נושאו המרכזי של הספר הוא התמודדותן של אומות קטנות עם בעיות קיומיות, ועמידתן במצבי משבר ועימות מול עוינותן של שכנות גדולות וחזקות.
המחבר מעלה את קורותיהן והתנהגותן של שלוש אומות אירופאיות בתקופת מלחמת העולם השנייה - צ'כסלובקיה בימי "משבר מינכן"; פינלנד ב"מלחמת החורף" ופולין, שגרמניה וברית־המועצות פלשו לשטחה. חלקו ההיסטורי של הספר כולל פרשיות מרתקות ומאיר באור חדש את דמויותיהם ומעשיהם של מדינאי אירופה דאז ובראשם "שלושת הגדולים": רוזוולט, צ'רצ'יל וסטלין.
הספר מעלה את השאלה כיצד יכולה אומה קטנה לבצר את ביטחונה ולהגדיל את חוסנה. כרוכות בכך סוגיות של דבקות בגבולות היסטוריים מול הומוגניות אתנית־תרבותית; בחינת "זכות ההגדרה העצמית" כעקרון על ביחסים הבין־לאומיים; ניתוח התנאים שבהם ניתן להשיג הסכמה לאומית למלחמה; האיזון הנאות בין השימוש בעוצמה צבאית וניהול משא ומתן דיפלומטי; וכמובן המשקל שאומה קטנה יכולה לייחס לחסותה של מעצמה ידידותית ולערובות בין־לאומיות.
סא"ל (מיל') יוחנן כהן נולד בפולין, ועלה ארצה ב־1937. היה בין מייסדי קיבוץ תל־יצחק (מיישובי "חומה ומגדל"). היה אחד משלושת הארצישראלים הראשונים, שיצאו מייד עם סיום מלחמת העולם השנייה לפולין בשליחות סודית מטעם המוסד לעלייה ב', כדי לסייע בארגון "הבריחה" היהודי. באותה תקופה ביקר פעמים אחדות בצ'כסלובקיה, ובמהלך שליחותו נאסר פעמיים. במלחמת השחרור שירת בחטיבת גולני. במשך השנים מילא שורת תפקידים ציבוריים וממלכתיים. היה חבר בכנסת השלישית.