סיפור מלחמה/ רן זוהר/ 1975, 164 עמודים

סיפור מלחמה/ רן זוהר/ 1975, 164 עמודים

ספרו של רון זהר מגולל את סיפורו של שריונאי בגדוד טנקים סדיר במלחמת יום הכיפורים. זהו סיפור של לוחם מן השורה, שחווה את קרבות השריון הקשים בימים הראשונים ללחימה, שעה שגדודו, כמו כל צה"ל, היה שרוי עדיין בהלם הפתעת המלחמה.

רון זהר מיטיב לתאר את רגעי החרדה של הלוחמים בעת לחימתם בשריון האויב, בהיותם נתונים תחת מטר ארטילרי או אש נגד-טנקים של החי"ר המצרי. תחושות אלה שזורות ברגעי הסיפוק של הצלחה בלחימה ובעצב על אובדן חברים בקרב. כל זאת שעה שהגדוד הלך ונשחק בקרבות הבלימה. ובלשונות של המחבר: "למעשה, המוות לא ריחף באוויר. הוא הפך לחלק מאיתנו. היה ניכר בעיני האנשים, בצורת הליכתם, בדרך בה דיברו איש עם רעהו. היה ניכר באיפוק, בשקט, במבטים המושפלים. חששנו להביט זה בעיני זה. חששנו לכעוס, לרגוז ולקלל. ויותר מכל פחדנו להזכיר את המלה מוות".

רון זהר נפצע קשה ביום החמישי למלחמה.

(מתוך סקירה שכתב גל פרל פינקל באתר סימניה)

"הדלקתי סיגריה, השענתי ראשי על מנגנון-הרתיעה ועשיתי 'חושבים'. המסקנה אליה הגעתי הייתה חד משמעית: כל האמירות הנאות – גאות הלאום, המסורת, הדגל וההמנון – כל אלו ראויים ברגע זה שינהגו בהם את התחת" (עמוד 60). הספר שכתב רון זהר מטלטל. קצר, תמציתי וחזק אודות מלחמת יום הכיפורים. זהר, שלחם במלחמה כתותחן טנק בגדוד 195 שהוכפף לפיקודה של חטיבה 401, מתאר בפשטות את נתיב הקרבות הפלוגתי, למן ההלם שבידיעה על מתקפת הפתע ביום הכיפורים 1973, ועד לפציעתו בלחימה ארבעה ימים לאחר מכן. דרך הספר לומד הקורא מהי אחוות הלוחמים שבצוות טנק, וכיצד חשים השריונרים כלפי מפצת הפלדה שבאמצעותה הם לוחמים. "נכון. בעת הטיפול השבועי, כאשר עליך לשפשף ולהבריק כל חלק בקרביו, אתה שונא אותו. אבל לאחר מטוח-תותחים מוצלח, בו הצלחת לדפוק שמונה מטרות מעשרה פגזים, אתה גאה בו, אתה אוהב אותו" (עמוד 76).

מוטי פז, מפקד הפלוגה של זוהר, "היה ידוע כסוס קרבות ותיק. תחילת דרכו הצבאית הייתה בצנחנים. במלחמת ששת הימים נטל חלק כמפקד מחלקת הצנחנים" (עמוד 16). במלחמת ההתשה, כתב, היה פז "מפקד בפשיטה המוטסת על האי שדואן. כוח הצנחנים שהגיע למקום במסוקים הסתער על חיל-המצב המצרי, קוטל באנשיו, הרס את המבנים הצבאים שבמקום ושב בחזרה, כשהוא נוטל עמו למעלה משלושים שבויים" (עמוד 17). לאחר הפיקוד על סיירת הצנחנים עבר פז לשריון ומונה למפקד פלוגה כ' בגדוד הטנקים 195 בחטיבה 401, עליו פיקד עוזי לבצור. המעבר הזה, שהיום כמעט שאינו מתרחש, של קצינים ביחידות המובחרות לשריון היה שכיח אז ובאותה עת עשו הסבה לשריון קצינים כמו עוזי בן יצחק, אהוד ברק, יואב ברום ועוד.

הפקודות של פז לפלוגתו כפי שהמחבר מביא אותן בספר, קצרות (כנהוג בשריון) ומלמדות על סוג המפקד שהיה: אמיץ, קפדן בדוגמה אישית ומקצוען. "ננוע מערבה על-פני הדיונות, נגיע לשפת-התעלה, נעלה על הסוללה, נזהה מטרות ונפתח באש. אחרי, נועו, סוף" (עמוד 48), אמר בקשר לחייליו בראשית הקרבות. הוא הוביל את פלוגתו, ובכלל זה את המחבר, בקרב כנגד השריון המצרי במעוז "מפצח", ולאחר מכן בקרב לבלימת השריון המצרי במעבר המיתלה. הוא נפצע במהלך הקרבות ארבע פעמים, אולם לאחר שקיבל טיפול רפואי שב לפלוגתו ועמד בראשה בהמשך הלחימה. על פועלו במלחמה הוענק לו עיטור העוז.


(מתוך המבוא שכתב אלוף ישראל טל למהדורה השנייה של הספר ב־1988)

כמו במערכת קדש ובמלחמת ששת הימים, כך גם במלחמת יום הכיפורים הכריע השריון את המלחמה ביבשה והציל את ישראל. מקובל לחשוב, שחיל השריון הוא חיל התקפי בעיקרו, ואילו החזקת השטח וניהול קרבות ההגנה הם מתפקידיו של חיל הרגלים. אולם ישראל, שנגזר עליה לנהל מלחמת "מעטים מול רבים" אין בכוחה להעמיד צבא רגלים גדול. ולכן השריון אצלנו נושא גם בעול העיקרי של ניהול קרבות ההגנה. במלחמת יום הכיפורים נכפתה על ישראל מלחמת שחיקה הגנתית כתוצאה מן האסטרטגיה הערבית המוצלחת והכישלון שלנו לקדם את פניה. מכיוון שנתפסנו בלתי מוכנים נאלץ חיל השריון לנהל מלחמה דפנסיבית, לעמוד במרכזם של קרבות ההגנה, לספוג את עוצמת המכה של המתקפה הערבית ביבשה – ברמת הגולן ובסיני – לעצור אותה, לעבור בשלב השני למתקפה בשתי החזיתות, ולהשיג ניצחון צבאי במלחמה.

במלחמות הקודמות הכריע חיל השריון את המלחמה ביבשה באמצעות המתקפה בלבד, ובסיוע אינטנסיבי ויעיל של חיל האוויר. במלחמת יום הכיפורים ניצח השריון, חרף העובדה שנכפתה עליו גם מלחמת מגננה וגם מלחמת מתקפה, וחרף העובדה שנהנה מסיוע אווירי מוגבל בלבד. הכוח האווירי שלנו הגן אמנם ביעילות על כוחות הקרקע מפני מטוס האויב, היכה את חילות האוויר של סוריה ומצרים וביצע גיחות הרואיות נגד כוחות הקרקע של האויב תוך לחימה במערכי הטילים והתותחים נגד מטוסים. אולם, הפעם נבצר ממנו לסייע באש יעילה לכוחות המשוריינים בקרבות היבשה. בימים שקדמו למלחמה נערכו הכוחות הסדירים של צה"ל מעטים מול רבים: ברמת הגולן היו 4,000 לוחמים ישראלים, 177 טנקים ו־44 תותחים. כוחות היבשה הסוריים שהסתערו עליהם מנו, בדרג המבצעי הקדמי, 45,000 חיילים, 900 טנקים ו־950 תותחים. בסיני היו 6,000 לוחמים ישראלים, 290 טנקים ו-55 תותחים. כוחות היבשה המצריים שהסתערו עליהם, מנו בדרג המבצעי הקדמי 130,000 חיילים, 1,200 טנקים ו־2,000 תותחים.

הספר שלפנינו מתאר את מלחמת המעטים ברבים – את עליונות האיכות האנושית על הכמות. הוא אינו מתיימר לתאר את יחסי הכוחות האסטרטגיה ומהלכי המלחמה. הוא בעצם אינו מתיימר כלל, בכך גדולתו. רון זֹהר מלמד אותנו מבלי משים את תמצית העניין, את סוד הישרדותנו. הוא מספר לנו, אולי מבלי שנתכוון לכך, כיצד הוא וחבריו הצילו את ישראל. הוא מספר את שראו עיניו מבעד לכוונת התותח בטנק שלו, את ששמעו אוזניו ברשת הקשר, את שעבר על נפשו ועל גופו, את שקרה לו ולחבריו – כל אלה מאירים באור ראשוני ואמיתי את טבע המלחמה בכלל, ואת אופייה המיוחד של מלחמת יום הכיפורים. כגודל גבורתם ומיומנותם של רון וחבריו, כך גם גודל כישרונו של רון כמספר את המתרחש בשדה הקרב: שותפות הגורל של הלוחמים, החברות ורוח המחויבות ההדדית ששוררה ביניהם בקרבות שידעו יחד. ערכו של הספר נגזר דווקא מכך שהוא מתאר את החוויות האישיות של היחיד. בזכות הספונטניות והאותנטיות של תיאור החוויות האלה, והדיווח הבלתי אמצעי על מה שקרה לרון ולחבריו, נפתח בפנינו אשנב להבין ולדעת מה עבר על כלל יחידות חיל השריון ולוחמיו. כאשר פרצה המלחמה, בטרם גויס לצה"ל, עמדו בשער כוחות השריון הסדירים שלנו. מפקדיהם צעירים, למודי מלחמות, ואילו הלוחמים היו נערים שאך זה סיימו את הכשרתם כשריונאים. והם, כולם, לחמו מעטים מול רבים. פלוגתו, גדודו, וחטיבתו של רון זֹהר דומים ומייצגים את כלל הפלוגות, הגדודים והחטיבות בימים ובתנאים ההם. וכך גם הוא וחבריו ומפקדיו בכל הדרגים מייצגים את כלל מפקדי ולוחמי השריון אז.

בזכותו של המחבר, הטנקיסט רון זֹהר, אנחנו מכירים את הלוחמים ואת מפקדי המחלקות והטנקים הנפלאים של פלוגתו, ובראשם את מפקד הפלוגה מוטי פז – גיבור שריון ומפקד קרבי מצוין, ואנחנו למדים מה גדולים כוח העמידה וכושר הלחימה העילאי של לוחמי חיל השריון של ישראל. אנחנו מבינים כיצד הם עמדו מעטים מול רבים, ואיזה חוב חייבת ישראל ללוחמים האלה, אנשי השריון המתים והחיים, הנכים והבריאים. הם היו מעטים במספר, בטנקים ובעוצמת האש, אך הם היו רבים באיכות – באומץ לב, בדבקות במשימה, במקצועיות, בתבונה ובמוטיבציה. הם היו רבים משום שכל יחיד היה בחזקת "מכפיל כוח" – כאשר נפגע הטנק שלו קפץ על טנק אחר והמשיך להילחם, כאשר נפגע ונפצע המשיך להילחם, כאשר נפגע וכרע תחתיו בא חברו במקומו, וכך הלכו והידלדלו שורות הטנקים, ושורות הלוחמים הלכו והתכווצו, אך לא תמו והמשיכו לבלום את נחשול המתקפה תוך שהם נהדפים על-מנת לחזור ולצלוח ולהבקיע ולהעביר את המלחמה לעומק שטחו של האויב ולהביסו שם. בשחר ימיו של חיל השריון הישראלי, תרגמנו לעברית ספרים של לוחמי שריון זרים, כדי ללמוד על לוחמת שריון מן המלחמות והמורשת שלהם. ואכן הדורות הראשונים של הטנקיסטים שלנו, שאבו את השראתם המקצועית ממקורות אלה. הספר הזה, כמו ספריהם האותנטיים של אביגדור קהלני ואלישיב שמשי, שהיו מפקדי גדודים בשריון במלחמת יום הכיפורים – מהווה נכס צאן ברזל מקורי של חיל השריון הישראלי.

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן: https://bit.ly/3ledAzz

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן