליד תל־אביב, בוגר אוניברסיטת בר־אילן בכלכלה ובמינהל עסקים. עוטר בעיטור המופת על תפקודו כמג"ד טנקים בחזית המצרית במלחמת יום הכיפורים. שירת בתפקידים בכירים במערך השדה ובתפקידי מטה והדרכה. ספרו הראשון, סערה באוקטובר, ראה אור ב־1986 בהוצאת "מערכות".